Szotyi művek

Kovászos kréker

2020. január 21. - Szotyi művek

Továbbra is lelkesen életben tartom a kovászom, de mivel mostanában elég ritkán állok neki kenyeret sütni, így inkább csak etetem a kis jószágot.

Ezért sajnos elég sok kovász lesz az enyészeté, és őszintén, a szívem szakad meg, mikor ki kell dobni. 

És aztán lett ez a kréker... :D

kreker.jpg

   ...amiben naagyon sok kovászt el lehet lőni, sőőt, nincs az az otthoni mennyiség, amit ne lehetne :D

Full faék recept, viszont remekül variálható sajttal, vagy fűszerekkel

A végeredmény egy hajszálvékony, és roppanós kis párnácska, amit komolyan, nem lehet abbahagyni...

kreker1.jpg

Ha nem lenne elég kovászod, hiszen azért nem kevés ez a mennyiség, sebaj:

                       Keverj el 65g kovászt ugyanennyi liszttel és vízzel, és hagyd néhány órát állni.

Vagyis igen, ahhoz a recepthez, amiben a maradék kovászt szeretnéd felhasználni, azt úgy kezd, hogy még többet készítesz :D

Az alap:

1 rész kovász

1 rész kenyérliszt

olaj

Azért nehéz pontos mennyiségeket megadni, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen a kovász állapota. Egy friss kovász sokkal sűrűbb állagú, egy néhány napos már sokkal folyósabb. Így a hozzáadott liszt mennyiségén kell, hogy kicsit variálj. Tudom, ez így nem annyira pontos, de ha a kovászos kenyér elkészítésével boldogulsz, kétlem, hogy ez gondot okozna ;) 

Ez a gyakorlatban nálam ezt jelentette 250ml-es csészével

1 csésze kovász (kb 200g)

1 csésze kenyérliszt (kb 110g)

50 ml  olaj

1 tk só

A kovászhoz add az olajat, majd a lisztet és a sót is. Készíts egy viszonylag sűrű, de azért nyújtható, és nem ragacsos tésztát. Mivel semmilyen folyadékot nem kell hozzáadnod, így a lisztet adagold folyamatosan, hogy megfelelő állagot kapj.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsd 1mm vékonyra, és pizzavágóval szabdald fel kis kockákra, téglalapra...ahogy szimpatikus. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vékonyan kend le olajjal, és pakold rá a tésztalapokat. Nyugodtan mehetnek jó szorosan, nem fognak összenőni ;) A tetejüket is kend le olajjal - ehhez egy olajspray nagyon jó barátod lehet, és szórd meg nagyszemű sóval. Próbáltam a rozmaringot is rászórni, de kb egy darab nem maradt rajta, így gyorsan el is engedtem. Süsd 210 fokon, légleveréssel 9-12 percet, amíg aranybarna nem lesz. Félidőben kezdenek majd el bucisodni :) Nem kell forgatni, ha már jónak ítéled a felső oldalát, kész is vagy. Hagyd még néhány percet a tepsiben, kicsit had hűljön ki, mielőtt nekiesel :)

kreker_sajtos.jpg

A sajtos változathoz:

1 csésze kovász

1/2 csésze kenyérliszt

1/2 csésze reszelt parmezán

1/2 tk só

50 ml olaj

Innentől pont ugyanúgy készül, mint a natúr változat :)