Szotyi művek

Szotyi művek

Stíriai metélt

2015. szeptember 24. - Szotyi művek
Néhány évvel ezelőttig fogalmam sem volt róla, mi az a stíriai metélt, de a Z'uram állandóan emlegette, hogy azt Ő mennyire szereti, úgyhogy mit volt mit tenni... Az első alkalom után azt mondtam, hogy soha többet, mert gyúrogasson túrós-tésztát, akinek nyolc anyja van, pláne, nyújtsa vékonyra, meg valahogy főzze is ki...de a második alkalom (na, ennyit a soha többetről...) már egyszerűbb volt, mostanra meg 10 perc alatt összedobom.
Úgyhooogy, ha elég lelkes vagy...



Hozzávalók 2 és fél főre

250 g túró
1 tojás
120 g zabpehelyliszt (ha nagyon lágy a tészta, még tegyél hozzá kicsit)
2 evőkanál nyírfacukor
fél evőkanál tejföl
csipet só

Gyúrj tésztát a hozzávalókból, ha nagyon lágy, tegyél hozzá még egy kis lisztet. Nyújtsd ki, az eredeti recept szerint gyufaszál vékonyságúra, de szerintem aki ezt írta, még az életben nem nyújtott túrós tésztát gyufaszál vékonyra...mert ragad...aztán meg szakad...úgyhogy simán jó vagy, ha fél centisre kinyújtod...vagy ahogy sikerül. Vágj belőle 1 cm-es csíkokat, és főzd ki sós vízben. Felvágás után összetapad, ne kapj tőle sokkot (én kaptam, első alkalommal...) a vízbe szétválik majd :)
Csepegtesd le alaposan.

A "szószhoz"
3 tojás
1,5 dl tejföl
2-3 evőkanál nyírfacukor
fél citrom reszelt héja, vagy némi citromlé
csipet só
2-3 dkg mazsola (na ez az, ami nálunk nem kerül bele, de hallottam olyat, hogy valaki szereti)

Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd habbá. A sárgájához keverj hozzá minden más, és verd "habosra". Mehet bele óvatosan a fehérje, majd a lecsepegtetett tészta. Alaposan forgasd össze, és tedd kiolajozott tepsibe. Előmelegített sütőben, 200"C-on süsd, amíg aranybarna nem lesz a teteje (légkeveréssel ,kb fél óra) nyomkodd meg finoman a tetejét, ha nem folyós, akkor már jó. 
Tálalásnál megszórhatod porcukorral, vagy tálalhatod lekvárral :)
Jó étvágyat!
süti beállítások módosítása