Szotyi művek

Almás-karamelles csiga

2019. október 24. - Szotyi művek

...és, ha már rosszul sikerül, száraz fahéjas csiga...tudod, amiből a múltkor inkább francia pirítós lett...

Nnna, ez biztos nem lesz az, köszönhetően a beletekert almának, és a tisztességes mennyiségű karamellszósznak :D A dió opcionális, ha nincs otthon, vagy nem szereted, nyugodtan hagyd el, de szerintem finom, ahogy ropog a tésztában, és az alma-dió-karamell trió elég jól működik együtt

Még akkor készült nálam ez a csiga, mikor a nyár, hirtelen őszbe csavarodott, és sikerült is mindjárt karácsonyillattal elárasztani az egész lakást :D (ez mondjuk azóta sem változott, hiába van mostanában 25 fok napközben...)

csiga2.jpg

Hozzávalók 8 db-hoz

a tésztához:
30 dkg liszt
1,25 dl tej
1 csomag szárított élesztő (7 g)
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só

a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
12 dkg lágy barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 nagyobb alma
1 marék dió apróra vágva
kb. 1 dl karamellszósz

A tejet melegítsd langyosra, és 10 perc alatt futtasd fel benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalójával együtt tedd a robotgép keverőtáljába, és 5-7 perc alatt dagaszd sima tésztává. Olajozott tálban, letakarva 1 óra alatt keleszd a duplájára.

csiga7.jpg

csiga8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisztezett felületen, nyújtsd 1/2 cm vékony, kb. 45×30 cm-es téglalappá. Az almát előbb vágd vékony csíkokra, majd 1×1 cm-es kockákra. (ne hagyd nagyobbra, mert macerás lesz feltekerni, és nem fog rendesen átsülni sem) A tésztát kend meg a vajjal, szórd meg a nádcukorral, majd a fahéjjal is. (én teaszűrőt szoktam használni a fahéjhoz, így szép, egyenletesen el tudod oszlatni) Morzsold rá a diót és az almát, végül csorgass rá a karamellszószt. A hosszabb oldala mentén tekerd fel, várd 8 egyforma részre. Egymástól kb. 2 cm-re tedd mindet tepsibe, és letakarva 1 óra alatt ismét keleszd a duplájára. 180 fokos sütőben 28-30 perc alatt süsd készre. Ha szükségét érzed, még készíthetsz rá porcukros, mascarponés krémet, de szerintem erre kár. Az alma, a karamell, annyira karakteressé, és szaftossá teszik, nem csak a tölteléket, de a tésztát is, hogy másra már nincs szükség

csiga6.jpg

Fahéjas csigás francia pirítós

Ismét hűtőkipakolós, vagyis most mélyhűtőkipakolós project...

Még a nyáron sikerült sütnöm egy adag pocsék fahéjas csigát. Tudod, azt a fajtát, ami melegen finom, de mikor kihűl, tök száraz lesz. Szerencsére csak a fele lett fahéjas, a másik felét áfonyalekvárral töltöttem meg, ami kellőképpen puhává varázsolta, úgyhogy az gyorsan el is fogyott. Nna, azért gondolom nem árulok el titkot, hogy a nyomi fahéjas persze senkinek nem kellett (megértem...:P) Néhány napig rakosgattam, aztán mivel kidobni sajnáltam, - és ugye ételt nem nagyon dobunk ki - majd jó lesz valamire felkiáltással bedobtam a mélyhűtőbe, amit a múlthéten meg is találtam.

Felengedtem, és azt kell, hogy mondjam, hogy határozottan jót tett neki a fagyasztott állapot, de az eredeti formájában biztos, hogy nem fogyott volna el.

...a francia pirítóst meg imádjuk, pláne, ha az fahéjas csigából készül.

fahejas_csiga.JPG

Vagyis a recept így kezdődne: süss egy adag pocsék, száraz fahéjas csigát... :P

                                                              ...ha mondjuk vagy ennyire elszánt (jesszus...mond, hogy nem) :)

ellenkező esetben simán jó lesz a bolti változat is.

Nálam 6 darabból készült, és határozottan kiadós adag lett belőle. Tök egyszerű recept, de mosolygósra varázsolja majd a család reggelét :)

Szóóval, a hozzávalók:

6 db fahéjas csiga

3 tojás

300ml tej (ha nem annyira szottyos a csiga, kevesebb is elég lesz)

1-2 evőkanál lágy barna nádcukor (jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamelles ízét)

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál gyömbér

1/4 tk szegfűszeg

2-3 evőkanál mandulaforgács

Kockázd fel a csigát, Kicsit langyosítsd meg a tejet, és keverd el a tojásokkal, a cukorral, és a fűszerekkel. Ha elolvadt a cukor, öntsd nyakon a csigakockákat, tedd az egészet tepsibe, szórd meg a mandulával, és 180fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süsd készre. Ha a mandula nagyon barnulna, takard le lazán alufóliával. Ha megsült, csurgass rá karamell öntetet, és akár még egy kis porcukor is mehet rá ;)

Tálald azon melegében :)

Olívaolajos csokis keksz

Néhány héttel ezelőtt, mikor Kata megkeresett az Olvar-tól, hogy lenne-e kedvem megkóstolni a termékeiket, örömmel mondtam igent. Hiszen nap, mint nap használok olíva olajat, nem csak a hagyományosat, de a fűszeres, vagy ízesített változatot is. A napokban meg is érkezett a csomag, benne igazi meglepetésekkel.

Cherry ecet, füstölt paprika, olívaolajos chips, és számomra a szerelem első látásra, a csokis olívaolaj

Igen, jól olvastad: csokis olívaolaj. Elképesztően csokis illatú, gyümölcsös, mégis kicsit fanyar ízű. Muszáj volt megkóstolnom, egészen meglepő ízű darab. Annyira, hogy azonnal ki is kellett próbálnom ebben a nagyon csokis, fahéjas, gyömbéres kekszben, amiben remekül érvényesül az olívaolaj íze. Sőt, pontosan ettől lesz különleges. És kérlek, ne hagyd le a sót a tetejéről, az teszi majd fel az Í-re a pontot, és hozza ki a keksz édes, fűszeres ízét.

psx_20191004_174831.jpg

A tészta már nyersen is nagyon finom (igen, mindent megkóstolok nyersen is, ettől anno anyu eléggé ki volt, mert ez alól pl a nyers fasírt sem volt kivétel, mostanában pedig a férjem sokkolom vele, mert Mini pont ugyanilyen :D ...jóó, neki a nyers hús még nem hagyom :D ) és simán elkóstolgattam volna. Eszméletlen karakteres az olívaolaj, teljesen egyedi ízt kölcsönöz a tésztának. Legközelebb valamilyen krémet készítek majd belőle

De most vissza a kekszhez...

Azon ne akadj fel nagyon, hogy kb (pont) annyi cukor van benne, mint liszt, mivel elég sok kakaó kerül bele, muszáj, hogy ezt cukorral ellensúlyozd, különben nagyon keserű lesz, pedig ez mégiscsak egy édesség, úgyhogy inkább engedd el ;)

Hozzávalók: Kb 15 darabhoz

125ml csokis olívaolaj

150g cukor

50g kakaó

150g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1 tk fahéj

0,5-1 tk őrölt gyömbér (ízlés szerint, én imádom)

1 ek melegvíz

1 marék dió aprítva

100g étcsoki (én csokicseppet használtam, mert az sütésálló, de az apró kockára vágott táblás csoki is megfelelő. Csak ne használj extra magas kakaótartalmút, mert nagyon keserű lesz))

A tetejére: nagyszemű tengeri só

Keverd el az olajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és habosítsd ki. Mehetnek bele a szárazanyagok, a vízzel lazítsd kicsit, végül forgasd bele a csokit és a diót. Sűrűbb, brownie tészta szerű állaga lesz majd. Legalább 30 percre tedd a hűtőbe, de akár egy éjszakát is maradhat. Készítsd elő egy sütőpapírral bélelt tepsit, és kanállal porciózd ki a tésztát. Ne lepődj meg, örülten ragad ;) Hagyj köztük kb 4 cm helyet. és kicsit lapogasd el a halmokat. Szórd meg a sóval, és 200 fokos sütőben süsd 10 percet. Mikor kieszed, még lágy lesz a közepe, de ne süsd tovább, mert csak kiszárad, és megég a külső része. Így viszont puha, puszedlis marad a közepe, és ropogós lesz a külső része. Mondanám, hogy hagyd kihűlni teljesen, de szerintem úgysem jön össze :D

Azért vigyázz, nehogy megégesd a szád ;)

 

 

Karfiol leves csírával

Nem tudom miért, de mostanában egyre szívesebben készítek levest. Mondjuk férj még továbbra különösebben rajong a zöldség-krém-leves kifejezésekért, de mi ketten, Minivel nagyon szívesen esszük :D De ez a változat - meglepő módon - még a család férfi vonalának is bejött

Kicsit talán macerásabb, mint a hagyományos krémlevesek, de szerintem elképesztően jót tesz a zöldségeknek, ha nem főzve, hanem sütve vannak, így szerintem megéri elmosogatni azt a plusz egy tepsit

karfiol_leves.jpg

Jó kis őszi leves :)

              szeretjük :)

Hozzávalók:

    3 személyre tuti elég

1 kis fej karfiol
1 közepes fej hagyma
2 ág friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
bors
5 dk zöldségalaplé
5 dl tej
A tetejére: balzsamecetkrém, dió, csíra

A karfiolt szedd rózsáira, a hagymát darabold, a fokhagymát tisztítsd meg, és az egészet dobáld tepsire. Locsold meg olajjal, sózd, borsozd, és kicsit forgasd át, hogy az olaj és a fűszerek jól átjárják az egész halmot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 30 perc alatt süsd meg. Közben azért néhányszor keverd át. Az egészet tedd át egy  lábosba, öntsd fel az alaplével és a tejjel, és forrald fel. Ess neki egy botmixerrel, és pürésítsd. Én balzsamecetkrémmel (imáádom a balzsamecetkrémet...), dióval, és csírával megszórva tálaltam. De csíra helyett a rukkola is tökéletes, vagy csak hagyd az egész zöld sztorit, és kanalazd csak a dióval ;)

 

Almaleves kéksajttal

Gondolom nem vagyok egyedül, aki utál ételt kidobni, így mikor kezembe akadt itthon négy szem fonnyadt alma, adta magát az almakompót, vagy az almaszósz, aztán mégis inkább leves lett belőle :)

A meggyleves mintájára, tejföllel habarva, jó fahéjasan...

                    viszont nem behűtve, hanem melegen, nem túl édesen, citrommal, és a tetején kéksajttal, és dióval

...és csillagánizzsal...ahhh...imádom a csillagánizs ízét, ahogy már egy kevés is különlegessé teszi az ételeket. Szegfűszeg helyett pedig szegfűborssal, hogy méginkább fűszeres legyen...mmm...

alma.jpg

Hozzávalók:

4 szem nálam nyomi, de annál édesebb alma

2 csillagánizs

2-3 fahéjrúd

6-8 szem szegfűbors

1/2 citrom felkarikázva

2-3 ek lágy barna nádcukor

A habaráshoz:

1 púpos ek liszt

2-3 púpos ek tejföl

A tetejére:

kéksajt

dió

Az almát hámozd meg, a csutkája is vesszen ;) Kockázd fel, és a fűszerekkel és a citromkarikákkal együtt főzd annyi vízben, ami ellepi. A lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy kis vizet, és keverd csomómentesre. Ha az alma puha, habard be vele a levest. Ne felejtsd el a hőkiegyenlítést, vagyis keverj meleg levest a hideg tejfölhöz, hogy ne legyen csomós. Végül adj hozzá ízlés szerint cukrot, forralj rajta mégegyet, és már kész is vagy. A tetejére morzsolj kéksajtot, és diót.

Jó étvágyat!

 

Napsütés, főzőverseny és borkóstolás...helló Gyöngyös :)

Szikrázó napsütéssel köszöntött ránk az előző szombat, mikor Gyöngyösre vettünk az irányt, ahol az évente megrendezésre kerülő Mátrai szüreti napok és fehérbor fesztiválra kaptam igazán megtisztelő meghívást.

dsc07627.JPG

A már 20 éves múltra visszatekintő mulatságon állandó esemény a gulyásfőző verseny, ami most a pörkölt kategóriával is kibővült, és aminek a zsűrizésében volt szerencsém részt venni. A szakmai zsűri elnöke Wirgha Márk, és Nagy Zoltán mesterszakács mellett civil zsűritagokként, két nagyon kedves hölgy mellett kóstolhattam végig a helyszínen készült pályamunkákat.

 

Az indulók mindannyian belefőzték szívüket, lelküket a készülő ételekbe, így nem volt könnyű dolgunk a nyertesek kiválasztásánál.

A hagyományosnak mondható sertés és marhahús mellett, volt aki a régi, babérleveles, családi recepttel készült, volt aki frissen szedett vargányával, vagy más erdei gombákkal tette különlegessé ételét. De volt kakasból készült gulyás, szarvas, és vaddisznópörkölt is. Így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálta a számára kedves ízeket.

A baráti társaságok mellett egyesületek, alapítványok, önkormányzatok, bölcsőde, és cégek is képviseltették magukat de még a pártok is békésen megfértek egymás mellett. Igazi, közösségépítő élmény minden résztvevő számára, legyen bár a bogrács egyik, vagy a másik oldalán.

A főzőverseny végeredmény az alábbiak szerint alakult:

Gulyás kategória:

1. PulverTech Ultrák

2. Cefre barátok

3. LEVES

Pörkölt kategória:

1. Mátraaljai Munkaadók Egyesület

2. Csányi Dinnyése

3. Mosolygós Bölcsődések Baráti Társasága

Napközben gyerekprogramokon és előadásokon, az elmaradhatatlan kirakodóvásáron, este pedig koncerteken és utcabálon szórakozhatott a település apraja és nagyja.

A három napos rendezvényen megtalálhatóak voltak a környék pincészetei, így a jó hangulatról a helyi borok is gondoskodtak. 

Néhány általunk is kóstolt bor, a teljesség igénye nélkül...

dsc07635.JPG

 A Szőke Mátyás pince tulajdonosa kedvenc borát, a Merlot ajánlotta kóstolásra :)

dsc07643.JPG

A testes, és száraz Olaszrizling még mindig nagy kedvencem. A Kis-Benedek György pince méltán büszke erre a borfajtára is.

dsc07673.JPG

 Az Ákos pince pultja mögött már a következő nemzedék is képviseltette magát. A pince büszkeségét, a Nyárest Rozét kóstoltuk, A tisztán Zweigeltből készült sötét rózsaszínű bor gyümölcsös illatú, és leginkább a frissen szedett málnára emlékeztet. Eddig nem szerettem a rozét, de ez teljesen levett a lábamról, vittem is belőle haza néhány palackot :)

dsc07645.JPG

A Kovács és Lánya pince birtokbora a Fajzat Cuvée, amely cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és tempranillo házasságából született. Fahordós érlelés és a különlegesen intenzív gyümölcsös aromavilág jellemzi. Egy esti borozgatás alkalmával nem nehéz egy üveggel elkortyolgatni belőle :)

Remek nap volt, jövőre is jövünk :) 

Zöldséges gnocchi

Nem tudom, nálatok hogy van, de itthon a gnocchi általában valamilyen szósszal készül. Igazi jolly joker étel, pillanatok alatt kész van, és a legegyszerűbb változatai a legjobbak. A személyes kedvencem a zsályás vajban pirított, egy kis parmezánnal megszórt formája ;)

De amennyire csak lehet, igyekszem még kihasználni a nyár utolsó napjait, és minél több zöldséget enni. Így ez a krumplinudli is ennek jegyében készül. Ráadásul továbbra sem nagyon eszünk húst, csak heti 1-2 alkalommal. Mostanában nem nagyon van időm arra, hogy sokat szöszöljek a konyhában, pláne nem hétköznap, így igyekszem olyan ételeket készíteni, amik hamar megvannak, és nem kell ott állni mellettük. Ez is ilyen, amíg a sütő bemelegszik, és a gnocchi megfő, a zöldségeket is elő tudod készíteni. Kiadós, laktató fogás, és nagyon finom :)

gnocchi5.jpg 

Hozzávalók:

2 személyre:

50 dkg gnocchi
25 dkg koktélparadicsom
2 közepes fej lilahagyma
1/2 sárga húsú kaliforniai paprika
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 ág kakukkfű
1/2 dl olíva olaj
só, bors
A tetejére: parmezán, bazsalikomlevél


A gnocchit főzd meg, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A paradicsomot mosd meg, a hagymát és a paprikát is tisztítsd meg, és vágd azonos, kb 2x2 cm-es kockákra. A zöldségeket keverd el a kifőtt gnocchival, sózd, borsozd, és locsold meg az olíva olajjal. Forgasd át, és tedd tepsibe. Szórd meg a kakukkfű ágakkal, és légkeveréssel kb 20 percet pirítsd. Tálald parmezánnal, és bazsalikommal meghintve.

Sültparadicsom leves

Most...pont most van itt az ideje ennek a levesnek, mert még van édes, fűszeres nyári paradicsom, de már csípősek a reggelek, és a nappalok sem melegszenek fel túlságosan. Ráadásul nem kockáztatsz spontán öngyulladást, ha be kell kapcsolni a sütőt

Nálunk a legkisebb a nagy paradicsomleves fogyasztó, bár ő a hagyományos, főtt, betűtésztás változatot imádja. Nna, ez teljesen más. Sokkal fűszeresebb, intenzívebb, és sűrűbb. A paradicsom, a hagyma és a sárgarépa (igen, répa, nem írtam el ;) ) karamellizálódik a sütőben, és isteni íze lesz a levesben. A bazsalikompesztó pedig tök jól passzol hozzá :)

paradicsomleves1.jpg

Érdemes többféle paradicsomból készíteni, hiszen a különböző fajtáknak más és más aromája van. Egyúttal remek a maradékok felhasználására is ;)

paradicsomleves.jpg

Hozzávalók:

Kb 2 főre, de én kb az egészet meg tudtam volna enni :)

70 dkg paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
só, bors
1/2 dl olívaolaj
1/2 l zöldségalaplé
3 evőkanál bazsalikom pesztó
1 evőkanál balzsamecet
1/4 teáskanál csilipehely

A paradicsomot mosd meg, a nagyobb szemeket vágd ketté. A hagymát és a répát tisztítsd meg, és ezeket is vágd nagyobb darabokra. Tedd tepsire, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. 190 fokos sütőben, légkeveréssel süsd kb 45 percet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben azért néha nézz rá, forgasd át, hogy nehogy megégjenek. A levével együtt borítsd át egy lábosba, add hozzá a zöldségalaplé felét, és botmixerrel pürésítsd. Közben szükség szerint hígítsd tovább az alaplével. Ízesítsd a pesztóval, és a balzsamecettel, és forrald fel. Én sajtos pirítóssal és még egy kevés pesztóval tálaltam :)

Óriás kagylótészta paradicsomszószban

Ha ételalapanyagról van szó, súlyosan impulzusvásárló vagyok. Így lehet otthon vagy három éve egy csomag óriás kagylótészta, amit még a hentesnél zsákmányoltam...(igen, a hentesnél, nem írtam el :P ) pakolás közben találtam még egy üveg nemsokára lejáró taco szószt is, némi fűszerkeverék társaságában... ;)

Éhen már nem halunk... :D

Ha óriás kagylótésztát főzöl, arra érdemes figyelni, hogy néhánnyal többet dobj a vízbe, mert nem mindegyik darab éli túl a forró fürdőt.

Első olvasatra kicsit macerásnak tűnhet, mert kb minden részét külön kell elkészíteni, de ha rászántad magad, visz majd a lendület, és hamar megleszel vele ;)

kagylo.jpg

Hozzávalók:
30 darab óriás kagylótészta
A húshoz:
30 dkg darál sertéshús
2 evőkanál olíva olaj
1/2 üveg taco szósz
2 evőkanál taco fűszerkeverék
1-2 teáskanál chilipor
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál cukor
A szószhoz:
1/2 üveg taco szósz
1/2 doboz darabolt paradicsomkonzerv
A tetejére
tejföl, reszelt sajt. friss petrezselyem és bazsalikom
A húst futtasd meg az olívaolajon, fűszerezd a fűszerkeverékkel, a chiliporral és a sűrített paradicsommal, kicsit forgasd át, majd öntsd fel a taco szósszal. Ha szükséges, sózd. Főzd puhára, és szórd meg a cukorral, hogy elvegye a paradicsom savasságát. Tedd félre hűlni, így nem égeted majd -annyira-  le a kezed, miközben a tésztát töltöd ;). A tésztát főzd fogkeményre. A szósz hozzávalóit keverd el, és tedd tepsibe. A kagylótésztákat töltsd meg egyenként a hússal, és állítsd a paradicsomos szószba. Mindegyik kagyló tetejét locsold meg  tejföllel, és szórj rá reszelt sajtot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, kb 20 perc alatt süsd készre. Tálalásnál hintsd meg  petrezselyemmel, vagy bazsalikommal

Menta pesztó

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis bokor mentát, amit lelkesen ki is ültettem a kertbe. Már a következő évre is elképesztő mértékben terjedt szét, de mostanra már kb kaszálni lehet, teljesen kitöltötte a rendelkezésére álló teret :)

menta1_1.jpg

Ez alapvetően nem gond, imádjuk a mentát, nem csak limonádéba, de húst pácolni, salátába, krémbe, levesbe...

...most pedig pesztót készítettem belőle, (többé-kevésbé) a hagyományos bazsalikomos változat mintájára. Friss citrusos, és nem, egyáltalán nem olyan, mint a mentolos fogkrém ;)

peszto_1.jpg

Tésztára, parmezánnal megszórva tökéletes nyári ebéd :)

dsc05275.JPG

Hozzávalók:

4 marék mentalevél
10 dkg pirított, sótlan mogyoró
7 dkg parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és héja
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 dl olívaolaj

Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tedd aprítóba. Néhány másodpercig járasd a gépet, majd folyamatosan csurgasd hozzá az olívaolajat is, amíg sima masszát nem kapsz. Felhasználás előtt - lezárt üvegben - minimum 6 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek igazán összeérjenek. 1 hónapig simán eláll, de használat után kanalazz rá egy kevés olívaolajat, hogy ne érje levegő :)