A hétköznapokon sajnos csak a legritkább esetben sikerül hármasban együtt reggeliznünk, cserébe hétvégén megadjuk a módját. Palacsinta, gofri, bundás kenyér, vagy az egyik személyes kedvencem: a francia pirítós, sütőben sütve.
Ez tulajdonképpen nem más, mint egy édes bundáskenyér, és a mákosguba szerelemgyereke. Tejes-tojásos cuccban sült kalácsszeletek, közötte szezonális gyümölccsel, vagyis most aktuálisan természetesen eperrel, a tetején aranybarnára sült, ropogós mandulával, végül porcukorral, vagy juharsziruppal megkoronázva :D
...mondtam én...ami belefér :D
A munka alapvetően nem sok vele, viszont a sütési idő miatt nem a gyorsan elkészülő reggeli fogások közé tartozik. Viszont ha szereted az édes reggeliket, megéri a várakozást ;)
...és igen, ezt most kicsit itt a reklám helye, mert imádom az új mini Zwilling sütőedényem, amit a Spar mostani pontgyűjtő akciójában ti is beszerezhettek, Gyűjtsétek a egészen augusztus 11-ig.
és végre találtam olyan méretű tálat, amiben nem kell három napi adagot elkészíteni előre :P
...és szerintem annyira széép :) a sütőből kivéve azonnal tálalhatom is benne az elkészült fogást :)
Hozzávalók:
250g kalács (az az igazi, ha már kicsit szikkadt)
3 tojás
250ml tej
60g lágy barna nádcukor (jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamell ízét)
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
300-350g eper
2-3 evőkanál mandulaforgács, vagy pálca (vagy dió)
Szeleteld fel a kalácsot kb 1 cm vékony szeletekre. Az epret most meg, és vágd kb 3mm-es szeletekre. Tedd félre Kicsit langyosítsd meg a tejet, és keverd el a tojásokkal, a cukorral, és a fűszerekkel. Addig kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik Kétféleképpen is szoktam készíteni: vagy egyenként megforgatom a kalácsszeleteket a tojásos tejben, és úgy állítom sorba az edényben, miközben folyamatosan rakosgatom az epret a szeletek közé, vagy belepakolom az összes szeletet a tálba, ráöntöm a tejes cuccot, végül közéjük tuszkolom az eperszeleteket is. Bármelyiket is választod, néhány szelet epret tégy félre. Ha kész, mehet rá a mandula is. Takard le lazán alufóliával, és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel, 30 percre. Majd vedd le a fóliát, és süsd további 15-20 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha megsült, szórd meg a maradék eperrel, tálalásnál pedig még kínálj hozzá porcukrot, vagy juharszirupot :)
Jó étvágyat