Szotyi művek

Szotyi művek

Chilis "lasagne"

2021. január 10. - Szotyi művek

Nagyon szeretjük a chili con carne-t, viszonylag sűrűn is készítek itthon, és a végére általában egy tányér szokott maradni. Ezzel amúgy nem is lenne gond, csak ilyenkor van az a helyzet, hogy csak egyikünknek (férjnek, vagy nekem) van belőle ebédje.

Vagyis vagy kéne valamit főzni, hogy senki ne maradjon hoppon, vagy alakítani rajta, hogy mindenki boldog legyen :)

Nem kérdés, hogy melyik lesz a nyertes változat, igaz? ;)

Így lett belőle valami, félúton a lasagne és az enchilada között, ami nálunk egyszerűen csak mexikói lasagne fedőnévre hallgat.

enchilada_3_of_3.jpg

enchilada_1_of_3.jpg

Nálam a chili mindig így készül, nem autentikus, viszont mi így szeretjük, és még soha senki nem panaszkodott miatta. 

Régebben volt, hogy marha helyett sertés, vagy pulykahúst használtam hozzá, de az az igazság, hogy sokkal finomabb hozzá a marhahús. 

400g darált marhahús 

1 fej hagyma

1 csomag chili con carne fűszerkeverék (én mindig a Fűszerész keverékét használom) 

2 ek sűrített paradicsom

1 doboz chilis bab

2-3 marék fagyasztott kukorica (ízlés szerint) 

500ml paradicsomlé 

2-3 ek jalapeno karika 

2 ek olívaolaj 

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzápirítom a húst is. Megszórom a fűszerkeverékkel, egy-két percet még pirítom. Aztán az egészet átteszem a lassúfőzőbe, hozzáteszem az össze többi hozzávalót, és 8 órát főzöm alacsony fokozaton. Lassúfőző nélkül egyanez a metódus, csak a tűzhelyen, nagyon alacsony lángon főzd minimum egy, másfél órát. 

Első körben tejföllel és reszelt sajttal tálalom. 

A maradékhoz pedig keszítek egy besamel szószt, lilahagymával, és sajttal, és ezzel rétegezem a megmaradt chilis babot. 

Mivel változó, hogy kinél, mennyi marad, én most a nálam készült mennyiségeket írom le, vagyis alakítsd a saját igényeidre az arányokat. 

Hozzávalók:

3 ek vaj

3 csapott ek liszt

500ml tej (ha van otthon bontott tejszín, az is tökéletes a tej egy része helyett, sőőt!) 

1 közepes fej lilahagyma 

100g sajt

Só, bors

A vajat olvaszd fel, szórd meg a liszttel, picit pirítsd, húzd félre egy kicsit a tűzről, majd lassan öntsd fel a tejjel. Keverd csomómentesre, és közben mehet is vissza a tűzre. Tedd hozzá az apróra vágott hagymát, és a reszelt sajtot. Fuszerezed, és főzzd addig, amíg a sajt elolvad, és a mártás besűrűsödik. 

Más csak össze kell állítani az egészet. 

 

Én 4 tortilla lapba pakoltam a maradékot, és ehhez a mennyiséghez a szósz is bőven elég volt.  

Az alsó réteg a tepsiben egy nagy adag mártás. Majd fogj egy tortillát, mérj rá 3-4 kanál chilit, lapold át, és mehet is a tepsibe. Nekem kettő ilyen lap van egy sorban. 

Erre jöhet szintén egy nagyobb mennyiségű szósz, és egy újabb réteg chilis tortilla. 

Végül öntsd le a maradék mártással, reszelj rá sajtot, és told 180 fokos (légkeveréses) sütőbe, kb 20 percre, vagy amíg a sajt meg nem barnul. Ha nagyon megtömöd a tepsit, tegyél alá valamit, mert könnyen kifolyhat a szósz, és amellett hogy elég büdi az odaégett cucc, de elég nehéz is lekaparni a sütő aljáról (#truestory) 

A tetejét szórd meg metélőhagymával, petrezselyemmel, vagy mindkettővel, és már tálalhatod is ☺️

 

 

süti beállítások módosítása