Szotyi művek

Szotyi művek

Narancsos sütőtök fagyi

2016. szeptember 04. - Szotyi művek

Egyik kedves Instagramos ismerős említette nemrég a sütőtök fagyit, ami nekem - mint hatalmas sütőtök rajongónak - maga volt a fagyimennyország. Nem is volt kérdés, hogy ezzel fogom felavatni a nemrég, nagymamámtól kapott fagyigépet :D

dsc06317.JPG

Mindenképpen valamilyen őszi ízvilágot szerettem volna, krémes, fahéjas nyalánkságot. A narancs valahogy adta magát, a tejszínes alap pedig már a bazsalikomos céklafagyinál is bevált. :)

A végeredmény pedig isteni, lágy és krémes, érezni a sütőtök ízét, és édességét, mégis a narancs dominál igazán.

Hozzávalók kb 500ml-hez

200ml sült tökpüré

1 nagy narancs leve

200ml tejszín, vagy 100ml tejszín, 100ml tej

1 csomag vaníliáscukor

1 ek nyírfacukor (vagy ízlés szerint, de nekem ezzel a mennyiséggel is elég édes lett)

1 tojás sárgája

 1 tk fahéj

A tököt célszerű a sütésnél nem nagyon megpirítani, hogy ne legyenek pirult szélek. Inkább alacsony hőfokon süsd, amíg meg nem puhul. Pürésítsd, majd add hozzá a narancs levét és a fahéjat. A tejszínt (tej+tejszínt) keverd el a tojássárgájával, a cukorral, és a vaníliáscukorral, majd lassan, folyamatos kevergetés közben kezd el melegíteni. Vigyázz, nehogy tojásleve legyen a dologból ;) Add hozzá a narancsos pürét. Ha van fagyigéped, töltsd bele, ha nem, akkor tedd egy órára a mélyhűtőbe. Vedd ki, és botmixerrel, vagy legalább egy kanállal, keverd át alaposan, hogy minél krémesebb legyen a kész fagyi. Ezt a műveletet ismételd még párszor. Kb óra kell neki, mire annyira megfagy, hogy gombócozni lehessen. 

fagyi1.JPG

Tálald - mi mással - karamellszósszal ;)

dsc06318.JPG

süti beállítások módosítása