Szotyi művek

Szotyi művek

Babkamánia

2017. április 03. - Szotyi művek

Az utóbbi időben úgy érzem, csak futok, hogy utolérjem magam. Ezt persze a blogbejegyzések is alaposan megsínylik, pláne, hogy egy halom kép, és recept csak arra vár, hogy végre összeszedjem magam, és ha már lelkesem megettük, be is pötyögjem ide, amit kell. Most próbálok minden elmaradást pótolni, és mivel is kezdhetném, mint a -még mindig - szívem csücske babkával, amit már jó rég megígértem :)

babka.jpg

Ahogy már említettem, több variációt is kipróbáltam, mire megtaláltam a számomra abszolút kedvencet, a krémsajtos-áfonyás csavart kalács személyében.

Hozzávalók 1 koszorúra

A tésztához:

30 dkg liszt

80 ml tej

7 dkg cukor

2 tojás

5 dkg vaj

7 g szárított élesztő

1 teáskanál vanília kivonat

csipet só

A krémhez:

100g áfonya (friss, vagy fagyasztott)

2 evőkanál nádcukor

50 ml víz

3 dkg aszalt áfonya

25 dkg mascarpone

5 dkg porcukor

A tésztához: szitáld tálba a lisztet, add hozzá a sót, és a cukrot. Keverd el, majd mehet a szárított élesztő, és a langyos tej, majd a tojás, az olvasztott vaj, és a vanília. Addig dagaszd, amíg sima nem lesz a tészta. Ha nagyon száraz, néhány csepp tejjel, ha pedig nagyon nedves, egy kevés liszttel tudsz rajta korrigálni. Letakarva, meleg helyen keleszd, amíg a duplájára nem nő. (1 másfél óra kell neki)

Közben készítsd el a krémet: Egy lábosban kezd el főzni az áfonyát, a vizet, és a nádcukrot. Forrald addig, amíg a kis bogyik szét nem főnek, és be nem sűrűsödik az egész. Akkor jó, ha lekvárállagúra varázsoltad. Szórd bele az aszalt áfonyát, és hagyd, hogy kicsit kihűljön. Addig keverd össze a szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral,

Nnnna, most jön az a rész, ami marha bonyolultnak tűnik elsőre, de persze nem az ;)

Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki 4-5 mm vastagra (vagy vékonyra...kinek , hogy tetszik...) Próbálj téglalapot formálni, hogy minél egyenletesebben tudd majd feltekerni. Ha megvagy,kend meg a sajtkrémmel, és oszlasd el rajta egyenletesen az áfonyalekit.

babka6.jpg

babka8.jpg

babka10.jpg

Tekerd fel a hosszabb oldal mentén (mint a rétest), és az egész cuccot tedd át egy sütőpapírra, mert ha kettévágtad már nem nagyon tudod majd mozgatni, és garantáltam krémes lesz minden. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én utálok gyúródeszkát takarítani... Hosszában vágd ketté a tekercset, kicsit fordítsd ki az oldalakat, és egyszerűen tekerd össze. A végén formázz koszorút, vagy tedd kenyérformába. Tedd át a tepsire (sütőpapírostul) takard le fóliával, és ismét hagyd kelni kb 20 percet, amíg előmelegíted a sütőt 180"C-ra. Légkeveréssel süsd 27-30 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, ne ess pánikba, csak takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd langyosra hűlni.

Szóóval, ez volt nálunk az abszolút befutó tészta, -meg a töltelék is, de azért vannak még variációk:

Banános-diós: amiben simán ellőheted a megmaradt nyomi banánt. Csak törd össze villával, kend meg vele a tésztát, szórd meg pirított, apróra vágott dióval, és a többi ugyanaz, mint az előbb

dios.jpg

Vagy karamelles-diós...hát, ez sem volt rossz belevaló ;) Karamellszósz+pörkölt dió

babka1.jpg

...és persze a klasszikus: csokis, narancsos, mogyis, stb.

zsalyas.jpg

Vagy sósan: Pizzatészta alappal, zsálya, vagy medvehagyma-pesztóval megkenve, reszelt parmezánnal megszórva

a lényeg, hogy a végletekig variálható, így mindenki a saját ízlése szerint készítheti

Jó étvágyat :)

 

 

 

süti beállítások módosítása