Szotyi művek

Szotyi művek

Csupacsoki csokitorta

2016. szeptember 21. - Szotyi művek

Elég sok szülinapot ünneplünk ebben az időszakban, és persze mindenkinek jár a saját torta ;) A múlt heti szívárványtorta után, most a férjem van soron, az ő kívánsága pedig egy nagyon csokis torta volt. Mivel szegény egész évben nagyrészt ilyen-olyan mentes sütiken tengődik, a szülinapjára mindet igyekeztem beleadni.

dsc06843_2.JPG

Úgy tűnik sikerült, mert a végeredményt ekként summázta: "megvan az új kedvenc tortám" :D <3

dsc06857.JPG

Hozzávalók:24cm-es formához

A piskótához:

2 csésze liszt (250ml-es csészével)

3/4 csésze kakaó

1,5 csésze cukor (vagy ízlés szerint. Ha édesebben szereted, még mehet bele)

1,5 tk sütőpor

2 tk szódabikarbóna

1 csésze tej

1/2 csésze kókuszolaj

2 tojás

2 tk vanília

1 csésze forróvíz

csipet só

Keverd össze a szárazanyagokat, add hozzá a tejet, az olajat, a tojást, vaníliát. Keverd el alaposan robotgéppel, majd óvatosan add hozzá a forró vizet. Kapcsold nagy fokozatra a robotgépet, és keverd kb 1 percig, hogy minél több levegő kerüljön bele. Én két formában sütöttem, hogy ne keljen kettévágni. Ehhez mérd ketté a tésztát, és öntsd olajozott, lisztezett formába. 180'C-on, légkeveréssel, kb 30 perc alatt sül meg. Tűpróbával ellenőrizd. Ha mindkét lapot kisütötted, tedd félre, és hagyd teljesen kihűlni. Akár előző nap is elkészítheted, csak éjszakára takard le.

A krémhez:

200ml tejszín

200g étcsoki (nem kell nagyon magas kakaótartalmú, mert nagyon keserű lesz, elég az 50-55%-os)

100g mascarpone

A krémhez készítsd egy csokiganache-t: Önt lábosba a tejszínt, és forrald fel. Tördeld bele a csokit, és egy percet hagyd állni. Keverd el alaposan, hogy a csoki teljesen felolvadjon, és ezt is tedd félre hűlni. Ez is simán előző nap elkészülhet, a hűtőben simán eléjszakázik. Mielőtt megtöltöd a tortát, egy robotgéppel habosítsd fel a csokis tejszínt, és add hozzá a mascarponét. Verd tovább, amíg sima, és krémes állagú nem lesz (néhány másodperc). (ha van) tedd habzsákba, mert szerintem ezzel a legegyszerűbb megtölteni a tortát, és mindjárt egy dekorcsövet tekerj a végére, hogy a tetejét is díszíthesd a megmaradt krémmel.

Vedd elő a piskótát. Nekem eléggé felpúposodott a teteje, úgyhogy érdemes egyenesre igazítani. Nyomj tetszőleges mennyiségű krémet az alsó lapra, körközösen, a szélétől befelé haladva, így nem kell kenned, csak rátenni a következő lapot. Szintén a zsákból, nyomd körbe-körbe-körbe a habot kívülről, és simítsd el, hogy egyenletes legyen. Ugyanígy a tetején is. Díszítsd kedved szerint.

Én kis csókokat nyomtam körbe, a közepére csokit reszeltem, és némi karamellizált diót törtem.

dsc06863_2.JPG

Ehhez: 4-5 evőkanál cukrot és egy evőkanál vizet kezd el melegíteni (ne kevergesd) ha elkezdett barnulni, add hozzá a darabokra vágott diót, keverd el, hogy a karamell mindenhol bevonja a diót, és ha elérte a kívánt színt, öntsd ki egy sütőpapírra. Hagyd hűlni néhány percet, majd egy késsel aprítsd fel. Szórd a torta tetejére, és tálalásig tartsd hűtőben :)

 

süti beállítások módosítása