Szotyi művek

Szotyi művek

Tarator, a bolgár uborkaleves

2018. augusztus 02. - Szotyi művek

Most, hogy végre teljes erővel tombol a nyár, gondolom nem vagyok egyedül, hogy szívesebben veszem a könnyű, hideg ételeket, mint a nehéz, fűszeres változatokat.

Amikor a spontán öngyulladás veszélyeztet, ha bekapcsolod a tűzhelyet, akkor elég jól jön néhány olyan ötlet, amit főzés nélkül is elkészíthetsz.

Nem mondom, egy jól behűtött meggyleves is elég tuti, de azért ahhoz is csak oda kell állni a tűzhely mellé :P

Vagyis inkább jöjjenek a főzés nélküli tutiságok, mint a gazpacho, vagy a tarator, avagy a bolgár uborkaleves.

uborka3.jpg

Hideg, frissítő, joghurtos, kapros (iiimáádom a kaprot) nálam szerelem volt első kóstolásra. Hihetetlenül egyszerű, mégis különleges ízvilágú

uborka1.jpg

Az eredeti recept szerint uborkából, fokhagymából, joghurtból, vízből, pici olajból, és sok kaporból készül. Nálam most még egy kevés menta is került bele, és mivel a fokhagyma nem nagy barátom, így helyette a víz mennyiségének felét  kovászos uborka levével pótoltam. Így egy kevés fokhagyma azért mégis került bele, de nem annyi, ami számomra már zavaró lenne.

Persze, így már nem autentikus a recept, de talán ennyi belefér. Elvégre általában a lecsóban sincs tejföl, én mégis esküszöm rá ;)

Hozzávalók:

2 főre

1 közepes uborka

250ml zsíros joghurt (vagyis ne a 0,4-es zsírszegényt válaszd, vagy ha igen, hasnál kevesebb vizet)

100ml víz

100ml koviubi lé (ha nincs, akkor marad a víz, de akkor nyomj bele 1-2 gerezd fokhagymát)

2 evőkanál kapor (apróra vágva)

2 evőkanál menta (szintén minire darabolva)

A tetejére:

pirított dió apríta

1-2 evőkanál olívaolaj

Az uborkát vágd kb fél cm-es kockákra (nem hámoztam meg előtte), és keverd el a zöldfűszerekkel. Keverd hozzá a joghurtot, öntsd fel a vízzel, és az uborkalével. Sózd meg (ízlés szerint), és tedd fél órára hűtőbe. (Még jobb, ha áll egy egész éjszakát). Tálalásnál csurgass rá olívaolajat, és szórd meg a dióval 

Jó étvágyat! :)

süti beállítások módosítása