Szotyi művek

Szotyi művek

Diós-pesztós babka

2020. február 10. - Szotyi művek

Bár a baka hagyományosan édes változatban szokott készülni, azért bizony a sós variációt is érdemes kipróbálni. Az édessel megegyezően ez sem egy bonyolult darab, és legalább annyira jól variálhatóak a töltelékek.

Nálam utoljára vörös pesztóval, dióval, és parmezánnal töltve készült, amire pácolt fetát kentünk, vagy egyszerűen csak a fűszeres olajba tunkiztuk :D

babka_1.JPG

Én ebből a mennyiségből két kisebb darabot készítettem, de természetesen egyben is megsütheted.

Hozzávalók:

A tésztához:

300g kenyérliszt (+ még egy kevés, ha nagyon ragacsos lenne a tészta)

1 csomag szárított élesztő

1,5 tk só

1/2 kk bors

80 ml tej (2,8%)

1 ek cukor

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj 

A töltelékhez:

1 üveg vörös pesztó

100 g dió apróra darabolva

50 g parmezán

Picit langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Tedd félre 10 percre, amíg a teteje habos nem lesz. A lisztet keverd el a sóval, és a borssal, majd mehet hozzá a tojás és az olvasztott vaj is. Végül öntsd nyakon az élesztős tejjel, és dagaszd addig, amíg sima tésztát nem varázsolsz. Leginkább géppel, mert azzal is kell neki  vagy 5-7 perc. Ez alapvetően egy lágy tészta, de ha nagyon ragacsosnak látod, egy kis lisztet adj hozzá. Ha kész, gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd kb 45 percet kelni. Nem kell hogy a duplájára nőjön. Borítsd lisztezett felületre, felezd el (ha inkább két kisebbet készítenél te is), és nyújts belőle olyan vékony téglalapot, amennyire csak tudsz. Igen, ez egy kelt tészta esetében annyira nem könnyű, de, ha összejött a fél cm, akkor nagyon jó vagy. Kend meg a pesztó felével, szórd meg a dió felével, végül - ki nem találod majd...- jöhet a parmezán fele is. A hosszabb oldal mentén, lehetőleg minél szorosabban, tekerd fel, vágd ketté a tekercset hosszában, és csavard össze a két oldalt. (ITT lelkesen be is fotóztam, ha nem lenne érthető a leírás)Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, és letakarva hagyd pihenni 25-30 percet. Addig készítsd el a maradék tésztát is, és a sütőt is melegítsd elő 190 fokra. Légkeveréssel süsd 35-45 percig, attól függ, mennyire nyomtad össze a formában a tésztát. Ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd, hogy picit kihűljön

Jó étvágyat :)

süti beállítások módosítása