Szotyi művek

Szotyi művek

Cseresznyés minipite

2018. június 07. - Szotyi művek

Végre érik a cseresznye, és hétvégén sikerült is szedni egy szolid mennyiséget belőle, úgyhogy most, amellett, hogy folyamatosan szemezgetjük, jöhetnek a cseresznyés sütik is :D

Például minipite, ami egyébként tök praktikus. Nna, azt nem állítom, hogy nem macerásabb az elkészítése, mint a hagyományos változatnak, de annyira cuki, hogy szerintem simán megéri a plusz meló. Az oviban például elég lelkesek voltak a minik ;) 

pite1_4.jpg

A recepttel már találkozhattál a tavaly nyári Kifőztük magazinban...jó...igen...kicsit le vagyok maradja a receptírással... :P

A tésztához:
18-20 darabhoz, 6 cm átmérőjű szaggatóval

300g liszt
80g kristálycukor
100g vaj
2 tojás sárgája
1 citrom héja
3-4 ek hideg víz
csipet só

A töltelékhez:

20 dkg cseresznye (kimagozva)
2-3 evőkanál kristálycukor
1/2 citrom leve
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
200ml víz

Tetejére:
1 tojás
1-2 ek cukor

Szóráshoz:
Porcukor

Először készítsd el a tésztát: Nálam továbbra is megy az aprítóba a liszt a vajjal. Morzsásra turmixolom, majd a többi hozzávalóval tésztává aprítom. Kb 1 perc alatt meg is van. Ha inkább kézzel dolgoznál: A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd add hozzá a többi hozzávaló, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A vizet apránként adagold a tésztához. Elég, ha éppen csak összeáll. Csomagold fóliába, és tedd hűtőszekrénybe, legalább egy órára, de akár egy éjszakára is maradhat.
A töltelékhez tedd egy lábosba a kimagozott cseresznyét, és szórd meg a cukorral. Hagyd kicsit állíni, hogy levet eresszen. Öntsd fel a víz felével, add hozzá a citromot, és kezd főzni. Közben a maradék vízzel keverd el a keményítőt, és ha a cseresznye már megpuhult, add hozzá. Főzd, amíg be nem sűrűsödik, és újra ki nem tisztul a szósz. Hagyd teljesen kihűlni.
A tésztát nyújtsd ki kb 3mm vastagra, és szaggass belőle 6cm átmérőjű korongokat. Figyelj rá, hogy páros számú köröcskéid legyenek. A tészta felére halmozz egy teáskanálnyi tölteléket. A másik tésztára egy éles késsel vágj egy-két lyukat, amin a gőz távozni tud majd. A felső tésztát egy ecsettel kend meg vízzel, és borítsd a másik tésztára. A széleit nyomkodd le egy villával, a tetejét kend meg tojással, és szórd meg cukorral. 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton, 15-17 perc alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlt, és szereted, híntsd meg porcukorral

Jó étvágyat :)

süti beállítások módosítása