Szotyi művek

Szotyi művek

Fűszeres, ropogós csicseriborsó

2016. június 06. - Szotyi művek

Ha csicseriborsó, akkor első körben mindenkinek a humusz, és a falafel jut eszbe. Pedig sokkal változatosabb is lehet, ez a kis bogyó, ami bár már az 1300-as években merült fel először az irodalomban, de sokáig mégsem került be a köztudatba. Sokáig inkább takarmányként ismerték, csak nem túl rég fedezték fel az egészséges életmód egyik ízforrásaként.

img_3387.JPG

Bár a hagyományos chipset nem igazán kedvelem, de azért a sós, vagy még inkább fűszeres ropogtatnivalókat nagyon szeretem. Nem olyan régen találkoztam ezzel a recepttel, és mivel találtam itthon egy zacskó szárított csicserit, ideje volt kipróbálni.

img_3386.JPG

Mivel ez egy végletekig variálható recept, így mindenki megtalálja a saját ínyére valót: készülhet édes, sós, vagy fűszeres változatban. Nálam most csípős, fűszeres készült, a következő pedig a parmezános-rozmaringos lesz. Elég csak néhány dolgot követni, hogy bármikor ropogós, egészséges nassolnivalót készíthess magadnak

Hozzávalók:

két marék, kb 150g csicseriborsó, előző este beáztatva (én ilyenből készítettem), vagy egy dobozos

2 evőkanál olívaolaj

1,5-2 evőkanál a kedvenc fűszeredből (és a Fűszerész, Chili con carne fűszerkeverékét használtam)

csipet só

img_3390.JPG

Ha te is szárazból készíted, akkor ne felejtsd el előző este beáztatni. Miután megszívta magát, és puha (puhább) lett, mosd át, és amennyire tudod, kéztörlővel töröld szárazra. (Ha konzervből készíted, ugyanez a helyzet) Locsold meg az olajjal, keverd el alaposan, hogy mindenhol bevonja, majd szórd meg a fűszerrel és a sóval.

img_3388.JPG

Szórd sütőpapírral bélelte tepsire, és tedd a még hideg sütőbe. Kapcsold 210'C-ra (légkeveréssel). Úgy gondolom, ez egy fontos lépés, mármint, hogy hideg sütőbe tolod, és relatív magas hőmérsékleten sütöd. Kb 30 perc kell neki, de 10 percenként keverd át, hogy egyenletesen süljön. Ha már szépen megpirult, kapcsold ki a sütőt, de még nem vedd ki, hanem hagyd benne még kb fél órát, hogy ott hűljön ki.

img_3391.JPG

süti beállítások módosítása