Szotyi művek

Szotyi művek

Cékla chutney

2016. április 15. - Szotyi művek
Igaz, hogy már a spárgaszezon kopogtat az ajtónkon, de én még mindig nem tudok betelni a céklával. Azt hiszem, nincs olyan formája, amit ne szeretnék - legyen édes, savanyú, nyers, sült, főtt...tökmindegy, jöhet :)
Ma egy új variációját próbáltam ki, a chutneyt. Már nagyon régóta szemeztem a recepttel, de eddig elmaradt. A hétvégén vettem egy kiló céklát, így, mivel nem volt semmi tippem az ebédhez, gondoltam - itt az idő ;)



A végeredmény pedig, fűszeres, és édes-lágy karamelles, és az ebédre készített rántotthús, és cukkini tócsni mellé tökéletes volt. Kicsit a vörösboros szilvalekvárhoz tudnám hasonlítani...finom, gyorsan kész van, és semmi extra alapanyag nem kell hozzá...érdemes kipróbálni :)




Hozzávalók:
1 közepes üveghez

3 közepes fej cékla
1 kisebb fej zöld alma
2 közepes lilahagyma
180g porcukor (ebbe nem jó a nyírfa, mert nem karamellizálódik)
150ml vörösbor ecet
1 tk kapormag


Tisztítsd meg a céklát és az almát, és vágd kb 1x1 cm-es kockákra. A lilahagymát szintén kockázd, picit kisebbre, mint a céklát. Önts össze mindent egy edénybe, és kezd el főzni.



Ha felforrt, tedd vissza alacsony lángra, de ne takard le, hogy be tudjon sűrűsödni. Néha nézz rá, és kevergesd meg, de nem kell különösebben őrizni. Kb egy óra alatt fő meg a cékla, és párolog el a folyadék addigra a cukor is karamellizálódik, és az egész cucc sűrű, és ragacsos, lesz.



Na igen...arra készülj, hogy elég csípős szaga van az ecet miatt, de ez ne szegje kedved, úgyis isteni idő van, engedd be a jólevegőt ;)

Ha már kellően besűrűsödött, már el is készültél, hagyd kicsit hűlni, de akár már melegen is tálalhatod :)

Jó étvágyat hozzá :)



süti beállítások módosítása