Szotyi művek

Szotyi művek

Fahéjas gnocchi, karamelizált magokkal

2016. november 03. - Szotyi művek

Imádom a gnoccit, az olyan afféle jolly-joker étel nálam. Sűrűn készítek is, mert pillanatok alatt elkészül, de mindig tartok is itthon boltit (végszükség esetén félretéve), ha tényleg 10 perc alatt kell valamit készíteni. Bár az az igazság, hogy mint annyi más étel esetén, az itthon készültnek a nyomába sem ér a vásárolt. És hidd el, tényleg gyerekjáték elkészíteni ;)

Mégis, többnyire sós változatban esszük. Valamilyen szósszal leöntve, de nekem személyes kedvencem a vajas-zsályás-parmezános pirított változat ;)

dsc08111.JPG

De vissza az elejére...szóval nagyrészt sósan készül, pedig ez tulajdonképpen egy nudli tészta...ezért most édesen próbáltuk ki, sok fahéjjal, és isteni, pirított, ropogós, karamellizált magokkal.

Kicsit túlzásba vittem a mennyiséget, a lenti hozzávalókból elég nagy adag lett, (bár aprólábú háromszor evett belőle: ebédre, uzsira, és vacsorára is *azóta már másnap reggelire is...úgyhogy nálunk már elfogyott...) de a gnocchi remekül fagyasztható, így tényleg érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, majd a fagyasztásnál figyelni, hogy ne tapadjon össze, így máskor csak annyit tudsz kivenni a mélyhűtőből, amennyire szükséged van.

A tészta teljesen alap, tehát édes, és sós változat készítésére is fel tudod használni.

Készülhet akár lila batátából is, de sütőtökből is isteni ;)

dsc08092.JPG

lila.jpg

Ahogy mondtam, gyerekjáték elkészíteni, avagy, hogyan foglaljuk le a csemetét amíg tésztát gyúrunk  <3

dsc08076.JPG

Hozzávalók: 250ml csészével

A gnocchihoz:

2 csésze édesburgonya püré (kb 500g egy nagy édesburiból szokott kijönni ez a mennyiség)

2,5-3 csésze liszt -nálam tönköly fehér

1 tojássárgája

csipet só

A "szószhoz"

50g vaj

2 tk fahéj

3 ek barnacukor

30g dió

30g mogyoró (törökmogyi)

Először a gnocchit készítsd el:

dsc08071.JPG

Főzd (kockákra vágva), vagy süsd meg a batátát (egyben), még melegen törd össze, és hagyd teljesen kihűlni. (ezt akár előző nap is megteheted) Add hozzá a tojást, és a sót, majd előbb két csésze lisztet. Gyúrd össze, és fokozatosan add hozzá a többi lisztet. Egy laza tésztát kell, hogy kapj, ami bár kicsit ragad, de lisztezett felületen tudsz vele dolgozni. Ha nagyon kemény a tészta, egyrészt nagyon nehéz formázni, másrészt nagyon kemény lesz a gnocchi. Gyúrd egy-két percig, hogy szép, sima tésztát kapj. Oszd négy részre, és készítsd belőle kb 2-3 cm átmérőjű "kukacot". Vágj belőle 1,5-2 cm-es darabokat. Hagyhatod ilyen szögletesekre, vagy a tenyered között formázhatsz belőle kis, lapított golyócskákat. Ha az utóbbit választod, villával készíthetsz bele mintát úgy, hogy egyszerűen végiggörgeted a kis golyó felületén.

Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzd: ha feljött a víz tetejére (előtte keverd meg néhányszor óvatosan, mert szeret leragadni az aljára) elég neki 30 másodperc. Érdemes egyet félbevágni és megkóstolni, hogy megfőtt-e, de ez az idő elég szokott neki lenni.

Tedd félre.

Egy serpenyőben készítsd el a szószt: A magokat vágd apróra, és minden mással együtt szórd a serpenyőbe. Melegítsd közepes lángon, amíg a vaj el nem kezd habzani, majd óvatosan öntsd hozzá a gnocchit. Forgasd át, kicsit hagyd, hogy piruljon, de vigyázz, nehogy a vaj megégjen. Tálaláskor akár még egy kis fahéjas porcukorral is megszórhatod ;).

dsc08102.JPG

unnamed.jpg

Itt sósan, vajjal, zsályával és parmezánnal (kis, nyári nosztalgiával...)

Jó étvágyat! :)

süti beállítások módosítása