Szotyi művek

Szotyi művek

Red velvet torta

2017. október 27. - Szotyi művek

 Szóóval, az történt, hogy nemrég akadtam rá a Pinteresten ennek a tortának a képére :D Igen, tudom, hogy kicsit - nagyon - beteg, pláne, hogy szülinapi torta lett.

De mentségemre szóljon, hogy az ünnepelt igazi horror rajongó - 15 éves -, úgyhogy sikere volt

...ráadásul mindjárt Halloween, úgyhogy még akár időszerű is lehet ;)

 kuksi1.jpg

Ez volt életem első fondanttal bevont tortája, vagyis mindenféle célszerszám nélkül készült. Nem állítom, hogy tökéletes lett, de szerintem bőven a vállalható kategória ;)

A belső része, vagyis a torta természetesen bármiből elkészíthető, nekem valahogy a red velvet volt a kézenfekvő, természetesen piros krémmel. Persze ismét nem készült kép felvágva, bocs, az esemény alatt nem igazán volt lehetőségem fotózni, és amúgy is olyan béna, hogy megkérem az ünnepeltet, hogy boccs, még nem adok, előbb lövök pár képet :P

Hozzávalók:

két, 16cm-es formához

500g liszt (semmi extra, fehér búza)

1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

180g vaj (szobahőmérsékletű)

200g porcukor

4 tojás (L-es méret)

250ml tej (3,5%)

csipet só

1 tk szódabikarbóna

1 tk ecet (10%-os)

1/2-1 kk piros ételfesték

Először a szobahőmérsékletű, tényleg lágy vajat, keverd habosra a porcukorral addig, ami könny, habos, és fehér nem lesz. Egyenként edd hozzá a tojásokat. Minden tojás után keverd egyneműre ismét.

Külön tálban keverd össze a tejet, a sót és az ételfestéket.

Egy másik tálba mérd ki a lisztet és a kakaót.

Felváltva adagold a kakaós lisztet, és a piros tejet a vajas cucchoz, és itt is mindig keverd egyneműre. Én kb három-három adagban kevertem hozzá.

Keverd el az ecetet a szódabikarbónával. Ne lepődj meg, habzik majd rendesen, és egy spatulával keverd a tésztához. Itt már nem kell túlzásba vinni, csak keveredjen el.

Béleld ki sütőpapírral a formák alját, és oszd szét egyenlően a tésztát. A tésztát húzd ki a forma széléig, és kicsit kocogtasd is meg, hogy a bubik kijöjjenek. Nekem ezzel együtt is kicsit felpúposodott, de no problem: a levágott részekből nálam mindig cakepop lesz ;)

175'C-os, légkeveréses sütőben, kb 35 perc kellett neki. Tűpróbával ellenőrizd! A második adag néhány perccel hamarabb elkészült

Picit hagyd a formában, majd tedd rácsra, és felejtkezz el róla, amíg teljesen ki nem hűl.

A krémhez:

200g fehércsoki

400ml habtejszín

250g mascarpone

ételfesték

A tejszínt melegítsd fel, törd bele a csokit, hagyd egy percet, majd keverd el alaposan. Hagyd kihűlni, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe. Amikor majd kiveszed, ne kapj sokkot. Igen, folyékony. Úgyhogy fogd a robotgépet, és habosítsd ki. Közben add hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, és az ételfestéket is. Tök jó, kemény habot lehet belőle verni.

A kihűlt torta tetején vágd egyenesre, vágd ketté a lapokat. Én mindig egy habzsákból nyomom a krémet a lapokra, így nem nyomom ki az előző emeletből a krémet, miközben kenem a cuccot. Ha a tetejére értél, a maradék krémmel kend körbe a tortát, és mehet vissza a hűtőbe.

A bevonáshoz:

500g fehér fondant

piros ételfesték

Én kilós fondantot vettem, azt nyújtottam kb 2-3 mm vastagra. Nem kellett egészen a fele, viszont így volt könnyű beborítani, nem volt szükség "foltozgatásra"

Szóval, porcukorral meghintett felületen nyújtsd ki a cukormasszát. Tedd a torta tetejére, és simogasd le az oldalain is. Vágd le a felesleget.

Készítsd el a "karmolásokat": késsel metszd be, és kicsit hajtsd kifelé a széleket - mint a sebszélek - 

Ha paszta állagú festéket használsz, akkor fél kiskanálnyit keverj el 1-2 csepp vízzel, és ecsettel (nálam 6-os festőecset) fesd ki a tépéseket. Végül kicsit hígítsd tovább a festéket, folyasd meg a sebvégeken, és fröcskölj belőle a tortára

kuksi2.jpg

...hopppsszz...ez mennyire betegen hangzik... :P

Jó étvágyat...vagy valami olyasmi... ;)

 

 

 

süti beállítások módosítása