Szotyi művek

Szotyi művek

Mogyoróvaj

2018. november 14. - Szotyi művek

A mogyoróvajjal kicsit úgy vagyok, mint a sajtokkal...lehet élni nélküle, de minek :D

Igen, jól érted, szeretjük a mogyoróvajat :D

mogyivaj.JPEG

Ami általában visszatart a kész mogyivaj vásárlásától, az az iszonyat mennyiségű zsír. Mert ugye normálisan a nyomorult mogyorót is olajban pörkölik ám...és még egy halom olaj kerül bele a készítés során is

Ezért inkább átálltam a házi mogyoróvaj készítésre. Egyrészt natúr, pörköletlen földimogyit használok, frissen, szárazon pirítom, másrészt a saját ízlésünk szerint ízesítem.

Azt persze tudnod kell, hogy ez nem lesz olyan könnyen kenhető, mint a bolti változat, hiszen nincs benne állományjavító, keményített pálmaolaj, vagy egyéb huncutságok. De ha felhasználás előtt néhány percet hagyod állni, már nem lesz vele nehéz dolgod. Elkészíthető hozzáadott olaj nélkül is, de az a tapasztalatom, hogy akkor tényleg nagyon száraz és kemény lesz.

Egy erős aprítón kívül nincs is szükséged hozzá másra. Én egy ilyet használok minden magvaj készítésénél is. (nem szponzorált tartalom, tényleg nagyon jó cucc ;) )

Hozzávalók:

250g natúr, pörköletlen földimogyoró (piacon, kimérve szoktam venni)

2 ek nádcukorból készült porcukor

2 nagy csipet só

40ml kókuszolaj

A mogyit, egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, alkalmanként átrázva pirítsd aranybarnára. Ne siess vele, mert könnyen megég. Hagyd, hogy langyosra hűljön. Borítsd az aprítóba és daráld néhány másodpercet. Majd csurgasd hozzá a kókuszolajat, és addig daráld, amíg lágy, krémes nem lesz az állaga. Kb fél perc alatt meg szokott lenni. Végül ízesítsd kedved szerint ;)

Aztán már csak kend, kanalazd, ahogy éred :D

 

süti beállítások módosítása