Lássuk be, minden gasztroblogra kell legalább egy banánkenyér recept :D
Az a legjobb ebben, és a hasonló receptekben és ételekben, hogy nincs kőbe vésett recept, hanem azt használsz benne, ami éppen van otthon, vagy ami már hanyatlásnak indult a hűtőben, kamrában. Az arányokat érdemes betartani, de azt, és arra cserélsz, amit jónak látsz, vagy szeretsz :) Ezért is találsz annyi helyen, annyi receptet :)
Nálunk a banán rendszeresen erre a sorsra jut, mert az utolsó 1-2 szem tuti, hogy megmarad, és csak lökdössük, amíg végül már menthetetlen nem lesz. Most ráadásként egy marék dió is maradt, ami már nem kellett...valami másba...már nem is tudom, miből maradt meg. Nnna, az ilyenek mind ellőhetőek a banánkenyérben. De akár beleszólhatod a régóta a polcon figyelő három-négy kocka csokit, a csokinyuszit, ami már húsvét óta kallódik, vagy azt a pár szem magot/aszalt akármit, ami már minden másra kevés
Már nálam is többféle változatban készült, az éppen aktuálisan fellelhető alapanyagok fényében, de eddig ez a kedvenc változat:
Hozzávalók: 18cm-es kenyérformához
3 jó érett banán
60ml növényi tej (vagy sima tehéntej, ha az van otthon. Én most kókusztejet használtam)
60ml olívaolaj, vagy kókuszolaj
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
30 dkg liszt (nálam most 1/2 tk búza, és 2/3 fehérliszt)
2 ek lágy barna nádcukor
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk fahéj
1/4 tk gyömbér
csipet szegfűszeg
csipet só
A tetejére: 1 marék darabolt dió
Villával nyomd össze a banánt, add hozzá a tojást, a tejet, és az olajat. Robotgéppel verd fel, majd add hozzá a száraz hozzávalókat. Keverd el, majd mehet is a sütőpapírral bélelt formába. Szórd meg a dióval, és tedd 180'c-os, légkeveréses sütőbe 45-50 percre. Ha nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával. Tűpróbával ellenőrizd, középen is megsült-e. Kicsit hagyd a formában, majd rácson hagyd langyosra hűlni mielőtt felvágod...de legalábbis már nem legyen forró :D
Nálam házi mogyoróvajjal az abszolút kedvenc :D
Ha tetszett, tudsz követni Facebookon
Vagy itt találsz Instagramon