Szotyi művek

Szotyi művek

Csokikorongok, minden jóval

2015. december 18. - Szotyi művek


Igaz, hogy már nagyjából három hónapja készülök a karácsonyra (igen…tudom…néha nekem is kínos… :P ), de persze, valahogy mindig az utolsó percre marad néhány ajándék elkészítése. Bár van ennek jó oldala is, például nem ropogtatjuk el, mire aktuális lenne. Ezért jó, ha van a tarsolyban néhány, az utolsó pillanatban is elkészíthető ajándék.
Ilyen ez is, mert amellett, hogy nagyon látványos, és finom, hamar elkészül, és nincs vele sok macera.



Hozzávalók:

Csoki (ét, tej, fehér, vagy ezek tetszőleges variációja)
Magok (dió, pisztácia stb)
Aszalt vagy szárított gyümölcs (áfonya, sárgabarack stb)
Opcionális:
Cukorhőmérő, kakakóvaj


Nálam most dió, pisztácia, és áfonya került bele. A csoki mennyiségét körülbelül úgy számold, hogy egy nagyjából 4cm átmérőjű korong, olyan másfél kocka csokiból lesz.

Ha diót használsz, előbb érdemes megpirítani, hogy le tudd dörzsölni a „héját”. A pisztáciát hámozd meg. A magokat, és az aszalványt vágd apróra, és tedd félre.

A csokit (én 2/3 ét, 1/3 tejcsokit használtam) temperáld. Ez fontos lépés, mert ettől nem fog a csokid elolvadni szobahőmérsékleten, illetve nem lesz foltos, és matt.

Erre több módszer is létezik, de szerintem a következő kettő az, ami mindenféle gyakorlat nélkül is könnyen kivitelezhető, otthoni körülmények között:

1.       A csoki 1/3 részét tedd tálba, és gőz fölött olvaszd fel, de ne melegítsd 40’C fölé. Utána vedd le a gőzről, és apránként keverd hozzá a maradék, apróra vagdalt csokit. Folyamatosan kevergesd. Miközben a csoki felolvad, a megfelelő hőmérsékletűre hűti a keveréked. Ugyanígy tégy a fehércsokival is.

2.       Ez picit macerásabb, de szerintem szebb a végeredmény, mert ezzel igazán fényes, roppanós csokit készíthetsz.

Szintén gőz fölött, olvaszd fel a csokit, ismét kb 40’C-ig. Vedd le a gőzről, és folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza 34-35’C-ra. Adj hozzá 1%-nyi kakaóvajat (100g csokihoz 1g kakaóvaj)és hűtsd tovább 31-32 fokosra. …igen, tudom, ez, hogy hangzik, de nem is olyan nehéz. Ha kicsit melegebb, mint a testhőmérsékleted, akkor kb a 40 fokra jó vagy. Ha kb testhőmérsékletű, akkor már meg is van a 35 fok, és ha picit langyosabbnak érzed, akkor ding-ding-ding…megvan a nyertes :D
(bocs, minden cukrásztól, és hozzáértőtől… :))
Aztán ugyanez a fehércsokival is (amíg hűtöd az egyiket, kezd melegíteni a másikat)
Amire mindkét esetben figyelj, hogy ne kerüljön víz a keverékbe.

Ha elkészültél a csokikkal, nincs más dolgod, mint egy kanállal kis korongokat készíteni egy sütőpapírra.



A másik színből cseppents egy pöttyöt a korong közepére, egy fogvájóval készítsd bele örvényeket, végül szórd bele az előkészített ropogtatnivalókat, és óvatosan nyomkodd bele.






Néhány órára tedd a hűtőbe.
Ha teljesen megdermedt, már csomagolhatod is!



+1 A csokis tányért nehogy elmosogasd :) Öntsd fel meleg tejjel, és lepd meg pindurt (vagy Magadat) egy forrócsokival 
süti beállítások módosítása