Ezzel a recepttel kb 3 hónapja vagyok adós, de most végre eljött az ideje :D
...és most őszintén...a nyári 45 fokban az ember amúgy sem szívesen kapcsolja be a sütőt (mármint az épeszű...mert azért nekem általában sikerül... :P )
Nem túl rég kerültünk kapcsolatba a tonkabab és én, de mondhatom, hogy szerelem volt, első kóstolásra. A kis, ráncos, töpörögött kis bogyó igazi ízbomba: vaníliás, fahéjas, mandulás, szegfűszeges...
Nem állítom, hogy az elkészítése nem időigényes. Nem elég, hogy duplán kedd átgyúrni, ráadásul még egy éjszakát pihentetni is kell a sütőben...de megéri a ráfordított időt, mert nagyon finom. Könnyű, laza tésztájú, kívül ropogós, belül puha, a tonkabab aromája igazán különlegessé teszi.
Tonkababos csokis briós
Hozzávalók 8 darabhoz
A tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
4 dkg kristálycukor
0,6 dl tej
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
3 tojás
csipet só
A töltelékhez:
6 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
5 dkg finomítatlan nádcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 nagyobb szem tonkabab
1 evőkanál méz
A kenéshez:
1 tojás
A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot és az élesztőt, keverd el, majd a sót is tedd hozzá. A tejjel és a tojással gyúrj sűrű tésztát. Ha már alaposan kidagasztottad, a felülete szép sima, dolgozd bele a lágy vajat. Ha kész, gömbölyítsd ki, és lisztezett felületen, letakarva, 30 percet pihentesd. Majd ismét gyúrd át, ismét gömbölyítsd, és letakarva tedd hűtőbe egy éjszakára.
A töltelékhez: a vajat, keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a kakaóport, a mozsárban összetört tonkababot, és a mézet. Keverd simára.
A tésztát oszd négy részre. Amivel nem dolgozol, azt tedd vissza a hűtőbe, különben nagyon lágy lesz, és megőrülsz, mire kinyújtod. Nyújtsd egy 20x40 cm-es téglalapra, és kend meg a töltelék negyedével úgy, hogy a hosszanti szélén hagyj egy két cm-es sávot. A hosszú oldala mentés szorosan tekerd fel. A kihagyott szélén kend le vízzel, és sodord össze. Addig nyújtsd (tudod, mint az oviban a kukacot...), amíg kb 50 cm-es hengert nem kapsz. A felénél vágd ketté. A fél hengert hosszában felezd el, kicsit kicsit hajtsd ki, és a két részt tekerd össze. Formázd kerekre és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Most jöhet a maradék tészta is. A változatosság kedvéért ismét keleszd letakarva 1,5 órát. Felvert tojással óvatosan kend meg a tetejét úgy, hogy a töltelékhez ne, csak a tésztához érj. Előmelegített, 160 fokos, sütőben légkeveréses fokozaton, 20 perc alatt süsd készre.
Jó étvágyat :)