Szotyi művek

Szotyi művek

Gyümölcsös francia pirítós

2021. április 22. - Szotyi művek

Szeretem a francia pirítóst, ami lássuk be, hogy alapjaiban kb ugyanaz, mint a máglyarakás, csak kicsit lebutított formában. Viszont ezzel kb egyedül vagyok itthon. Na nem az előbb emlegetett máglyarakással, azt szereti mindenki. De ha ugyanaz nem almával, és dióval, hanem eperrel és áfonyával készül, az valamiért mindjárt nem annyira népszerű a kiscsalád körében. Ki érti ezt...?

Azért pedig, hogy elkészítsek belőle egy adagot...ritkán (sosem) kapcsolom be a sütőt ezért. Persze, jöhet a válasz, dobj be akkor egy adagot, amikor éppen valami más sül, de az pont az az étel, amit frissen, és melegen szeretek, és elsősorban reggelire.

De úgy tűnik, ez most megváltozni látszik :D

francia_piritos_1_of_1.jpg

Nemrég lehetőségem nyílt kipróbálni a Russell Hobbs Express Air Fry mini sütőt.

Igen, teljes joggal merül fel a kérdés, hogy minek az embernek egy mini sütő, ha van neki normál méretű. A válasz pedig igazán egyszerű: mert sok esetben nincs értelme időt és energiát pazarolni arra, hogy bekapcsoljuk, vagy befűtsük a sütőt egy kisebb adag ételért, vagy akár egy szelet melegszendvicsért vagy pizzáért. Vaagy, egy tányér francia pirítósért ;)

Ezt a kis cukit viszont nem kell bemelegíteni, az Air Fry funkciójának köszönhetően pedig akár fagyosan is betehetem az ételt. A sültkrumpli pl pontosan 20 perc alatt lett kész benne anélkül, hogy előtte 200 fokra kéne melegítenem a sütőt. Csak bekapcsolom, azonnal beteszem a fagyott burgonyát, és 20 perc múlva kiveszem a ropogós szeleteket.

De készítettem benne pihe-puha kelt fánkot szinte olaj nélkül (lekentem vékonyan) 5 perc alatt, vagy szaftos rántott húst 15-20 perc alatt. 

A grill funkciója szintén remekül használható, a pirítós, vagy a melegszendvics is percek alatt készül el, és azt is beállíthatjuk, hogy mennyire barnuljon meg a kenyérszeletünk.

...és igen, ez most egy picit reklám poszt is lesz, de mivel teljesen elégedett vagyok a termékkel, jó szívvel ajánlom, és úgy gondolom, hogy egy igazán praktikus és legfőképpen takarékos megoldás a mindennapokra, ha nem szeretnéd bemelegíteni a sütőt, viszont néhány perc alatt összedobnál valamit, amit nem tudsz a tűzhelyen

Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy mi hárman vagyunk a családban, így pl akár az ebéd is elkészülhet benne. Nagyobb családnál már érdemes figyelembe venni azt, hogy a 3-4 szelet hús, ami egyszerre belefér, nem biztos, hogy praktikus méret, így akkor valóban inkább kiegészíti a hagyományos sütő lehetőségeit.

 

francia_piritos_1_of_5.jpg

És most lássuk ezt a nagyon egyszerű, de igazán kényeztető gyümölcsös, krémes darabot :D Nálam csak a fotó miatt készült két kisebb tálkában, tökéletes ha egy nagyobba pakolod, és tányérra szeded. Bármilyen bogyós gyümölcsöt használhatsz hozzá, de akár a fagyasztott is jó lehet, ha nagyon nincs más.

hozzávalók:

2 személyre (hátha nálatok kalandvágyóbb a család ?))

3 szelet kalács

2 tojás

1 dl tejszín (alacsony zsírtartalmú)

1 dl tej (ezt is helyettesítheted tejszínnel)

2-3 ek cukor

1 citrom reszelt héja

1-1 marék eper és áfonya

vaj a kenéshez

Először kend ki a formát vajjal. A kalácsot vágd kb 2cm-es kockákra. A tejet és a tejszínt keverd el a tojással a citromhéjjal és a cukorral, kicsit habosítsd fel. Egy rétegben szórj kalácskockákat a forma aljára. erre jöhet az áfonya és a feldarabolt eper picit több mint a fele. Takard be a maradék kenyérrel, végül szórd rá a többi gyümölcsöt. Csurgasd rá a tojásos keveréket, és nyomkodd bele, hogy mindenhol nedves legyen. Kapcsold be a sütőt 180 fokra és tedd be a "tésztát". állítsd be 15 percre az időzítőt. Én úgy szeretem, mikor a teteje egy picit ropogósra sül, és az alja krémes. Ha te nem, akkor az utolsó néhány percben már érdemes szemmel tartani, nehogy nagyon megbarnuljon. Ha pedig picit jobban megpörkölnéd, az air fry fokozatra tekerd az utolsó 2-3 percre. 

Tálalásnál szórd meg friss gyümölccsel, és porcukorral :)

francia_piritos_4_of_5.jpg

Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál, és beszereznéd a sütőt, akkor június 6-ig még nyerhetsz is vele :)

Vásárolj bármilyen Russell Hobbs háztartási kisgépet és regisztrálj a 200 db Russell Hobbs bambusz vágódeszka egyikéért vagy legyen tiéd a fődíj, egy Családi pihenés élménycsomag a miskolctapolcai Avalon Resort & SPA szállodában. További részletek: https://www.rh-nyeremeny.hu/

süti beállítások módosítása