Van néhány örök szerelmem, az egyik ilyen a karamell, vagyis kifejezetten a sós karamell szósz. Annyira nem vagyok büszke rá, de már akkora rutinra tettem szert a készítésében (értsd: már túl vagyok a sokadik adagon :P), hogy 10 perc alatt, cukorhőmérő, mérleg, meg mindenféle ketyere nélkül is tökéletes állagú, és ízű lesz :D
Ha pedig karamell szósz, akkor almáspite is, igaz? :D
Történt ugyanis, hogy volt otthon egy csomag, aznap lejàrós (ne kérdezd...én vagyok a bevásárlóközpontok ideális célközönsége, és imádom a rövid szav. idejű cuccokat...) vajas tészta, amit pont azért vettünk, hogy milyen jó lesz, hogy elhasználjuk a nyomi almákat otthon. Aztán persze kiderült, hogy kb 2 miniszem nyomi alma van, és a tészta csomag sem épp nagy adag, úgyhogy ne erőltessük ezt a pite dolgot :P viszont valamit kellett vele kezdeni, nehogymár az enyészeté legyen, hamár megmentettük az üzletben. Nemrég a Pinteresten láttam valami hasonló receptet, így nem is volt kérdés, mi lesz a sorsa
Két réteg vajas tészta között fűszeres almaszósz, fahéjas cukorral megszórva, és ropogósra sütve, jaa, és persze karamellbe mártogatva
Általában nem vagyok nagy rajongója az előre csomagolt tésztáknak, de azt el kell ismernem, hogy gyorsabb, és egyszerűbb, mint összerakni egy omlós tésztát, úgyhogy igen - bevallom - évente kb kétszer nálam is befigyel egy-egy ilyen zacskó. Ha nincs otthon, vagy nem szeretnél kész tésztát használni, itt találsz hozzá receptet
...és a végére itt is van az örök kérdés is: melyik volt előbb, a karamellszósz, vagy az almáspite? :D
Hozzávalók:
1 csomag vajas tészta
2 kisebb szem alma
2-3 ek barnacukor
1 rúd fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
negyed citrom leve
A tetejére:
1 tojás
2 ek cukor
1 csapott tk fahéj
Előbb készítsd el az almaszószt: Tisztítsd meg, és vágd fel az almát. Tedd lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Szórd meg a cukorral, ízesítsd a fahéjjal, szegfűszeggel, és a citrommal. Főzd puhára (vagyis gyakorlatilag készíts egy almakompótot), és a leve nélkül tedd át a turmixgépbe. Néhány másodperc alatt turmixold simára. Tedd félre, hogy kihűljön.
A tésztát terítsd ki, gondolatban felezd meg, és kend meg vékonyan az almaszósszal. Nekem több lett, mint amennyi a tésztára kellett, a többit tedd félre, és vagy süss belőle egy tuti browniet(ezt is újra kéne már fotóznom... :P), vagy simán fagyaszd le, amíg nincs rá szükséged újra.
De most vissza a tésztához: Szóval, kend meg a tészta felét az almaszósszal, és hajtsd rá a másik oldalát. A tetejét kend meg a felvert tojással, és szórd meg a fahéjas cukorral. Egy derelyevágóval vágd 1,5cm-es csíkokra, majd felezd el keresztben, hogy ne legyenek olyan hosszúak a rudak. .
...és most jön a nehezebb része: elvileg át kéne tenni a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mondjuk tél van, és nincs éppen 35 fok, ez viszonylag problémamentes mondható, de így nyáron azért nem ennyire egyszerű, mert a nyomorult vajas tészta bizony olvad...úgyhogy én el is engedtem ezt a projectet, és rajtahagytam azon a papíron, amibe a tészta be volt tekerve. Ezzel emeltem át a tepsire, és 200 fokos sütőben, légkeveréssel, kb 12-18 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor elkészült, mégegyszer átmentem rajta a derelyevágóval, és a rudakat rácson hagytam hűlni.
A karamellhez:
50g lágy, barna nádcukor
50g kristálycukor
200ml tejszín
(naaagy) csipet só
Öntsd lábosba a cukrot (mindkettőt), és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen enyhén sötétbarna, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Mehet bele a só is. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha elkészültél, öntsd hőálló üvegbe, és tálald a piterudak mellé.
Ha nagyon besűrűsödne a karamell, dobd be kicsit a mikróba, de vedd figyelembe, hogy minél többet mikrózod, annál tovább sűrűsödik majd, mire kihűl.