Szotyi művek

Szotyi művek

Szivárványtorta a szülinaposnak

2016. szeptember 16. - Szotyi művek

Az én kicsi kincsem, aki most született, egy szempillantás alatt három éves lett. Azért ez már egy igazán kerek szám, igaz? Minimum egy szivárványtorta dukál rá ;)

fullsizerender.jpg

Persze tele van vele a net, aminek a nagyobb része úgy kezdődik, hogy végy két doboz piskótaalap port...(?) A másik fele pedig már a recepthez mellékelt képen sem tetszett, úgyhogy úgy döntöttem, egy sima, de már bevált piskótaalapot készítek, azt fogom színezni. Ja igen...ételfestékkel... Nem a szívem csücske, de azért évente egyszer belefér ;)

A krémhez egy kedves Instagrammos ismerős, @vasasnelli adott remek tippet, így lett fehércsoki ganache, mascarponéval szilárdítva. A krémbe egy kis növényi tejszín is került (amit cukrász barátnőmtől tanultam), mert az megköti a tejszínben lévő vizet, így nem esik annyira össze. Az íze pedig, ilyen kis mennyiségben egyáltalán nem érződik.

Nem mondom, hogy gyorsan elkészül de inkább azért macera, mert érdemes megvárni, hogy mindig, minden kihűljön. Közel sem annyira bonyolult, mint az ember elsőre gondolná. Én két nappal az esemény előtt kezdtem hozzá, nem száradt ki, sőt, a piskóta istenien magába szívta a krémet, és remekül lehetett vágni is.

dsc06626.JPG

Akkor lássuk is, hogy mire lesz szükséged

A piskótához (6db 18-20cm átmérőjű laphoz)

250g liszt

180g vaj

150g porcukor

4 tojás

2 tk vaníliakivonat

2 tk sütőpor

csipet só

Ételfesték: piros, sárga, zöld, kék (Dr.Oetker, kis tubusos festéket használtam)

img_5577.JPG

A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot verd habosra. Mehet bele a só és a vanília, majd egyenként a tojások. Szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és laza mozdulatokkal keverd össze. Ez egy viszonylag sűrű massza lesz. Oszd 6 egyforma részre, használ hozzá mérleget. Nekem 125g-os adagok lettek. Színezd meg a tésztát. A sárgát, a narancsot (előbb a sárgát add hozzá, majd apránként adagold hozzá a pirosat), a pirosat, kéket, zöldet, majd a lilát (a pirosból indulj, ahhoz keverd apránként a kéket) Először mindig inkább néhány cseppel kezdj, és inkább többször keveset adj hozzá. Ha kész vagy a színezéssel, akkor jön a macerásabb része, mert mivel elég sűrű a tészta, vagy kenned kell, vagy tedd egy habzsákba, és nyomd ki a sütőpapírra. Bármelyiket is választod, először rajzolj fel egy kb 18-20cm átmérőjű kört. Egy lapra 2 fér, úgyhogy három részletben tudod kisütni. Szilikonlapáttal kend ki a választott színt (vagy nyomd ki a zsákból). Próbálj minél egyenletesebb vastagságot elérni. Próbáltam egy kerek formába simizni, nem az macerásabb volt. Ha kész egy tepsi, tedd 160'C-os, légkeveréses sütőbe, 10 percre. Közben készítsd el a következő adagot. Ha kész az összes lap, hagyd teljesen kihűlni. Fogj egy 16 cm átmérőjű korongot (vagy valamit, ami kb akkora), és vágd méretre a lapokat, hogy az összes egyforma legyen. Ha kész vagy, akár egy éjszakára hűtőbe is teheted.

A krémhez:

400ml tejszín

200ml növényi tejszín

300g fehércsoki

250g mascarpone

2 tk zselatin

1 csomag habfixáló

Előbb készítsd el a ganache-t: Forralj fel 300ml tejszínt, zárd el alatta a gázt, és tördeld bele a csokit. Közben keverd össze a zselatint. Add a csokis tejszínhez, és keverd csomómentesre.Ezt is hagyd teljesen kihűlni.

Verd fel a maradék 100ml tejszínt a növényi tejszínnel, és add hozzá a habfixálót is. Mehet bele a mascarpone, és azzal is habosítsd tovább. Vedd elő a ganache-t, és verd fel kicsit azt is, majd keverd hozzá a felvert, mascarpone-s tejszínhez. Ha nagyon édesszájú vagy, adhatsz még hozzá 1-2 evőkanál porcukrot is, de szerintem elég a gigamennyiségű csoki.

Tedd a krémet habzsákba, és egyenként, -kívülről-befelé haladva- töltsd meg a lapokat. Az a tapasztalatom, hogy kenni nem jó, mert akármennyire is óvatos vagy, azért ez hat lap egymáson. Mire a negyedikhez érsz, kinyomod a krémet az alsóból. Ha ezzel is megvagy, a legjobb, ha körbetekered alufóliával, és ismét hűtőbe teszed, hogy teljesen megdermedjen.

img_5607.JPG

Ha ezen is túl vagy (ne add fel, hamarosan kész :D ) vond be a tortát a maradék krémmel. A legjobb, ha egy robotgéppel ismét áthabosítod, hogy könnyebben, és egyenletesebben tudd kenni. Ha nincs célszerszámod (nekem sincs) és nagyon szép, egyenletes, sima oldalakat szeretnél kapni, egy vonalzó is megteszi ;)

dsc06668.JPG

Díszítsd kedved szerint, és tádááám...készen is vagy ;)

Zsebeld be az elismerő szavakat, és légy magadra nagyon büszke <3

 

 

süti beállítások módosítása