Szotyi művek

Szotyi művek

Sütőtökös, kecskesajtos tésztasaláta

2016. október 13. - Szotyi művek

Kitalálod mi lehet ez?

Már az indiánok is ismerték, és kígyómarást kúráltak vele, de szeplő eltüntetésére is használták.

A sütőtök :D

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. (forrás)

teszta1.JPG

Tehát itt van ez a csodás zöldség, amit gyerekkoromban csak és kizárólag sütve ettünk, úgyhogy most - behozva a lemaradást - igyekszem minden elképzelhető formában beilleszteni a napjainkba. Készült már belőle gnocchi, süti, ravioli, saláta sőt, még fagyi is, most pedig a kedvenc kombinációmban egy tésztasalátára került.

teszta_1.JPG

Ez pedig a kecskesajt, sütőtök, zsálya hármas, amit számomra a megunhatatlan kategória

dsc07390.JPG

Igazi őszi fogás, könnyű, és finom, amiben remekül megfér (sőőt) egymás mellett az édes és a sós  a lágy, és a ropogós.

Hozzávalók: 2 főre

200g Gyermelyi Vita Pasta orsótészta

1/2 közepes sütőtök

100g feketeerdő sonka (vagy más füstölt száraz sonka)

100g kecskesajt

egy nagyobb marék dió

2 ek vaj

olívolaj

5-6 zsályalevél

Először készítsd el a tököt: hámozd meg, szedd ki a magot, és vágd kb 2cm-es kockákra. Tedd sütőpapírral bélel tepsibe, és 180'C-on süsd puhára. (Jó, ha kicsit megpirulnak a szélei, de vigyázz, ne égesd el) Közben néhányszor keverd át egy lapáttal, mert hajlamos odaragadni a papírra.

Közben egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, kicsit pirítsd meg a diót. Ha már kezd barnulni, borítsd egy konyharuhába, és dörzsöld le róla a héját. Ha nem jön le mind, nem baj, csak ami egy alapos dörzsöléssel lepereg. nem vágtam apróra, csak összeszorította a tenyeremben, így kisebb, nagyobb darabokra tört. Tedd félre.

Ha megsült a tök, tedd fel főni a tésztát, közben pedig kezd el pirítani egy kis olíván a csíkokra vágott sonkát. Ha a tészta már puha, tedd a sonkás serpenyőbe a vajat, és a főzővízből, egy szitával egyből szedd át a tésztát. Forgasd át a sonkás, vajas zsiradékban (ne aggódj, egyáltalán nem lesz zsíros), és hagyd, hogy a tészta is megpiruljon kicsit. Szórd bele az összetépkedett zsályát, és forgasd át néhányszor, amíg kicsit meg nem fonnyad. A zsályaleveleket hozzáadhatod a tészta előtt is, csak nagyon kell vigyázni vele, mert pillanatok alatt megég. Keverd hozzá a sütőtököt, morzsold bele a kecskesajtot, és tálalásnál szórd meg a pirított dióval.

teszta3.JPG

Jó étvágyat hozzá :)

 

süti beállítások módosítása