Szotyi művek

Szotyi művek

Tortilla pizza

2016. május 10. - Szotyi művek

Nem tudom, hogy eredetileg kinek a fejéből pattant ki az ölet, hogy tortilla lapra készítsen pizzát, de mint pizza - vagyis mindenféle tészta - imádó, örökké hálás leszek neki. Ráadás, hogy kb annyira bonyolult elkészíteni, mint egy melegszendvicset, az élmény mégis sokkal komplexebb.

...és igen, az sem elhanyagolható, hogy mivel nem kelt tészta, jóval könnyebb étel, mint a hagyományos társa. Persze, készülhet a pizzatészta túróval, vagy mindenféle zöldségalappal is, de, bár tényleg finomak, számomra mégsincs semmi közük a pizzához. Ez a változat viszont - szerintem - tökéletes, gyors, diétás, és egészségesebb  alternatívája az eredetinek.

tortilla.jpg

img_2221.JPG

Na, azért itt is lehet cifrázni a dolgot, például, ha te készíted a tortilla lapot is. Persze, jó a bolti, nincs vele macera, meg ott van a polcon, de elolvastad már, hogy mi van benne? Én a múltkor megtettem, és a belevaló liszten, vízen, olajon, és són kívül, találtam még egy sornyi nehezen kiejthető, rejtélyes vackot...arról már nem is szólva, hogy bődületesen drága. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy kb 10 perc az elkészítése, és az alapanyagok ára is csak töredéke az előre csomagoltnak. Viszont, ha már arra adod a fejed, hogy elkészítsd az otthoni változatot, kicsit mindjárt cifrázz is a dolgon, és készítsd spenótos változatban. Nem csak sokkal jobb lesz az állaga, mintha csak lisztből készítenéd, hanem sokkal könnyebb dolgod lesz a tészta egészen vékonyra nyújtásánál is.

img_1710.JPG

Hozzávalók (kb 4db-hoz, egyenként 75g)

1 csésze liszt (250ml-es csészével) én tönköly fehér, és zabpehelyliszt keverékét használtam

1/2 csésze spenótpüré (a fagyasztott tökéletes)

1/2 tk só

2 ek olívaolaj

Egyszerűen gyúrd össze a hozzávalókat alaposan. Egy könnyen nyújtható, de nem ragacsos tésztát kell kapnod. Ha nagyon száraznak érzed, egy-egy evőkanál vízzel lazítsd, ha nagyon ragad, egy kis liszttel orvosold. Érdemes az adagok kiméréséhez mérleget használni, így minden lepénykéd kb egyforma méretű lesz. Én kb 75g-os tortillákat szoktam készíteni, ezt nyújtom ki kb 22-24 cm átmérőjűre. Formázz gombócot, kicsit lapítsd el, majd enyhén lisztezett felületen, és folyamatosan forgatva, mozgatva, hogy ne ragadjon le nagyon, nyújtsd ki, minél vékonyabbra. Amennyire tudod söpörd le róla a lisztet (én egy lapos festőecsettel szoktam) és száraz serpenyőben, közepes lángon süsd meg mindkét oldalát. Nem kell neki sok, kb 1-1 perc alatt el szokott készülni. Még forrón tedd két konyharuha közé, majd ha elkészültél az összessel, tedd egy zacskóba, hogy ott hűljön ki. Így hidegen is puha marad. Ha már nagyon belejöttél, és nagyobb adagot készítesz, tedd egyszerűen a mélyhűtőbe, így bármikor előkaphatsz egy lepényt. Csak dobd be a mikróba fél percre, és már tekerheted, hajtogathatod, vagy pakolhatod a pizzafeltétet.

img_1669.JPG

Például így:

Tortilla lap

paradicsomszósz, vagy fokhagymás tejföl

sajt, sonka, vagy amit csak szeretenél

grillezd meg, kb 5 perc alatt, vagy amíg meg nem pirul

Ha pedig igazán ropogósra szeretnéd, egy serpenyőben kicsit pirítsd meg az egyik oldalát, így pakold rá a feltétet, és süsd készre.

szórd meg ruccolával, paradicsommal és már csak szeletelned kell ;)

Jó étvágyat hozzá :)

img_1444.JPG

 

 

süti beállítások módosítása