Szotyi művek

Szotyi művek

Mákos citromtorta

2021. április 28. - Szotyi művek

Imádom a mákot...

Mindenben jöhet, kivéve a mákos tésztát, mert az számomra olyan páros, ami teljesen értelmezhetetlen, pedig alkalmanként hmmm...sajátságos ízlésem van :D

Viszont a citrom és a mák, ami amúgy klasszikusnak számít, eddig kimaradt az életemből. Pedig húú, ez egy nagyon jó kis duó, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a torta, aminek mákos piskóta az alapja, és könnyű, tejszínes citromkrémmel van töltve. Végül egy kis feketeribizli lekvár bolondította meg az egészet :)

A piskótában egészen kevés, 2 evőkanál mák van, de én magam is meglepődtem, mennyire intenzív íze lett tőle.

A piskótához Annuskám piskóta receptjét vettem alapul, ami remekül működött ebben a koncepcióban. Könnyű szerkezetű, laza, de nem a szivacsos fajta. Minimális liszttel, sok tojással, szuper állaga lett.

Mivel kicsi a család, és sűrűn készül süti, így ismét kisebb tortaformában készítettem.

citromos_maktorta_2_of_3.jpg 

makos_citrom_2_of_2.jpg

hozzávalók:

16 cm-es tortaformához

2 dkg vaj

30 ml tej (2 evőkanál)

4 db tojás (L-es)

1 csipet 

2 dkg vaníliás cukor

11 dkg porcukor

10 dkg liszt 

3 dkg darált mák

A sütőt melegítsd elő 140 fokra, légkeveréssel, és béleld ki a formát alul és körben is sütőpapírral. A tejet és a vajat melegítsd össze, tedd félre.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéhez add a porcukor felét, a vaníliás cukrot és sót, kezdd el verni, majd a maradék cukrot is hozzátéve készíts belőle kemény habot. Add hozzá a tojások sárgáját, és verd kifehéredésig (kb 1-2 perc) A lisztet és a mákot szitál bele, és egy spatulával forgasd a tésztába úgy, hogy minél kevesebb levegőt varázsolj ki belőle, de azért ne maradjanak benne lisztcsomók. Vegyél ki egy keveset a tésztából, keverd hozzá a vajas keveréket, és így dolgozd bele óvatosan a tésztába. Így nem esik majd össze a melegtől. Öntsd a formába, néhányszor csapd a pulthoz, hogy kijöjjenek a bubik, sőt, egy saslik pálcával érdemes óvatosan átkeverni, hogy az összestől megszabadulj. Tedd a sütőbe, és kb 35 perc alatt süsd készre. Közben még véletlenül se nyitogasd az ajtót ;) Ha kész, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki kb 10 centire, és adj neki még 5 percet a melegben. Végül tetejével lefelé borítsd rácsra, óvatosan húzd le a papírt, és így hagyd kihűlni. Ezzel az esetlegesen kipúposodott tetejét szépen lenyomod majd.

Ha teljesen kihűlt, vágd 3 lapra. 

A töltelékhez:

200ml tejszín (HIDEG)

250g mascarpone (szobahőmérsékletű)

1/2-1 citrom leve

3-5 ek púpos porcukor

feketeribizli lekvár

A tejszínt kezd el felverni 2 ek porcukorral. Ha már kezd megállni, mehet hozzá a mascarpone, és fél citrom leve. Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még cukrot, és/vagy citromot. Ha már kemény a hab, és pont olyan, mint szeretnéd, töltsd meg a lapokat krémmel, annak a tetejére kanalazz a feketeribizli lekvárból úgy, hogy körben hagyj egy 2cm-es helyet, hogy ne folyjon ki. A krém negyedét hagyd meg a torta tetejére és az oldalára.

Néhány órára,  de akár egy egész éjszakára tedd hűtőbe, hogy jól összeálljanak az ízek, így ,ajd szeletelni is könnyebb lesz.

Végül díszítsd friss gyümölccsel, citrommal, macaronnal, habcsókkal, akár néhány virággal. Tálalásnál hagyd, hogy kb 15 perc alatt szobahőmérsékletűre melegedjen.

 

  

süti beállítások módosítása