Szotyi művek

Fehér "sangria"

2020. augusztus 08. - Szotyi művek

Tavaly nagy kedvencem lett a nektarin szirup...vagyis tulajdonképpen mindenféle szirup, amit mindig az éppen aktuális idénygyümölcsből készítettem. Mindig csak kis adag készült, sokszor csak azért, mert maradt pl néhány szem gyümölcs, ami már nem volt annyira friss, hogy szívesen megettük volna...

Így született az első nektarin változat is, amit aztán nem csak a palacsintára csurgattunk lelkesen, hanem a kedvenc fehér sangriámba is került.Tulajdonképpen nem is sangria, hiszen nincs benne más alkohol, inkább egy nagyon gyümölcsös, és frissítő fehérbor

3a569b6d-1da1-48a6-86c6-410d0c984769.jpeg

Igen, tudom: bort nem rontunk el semmi huncutsággal, pláne, hogy én általában a testes vörösborokat kedvelem, és azt meg pláne nem, de nyáron bizony könnyen csúszik a gyümölcsös fehérbor, sok sok gyümölccsel, és az emlegetett nektarin sziruppal. Egy forró napon, jól behűtve...gyorsan fogyó, veszélyes kombináció ;)

Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölccsel készülhet, nálam az üveg

chevignon blanc mellé most

nektarin,

málna, és

bazsalikomlevelek kerültek bele.

            ...és persze a már sokat emlegetett nektarin szirup ;)

Keverj el mindent, hagyd állni 1-2 órát, közben jól hűtsd be. Óvatosan fogyaszd ;)

psx_20200805_220907.jpg

A nektarinszirupot így készítsd:

3 szem nektarin
1,5 dl víz
20 dkg cukor
1/2 citrom leve

A sziruphoz először keverd el a cukrot a vízzel, s kezdd melegíteni. Mikor a cukor elolvadt, tedd hozzá a hámozatlan, kockákra vágott nektarint, és a citromlevet. Főzd 5-8 percig, amíg a nektarin meg nem puhul, majd egy botmixerrel pürésítsd. További 5 percig forrald, amíg a szirup ki nem tisztul. Ha szükséges habozd le. végül öntsd üvegbe, és hagyd kihűlni.

Ősszel nagyon jó választás, szintén a fehérbor mellé az alma, körte, és néhány rozmaringág

Próbáljátok ki, isteni aromás, és fűszeres lesz a végeredmény :)

Banános zabpelyhes keksz

Megvan a klasszikus amerikai csokis keksz, a chocolate chip cookie?

                Nnna, bár ez nagyon hasonlít rá külsőleg, de azon kívül, hogy ebben is van csoki-csepp, itt be is fejeződött a hasonlóság.

bananos_zabpelyhes_keksz.jpg

Persze nem azért, mert nem szeretem azt a kis csokis, alkalmanként diós csodát, hanem mert kb így kezdődik a recept: 1 csésze vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze barnacukor...stb...

és a legrosszabb, hogy egy szem nem elég belőle, de még 10 sem, sőt, tulajdonképpen már a nyers tészta is elég jó :P Vagyis dolgozik a jogos önvédelem, és a bölcs előrelátás: nem készítek, vagy csak naagyon nagyon ritkán

Ez a változat lényegesen barátságosabb hozzávalókkal bír. A megszületésében határozottan motivált, hogy már megint kornyadozott itthon két rommá érett banán, és már nagyon elég volt a banánkenyérből.

És ha nem is chocolate chip cookie, de nagyon jó kis zabkeksz kerekedett belőle, ami inkább puha, mint omlós, könnyű, laza szerkezetű, tök jó benne a ropogós dió, és az utolsó szálig elfogyott :)

De azért ne legyenek illúzióid: nagyon nem diétás ez sem ;)

Hozzávalók:

2 érett banán
10 dkg barnacukor
5 dkg cukor
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
25 dkg liszt
10 dkg nagyszemű zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliakivonat
10 dkg csokicsepp
5 dkg dió felaprítva (elhagyható, de nagyon finom benne)

A banánt törd össze villával, és keverd hozzá a barnacukrot. Tedd félre. A tojást és a vajat tedd tálba, és robotgéppel verd habosra. Tedd hozzá a cukrot, és a banános masszát is. A lisztet vegyítsd el a zabpehellyel, a szódabikarbónával, a fahéjjal, és a vaníliával, add a tojásos keverékhez, és keverd csomómentesre. Végül a csokit, és a diót is forgasd bele. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3 cm távolságra pakolj evőkanálnyi halmokat, kicsit lapítsd el, mert ez nem folyik szét annyira, mint a vajas nagytesója, és 180 fokos sütőben 10-11 perc alatt süsd készre. Pakold át rácsra, és hagyd kihűlni. Fémdobozban 1 hétig biztos elvan...ha marad ;)

Csirkés tortellini leves

Ez amolyan gyors, maradék csirke-mentős leves is lehetne..

                  tulajdonképpen az is, csak mikor készítettem, éppen nem volt otthon maradék csirke, és még annyira elvetemült is voltam, hogy házi tortillát készítettem hozzá. Vagyis helyesbítek, készítettünk, mert Mini is lelkesen kivette a részét a dologból. Pláne a tésztagép tekerésből, és a formázás számára érdekes lépéseiből. Imádja ecsettel körbekenni a tésztát :D

Tehát a gyors levesből picit időigényesebb fogás lett, de tökéletes bele a kész tortellini, és ha még főtt, vagy sült csirke is van otthon, akkor tényleg hamar elkészül :)

tortellini_leves1.jpg

Szeretem, mikor a levesben fő meg a tészta, amikor magába szívja az ízeket, és picit besűríti a levest. Könnyű, mégis laktató, sok sok zöldséggel, és természetesen nem maradhat el a tejföl sem. Jó kis nyári egytálétel :D


hozzávalók:

1/2 csirkemell filé

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa

1 fehérrépa

néhány zeller levél (ízlés szerint)

15 dkg zöldborsó

1,2l húsalaplé

15 dkg sajtos tortellini

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál tejföl

Ha neked sincs maradékod, akkor a csirkemellet tedd lábasba, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. Most le, és picit tedd félre. Ez macerának tűnhet, de így nem lesz majd habos a leves. A hagymát vágd finomra, és az összezúzott fokhagymával együtt dinszteld meg az olívaolajon. Tedd hozzá a karikára vágott sárga - és fehérrépát, és a zöldborsót. Sózd, borsod, öntsd fel az alaplével, tedd bele a csirkemellet, és alacsony lángon főzd kb 35-40 percet, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Vedd ki a húst, villával cincáld szét, és tedd vissza a levesbe. Mehet hozzá a tortellinit,főzd fogkeményre, végül a tejföllel habard be. Tálald azonnal :)

Jó étvágyat!

 

Bellini koktél jam

Nagyon szeretem az alkoholos lekvárokat, hiszen a húsok mellett, a gyümölcsök ízéhez is sokat adnak hozzá. Elég csak a gyümölcsös koktélokból kiindulni ;)
Ehhez a recepthez is egy olyan koktél adta az inspirációt, egész pontosan a Bellini koktél, amit eredetileg száraz pezsgőből, és őszibarack likőrből készítenek.
belini_jam_1_of_4_1.jpg
A hagyományos őszibarack helyett inkább a nektarint választottam, mert nem szerettem volna meghámozni. Egyrészt azért, mert így jobban egyben maradnak a gyümölcskockák, másrészt szerettem volna ha enyhén barack színű lesz a végeredmény. A szőrös őszibarack annyira nem tűnt megfelelőnek a célra 
Pezsgő helyett használhat proseccot is, de nekem a Törley száraz, muskotályos pezsgője ízlett benne a legjobban (igen, több próba is készült )
A hozzáadott cukor mennyisége nagyban múlik a barack édességén. Készítettem éretlenebből, amikor a fél kiló barackhoz kb 80g cukrot tettem, de az édes, érettebbhez 40-50g is elég volt. Vagyis kóstolgass, és tudod, hozzátenni bármikor, elvenni már nem tudsz belőle.
Amúgy igen, tudom, hogy karácsony még hónapok múlva lesz csak, de ha gasztro ajándékban gondolkozol, ez pl egy remek ötlet, biztos örömet okozol majd ezzel a kis különlegességgel. Arról nem beszélve, hogy mennyire hálás leszel majd magadnak, hogy a december eleji őrületben neked csak le kell venned a polcról a nyáron elkészített apró meglepiket :)
 
bellini_1_of_1.jpg
Ebből a mennyiségből 3 kis üveg lesz. Nálam általában ilyen enyhén bizarr mennyiségben készülnek a lekvárok, hiszen ezek nem olyanok, mint a sárgabarack lekvár, amivel ha teheti az ember, telepakolja a spejzot
 
belini_jam_3_of_4.jpg
Bánj vele óvatosan, mert a hiedelmekkel ellentétben ennyi idő alatt nem párolog el az alkohol. Persze azért nem fogsz tőle becsípni, ne aggódj ;)
 
Hozzávalók:                                              
500g érett nektarin (4 nagyobb szem)
40-50g cukor
1/2 citrom leve
250ml száraz pezsgő
10g dzsemfix, vagy pektin
A barackot vágd kb 1,5 cm-es kockákra, szórd meg a cukorral, facsard rá a citrom levét, és tedd fel főni. Óvatosan kevergesd, hogy minél kevésbé törjön össze. Közben a pezsgőben oldd fel a pektint/dzsemfixet, és tedd félre. Ha a gyümölcs megpuhult, és a cukor is elolvadt, öntsd fel a pezsgővel. Forrald fel, és hagyd zubogva forrni 2 percet. Habozd le, és mehet is a csírátlanított üvegbe. Állítsd vízbe ha dzsemfixet használsz, vagy tedd száraz dunsztba, ha pektint.

Meggy chutney

...még maradt a meggyből, így- ahogy már említettem is -  chutney is készül, vagyis készült belőle.

Ha eddig nem próbáltad volna, érdemes esélyt adni ennek a dél ázsiai eredetű fűszeres szószféleségnek. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú chutneyt a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. (forrás: Wikipédia)

Ez a meggyes változat fűszeres, enyhén csípős, kicsit savanykás, és nagyon gyümölcsös. 

Húsok mellé, vagy ha nem akarod túlvariálni, egyszerűen aromás, érett sajtok kísérőjeként <3

meggy5.jpg

Hozzávalók:

2 mini üveghez, (vagyis a 30 dkg meggyből szánalmasan kevés lesz, de én általában annyit készítek, ami viszonylag hamar elfogy)

300g meggy kimagozva

90g lágy barna nádcukor (ez enyhe karamelles ízt ad neki)

1/2 közepes fej lilahagyma apróra vágva

80ml száraz vörösbor

20ml vörösbor ecet

1/2 tk chili pehely 

1 tk fehér mustármag

1 kis rúd fahéj

1 csillagánizs

1 babérlevél

Boríts össze mindent egy lábosba, és alacsony lángon főzd addig, amíg a folyadék sziruposra nem sűrűsödik. Kb 2-30 perc kell neki. A szemek nem főnek szét, csak a folyadék párolog, és sűrűsödik be. Vedd ki a csillagánizst, a babérlevelet, és a fahéj rudat,

meggy_3_of_1_-2.jpg

meggy_1_of_1.jpg

tedd üvegekbe, és lehetőleg tárold hűtőben. Két hét alatt fogyaszd el. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltenni, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és száraz dunsztba tenni.

 

Fűszeres kéregben sült csirkemell

Mikor azt hiszed, hogy a csirkemell már semmilyen meglepetést nem okozhat,

akkor egyszercsak itt egy változat,

ami fűszeres,

         kívül ropogós,

               belül omlós és szaftos,

                        nem, még csak véletlenül sem szárad ki, mert a parmezános kéreg magába zárja az ízeket, és a nedvességet.

Ráadásul nem kell pácolni, így fél óra alatt már asztalon is van.

fuszeres_csirke2.jpg

Nálunk hatalmas kedvenc lett, salátával, vagy valamilyen klasszik körettel, de akár simán, kovi ubival is.

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé

3 evőkanál olívaolaj

a fűszerkeverékhez:

6 púpozott evőkanál reszelt parmezán

2 teáskanál vöröshagymás bors

2 teáskanál füstölt fűszerpaprika

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

1 teáskanál morzsolt oregánó

1 teáskanál fokhagymapor

2 teáskanál morzsolt petrezselyemlevél

 A csirkemellet felezd el, majd hosszában is vágd ketté. Enyhén klopfold ki, de ne verd vékonyra, csak, hogy kb mindenhol egyforma legyen a vastagsága. Óvatosan sózd meg (a permezán is sós), és tedd félre.

A fűszerkeverék hozzávalóit keverd el. Ha eleve darált parmezánt használsz, akkor nincs vele különösebb adminisztráció, de ha frissen reszeled, akkor érdemes a kész fűszerkeveréket egy kávédarálóban, vagy aprítóban forgasd átforgatni. Minél egyneműbb a keverék, annál szebb, és jobb lesz a végeredmény, hiszen annál jobban bevonja majd a hússzeleteket. A csirkemell szeleteket forgasd meg a fűszerkeverékben. A felhevített olívaolajon, közepes lángon néhány perc alatt süsd készre. Már kész is vagy, tálald azonnal, amivel csak szeretnéd.

Jó étvágyat :)

 

Fűszeres meggy lekvár

Anyu nemrég meglepett egy giga adag meggyel. Egy giga adag, nagyon savanyú meggyel, és aztán egy még nagyobb, de ugyanolyan savanyú halommal.

Egy része ment a fagyasztóba, és természetesen lett belőle lekvár is...

                                    ...és - ha minden a terveim szerinte alakul - chutney is készül majd belőle, de az még folyamatban van :P

Vissza a lekvárhoz: készítettem már fele cseresznye, fele meggy lekvárt, de most inkább valami fűszeresebbet szerettem volna.

És ha meggy, akkor pite, meg valamiért a karácsony (mondjuk, aki ismer tudja, hogy kb mindenről IS karácsony...), vagyis fahéj, szegfűszeg, narancs... Ahhh...már az illata is isteni, pláne az íze :D Nem tettem bele túl sok fűszert, hiszen ezek mind karakteres ízek, és nem szerettem volna, ha elnyomják a gyümölcsöt. Így inkább csak kiemelik a meggy aromáját.

lekvar_1_of_1.jpg

A cuki címke Soadyart Andi keze munkáját dicséri :)

A gyümölcsöt nem turmixoltam le, egyben, vagyis felezve maradtak a szemek, és nem kifejezetten zselés, inkább lágy, és krémes lett a végeredmény. Próbáld ki, nem csalódsz majd ;)

hozzávalók:

1 kg meggy (magozva mértem)

300g cukor

2 kisebb fahéjrúd

1/4 teáskanál szegfűszeg

1 teáskanál szárított narancshéj (vagy, ha van friss narancs, akkor 1 narancs héja és leve)

1 csomag dzsemfix vagy 1 evőkanál pektin

A meggyet tedd lábasba, mehet rá a cukor. Kezd melegíteni (alacsony lángon), és ha már elolvadt a cukor, és levet is eresztett, tedd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a narancsot, és a pektint/dzsemfixet is. Kapcsold picit magasabbra a hőfokot, forrald fel, és hagyd, hogy bugyogjon 2-3 percig. Közben én egy krumplinyomóval enyhén megnyomkodtam a szemeket, de tényleg csak kicsit, hogy a leve minél jobban kijöjjön, de azért ne menjen szét. Ha kész, vedd ki a fahéj rudakat, habozd le, és töltsd csírátlanított üvegekbe. Tedd száraz dunsztba, vagy járj el a dzsemfix utasításai szerint.

Nálunk most épp mogyoróvajas szendvicsen van a legjobb helyen :D

 

Lassan sült csirkemell tortillában

Ismét lassan sült, de sertés helyett most csirkemell került az edénybe. Mert nemcsak a marhának, vagy a disznónak, de akár a csirkemellnek is nagyon jót tesz, ha minél lassabban készül el.

Bár csirkemellről van szó, egyáltalán nem szárad ki, sőt, magába szívja az ízeket, szaftos lesz, de mégsem szétfőtt.

tortilla_1.jpg

Most tortillába tekertük, így enyhén mexikói ízvilággal készült :) Szinte bármi kedvedre való zöldséggel töltheted, szerintem a ropogós retek, és az enyhén savanyú, és csípős jalapeno kifejezetten jó hozzá, ahogy a krémes avokádó is jó választás

Az elkészült fűszerkeveréket hetekig eltarthatod, és bármikor előkaphatod, ha valami karakteresebb frissensültet készítenél. De akár egy sültkrumplit is megbolondíthatsz vele.

hozzávalók:
a fűszerkeverékhez:
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál oregánó
1 teáskanál fokhagymapor
1 evőkanál só
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
1/2 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál barnacukor
1/2 teáskanál bors
az összeállításhoz:
1 csirkemell filé
1 kis üveges Taco szósz (200ml)
a tálaláshoz:
kukorica tortilla
tejföl
jalapeno
retek
avokádó
saláta
Készítsd el a fűszerkeveréket, és kb két evőkanálnyit szórj a csirkére. Tedd a lassúfőzőbe, vagy egy fedeles edénybe, és öntsd le a taco szósszal, és főzd alacsony fokozaton 6-7 órát. Igen, tudom, hogy ez baromi hosszú időnek hangzik, de a lassúfőző egyik legnagyobb okossága, hogy este bekészíted, reggel kikapcsolod. Vagy reggel összerakod, elintézed a bevásárlást, vagy bárakármit, és mire hazaérsz, kész az ebéd. Ha sütőben készíted, akkor 100 fokon, kb 2 órát adj neki. Villával tépkedd szálasra. A tortillalapokat száraz serpenyőben pirítsd meg, kend meg tejföllel, kanalazz, vagyis villázz rá húst és zöldségeket. Tekerd fel, és fogyaszd azonnal

Lassan sült sertéscomb

Gondolom nem árulok el titkot, hogy sokat főzök itthon... :P
Van olyan étel, ami csak 1-1 alkalommal készül el, de vannak visszatérő kedvencek. Az egyik ilyen a lassan sült sertéscomb. Van már ugyan a blogon ilyen recept, de mostanában másképp készítem, így ideje volt, hogy kapjon egy új bejegyzést. Ráadásul az még egy 2016-os poszt, gyalázatos képekkel, úgyhogy nnna, tényleg itt volt az ideje.
Viszont a lényeg nem változik: a lassan sült hús omlós, szaftos, ízes, sokféleképpen variálható, és röhejesen egyszerű. 
A hamburgerzsemléhez receptet itt találsz

pulled_pork.jpg
Én általában házi barbecue szószt használok hozzá, de pont ilyen jó a bolti is, pláne, ha már van valami kedvenced.
Hozzávalók

4 személyre

1 kg sertéscomb

kb 100ml  BBQ szósz + kb 100 ml a végén, amivel meglocsolod

A húst sózd be, és kend be a a BBQ szósszal. Én lassúfőzőben készítem, így este beteszem az edénybe, és alacsony fokozaton sütöm/főzöm 12 órát. 
Ha nem lassúfőzőt használsz, akkor tedd egy fedeles edénybe a szósszal bekent húst, takard le, és süsd 120 fokon, légkeveréssel, 4,5-5 órát. Ennyi idő alatt isteni omlósra sül, egyáltalán nem szárad ki, de nem is fő szét. Ha elég kalandvágyó és türelmes vagy, akár viheted lejjebb a hőfokot és nyújthatod a sütési időt. Ebben az helyzetben a minél tovább, annál jobb ;)
Mindkét esetben, ha kész vagy, vedd ki a húst a levéből, és egy villával kezd el szálaira bontani. Ha kész vagy, fokozatosan önts rá a sülés közben visszamaradt szaftból. Persze azt is csinálhatod, hogy mindjárt a szószban lévő húst kezded cincálni, de az előbbi nekem azért vált be jobban, mert így csak annyi szaftot teszek hozzá, ami még nem áztatja el teljesen a húst. Például, ha tudom, hogy hamburgerbe pakoljuk, akkor kevesebbet, hogy ne legyünk könyékig szószosak. Ha ezzel megvagy, kicsit terítsd szét egy tepsin, locsold meg még egy kis barbecue szósszal, forgasd át óvatosan, és kb 10 perc alatt kicsit még grillezd meg. Így enyhén rákaramellizálódik a szósz, és még finomabb lesz az egész. 

Nálunk mostanában mustáros, vagy kéksajtos mártással a kedvenc
pulled_pork_mustaros_bbq1.jpg


Hamburger zsemle

Imádjuk a hamburgert, itthon is rendszeresen szoktunk készíteni. Nem csak a hagyományos - hamburgerhúsos - verzió, hanem a lassan sült sertéscombbal töltött verzió is nagyon népszerű nálunk.

pulled_pork2.jpg

Persze házi buciban az igazi ;)

Van már hamburger zsemle recept a blogon, ami nagyon finom, viszont sajnos inkább frissen. Másnapra már nem az igazi. Viszont mostanában folyamatosan sütöm itthonra a pékárút, és ha nem kenyeret, akkor vajas zsemlét, amiben nem vízben, hanem tejben futtatom fel az élesztőt. Ideje volt így kipróbálni a hamburger bucit is :D

Az arányok ugyanazok, mint az eredetiben, csak tej, és vaj került bele a víz, és a kókuszolaj helyett. 

hambi_zsomle.jpg

Elég jó lett, és még másnap is pihe-puha :D A továbbiakról nem tudok beszámolni, mert híre, hamva nem maradt :)

Ahogy mondtam, mi most házi BBQ szószban, lassan sült sertéscombbal töltöttük meg, és kéksajt mártást csurgattunk rá :D

hozzávalók:

500 g liszt
25g friss élesztő
2,5 dl tej
20 g cukor
1,5 tk só
1 db tojás / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá
50 g vaj (szobahőmérsékletű)

Kenéshez:
1 ek tojás
1 ek tej 

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 9 nagyobb, vagy 12 kisebb darabra. Ezután formázz belőle zsömléket. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd pihenni fél órát. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.  
 Végül kend meg a tejes tojással, és ha van kéznél, szórd meg szezámmaggal, vagy nigella-val.
200'C-os sütőben 15 perc alatt elkészül :)