Szotyi művek

Sütőtökös biscotti

2020. október 13. - Szotyi művek

Jó 10-12 éve készítettem először biscottit, vagyis a klasszikus olasz kekszet, amit akkor sikerült olyan tökéletesen kiszárítanom, hogy kb beletört a fogunk. Nna, mondanom sem kell, sokáig eszembe sem jutott újra nekiállni.

biscotti_2_of_5.jpg

Aztán tavaly télen - férj kérésére - újra tettem egy próbát, ami kifejezetten jól sikerült, és azóta számtalan változatban készítettem már.

Az egyik kedvenc, ez a sütőtökös-áfonyás-csokis változat :D

                   ...és a narancsos-csokis, mokka szósszal, de arról majd később :D

biscotti_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

4 evőkanál vaj
15 dkg cukor
1 tojás
10 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
7 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg aszalt áfonya
a tetejére: 5 dkg étcsoki
A kétféle lisztet a fűszereket a sütőport és a sót szitáld össze és tedd félre. A vajat és a cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tojást és a sütőtökpürét, és dolgozd csomómentesre. Keverd hozzá a lisztes keveréket, végül forgasd bele az áfonyát. A tésztát oszd két részre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Enyhén vizezett kézzel, mindkét tésztából formázz ellapított, és lekerekített téglatestet. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 20-25 perc alatt süsd meg. Hagyd hűlni 20 percet, majd egy recés késsel vágd kb 0,5 cm-es szeletekre. Tedd vissza a tepsire, süsd újabb 12-15 percig. Pakold át rácsra, és hagyd teljesen kihűlni. Végül csurgasd le olvasztott csokival, és tedd a hűtőbe, hogy gyorsan megdermedjen.

biscotti_1_of_5.jpg

Tökös zsemlék

...vagyis igazából tök formájúak, mert még csak nyomokban sem tartalmaznak tököt. Cserébe pihe-puha vajas zsemlék, amikből isteni szendvicset készíthetsz.

tokos_zsemle_felirat1_of_5.jpg

Ez az a fajta zsemle, ami még a harmadik napon is frissnek hat, és még csak véletlenül sem a felfújt bolti, amit sütés után néhány órával már nem szívesen eszel meg.

Miután kb két éve nézegetem a Pinteresten ezt a zsemlét, már tényleg épp itt volt az ideje kipróbálni. Bár készíthető akár töltött, vagy édes verzióban is, én első körben a sima, hagyományos változat mellett döntöttem.

Bevallom eleinte úgy terveztem, hogy a szokott adag tésztából csak 3-4 darab ilyen formázottat készítek, de én magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyen, és gyorsan megy a "madzagolás", és mire kettőt pislogtam, már meg is voltam a 10 tököcskével.

tokos_zsemle_5_of_5.jpg

Az első alkalommal sima kenderspárgát használtam a kötözéshez. Ez amúgy teljesen jó választás, csak amikor szeded ki a még meleg tésztából a madzagot, előfordul, hogy benne marad néhány vékonyka kis szál. Persze ki lehet őket szedegetni, de sokat kell vele pöcsölni. Így inkább átnyergeltem a pékzsinegre, ami lényegesen leegyszerűsítette a folyamat végét.

A tésztához Smuczer Hanna vajas kifli receptjét használtam, és a zsemlén kívül nagyon finom kenyér is készíthető belőle. Nálunk egy ideje csak ilyen sül, mert a 7 éves, éppen fogat váltó csemete simán el tudja harapni a héját :)

Hozzávalók:

kb 10 darab zsemléhez:

500g liszt (nem kell kenyérliszt, simán jó a BL55)

25g friss élesztő

350ml tej (szobahőmérsékletű)

csipet cukor

13g só

30g vaj (szobahőmérsékletű)

Az élesztőt morzsold a langyos tejbe. és add hozzá a cukrot is. Hagyd hogy kb 10 perc alatt felfusson. Ha kész, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima és fényes tésztát. Én géppel szoktam dagasztani, így 5-6 percre van szüksége. Ez egy elég lágy tészta, de a dagasztás végére szépen összeáll majd, így ne lisztezd tovább. Gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd hogy a duplájára keljen (a konyharuhán kívül egy folpack-ot is szoktam rá teríteni - a textil alá - hogy ne száradjon ki a tészta teteje). A tésztát borítsd nagyon enyhén lisztezett felületre, és oszd 10, kb 95g-os darabra. Érdemes mérleget használni, hogy a zsömik nagyrészt egyformák legyenek. Egyenként gömbölyítsd ki őket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kapcsold be a sütőt 200 fokra, és tegyél egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőz képződjön. Jöhet a kötözés: Vágj egy kb 80cm-es darab spárgát, tedd rá a tésztagolyót, hurkold, fordítsd, hurkold, majd a tetején csomózd meg.

Mivel egy pöttyet nagy lett a videó terjedelme, és a felület azt mondja, hogy ezt bizony ide nem passzítod fel, így a linket csatolom, ezen meg tudjátok nézni a folyamatot, ami sokkal de sokkal egyszerűbb, mint leírva látod:

Itt találod a videót

Facebookon

Instagramon 

Mindenképpen figyelj arra, hogy ne legyen szoros, tésztába vágó a kötél, mert még kelni fog, és ha nem lesz elég helye, akkor csinál magának, vagyis szét fog nyílni a kötözés mentén.

Persze ez az élvezeti értékéből nem von majd le, csak elég nyomorultul és csálén fog majd kinézni, te pedig tök csalódott leszel, hogy nem ezt a lovat tököt akartad.

Tedd vissza a gúzsba kötött darabot a tepsibe, és jöhet a következő delikvens, amíg el nem fogynak a lelkes jelentkezők. Ha a sütő már kellőképpen felforrósodott, mehetnek is a srácok a sütőbe 15 percre. Szedd át rácsra, és néhány perc múlva, ha már meg tudod fogni, szedd le a zsineget. Ahol összenőtt a tészta, inkább húzd át, ne a tésztát nyisd meg. Szárat készíthetsz darabokra tört fahéjból, vagy csillagánizsból :)

tokos_zsemle_2_of_5.jpg

 

 

Fahéjas levelek

Nagyon omlós, nagyon roppanós, és nagyon, de naagyon fahéjas :D

                     igen, eléggé szeretjük a fahéjat...

A kekszet anyu kedvenc cukros tetejű keksze inspirálta, aminek az alját egy vajas tészta, a tetejét pedig a fahéjjal karamellizálódott cukor teszi igazán remekké.

Klasszik vajas keksz, egy kis illatos csavarral...

levelek1.jpg

hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj kockára vágva
6 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
csipet sütőpor
2-4 evőkanál hideg víz (ha a tojás nem lenne elég nedvesség )
a tetejére:
1 tojás
cukor
kb 1,5 teáskanál fahéj
A tészta hozzávalóit - a víz kivételével - tedd aprítóba, és néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát. Ha nagyon száraz, icipici vízzel lazítsd. Csomagold fóliába, és mehet a hűtőszekrénybe galább egy órára (de akár egy éjszakára is). Felezd meg, azt a részt, amivel nem dolgozol, csomagold vissza, és tedd vissza a hűtőbe. Két réteg sütőpapír között nyújtsd ki, kb 1,5mm vékonyra. Kend meg a felvert tojással, és egy teaszűrő segítségével hintsd meg a a fahéjjal. Szaggasd ki a leveleket, - vagy a neked tetsző formát - tedd tepsire, és szórd meg a cukorral (ne sajnáld). 190 fokos sütőben, légkeveréssel 8-10 percig süsd, majd a maradék, eddig hűtőben pihenő tésztával is pont így bánj el . 

Sütőtökös "minipite"

Gondolom nem árulok el nagy titkot, mikor azt mondom, hogy imádom a sütőtököt, és kb mindent, ami belőle készül.

Az egyik legnagyobb kedvenc pedig, minden kétséget kizáróan, a sütőtökös pite ☺️

Amúgy ezzel a rajongással nem vagyok egyedül a családban, anyu szintén hasonlóan érez, és még tavaly említette, hogy tulajdonképpen neki nem is hiányozna belőle a tészta, bőven elég lenne a töltelék

Mondjuk nem csodálom, hiszen fűszeres, lágy, krémes, és illatos.

És egyébként meg teljesen igaza van, úgyhogy el is készült a tészta nélküli sütőtökös pite, ami így tulajdonképpen szinte már szinte csak egy könnyű mousse, fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval...

sutotokos_minipite_2_of_5.jpg

És, hogy teljes legyen az élmény, a tetején lazán felvert tejszínhabbal, és ropogós dióval

1600364735910_sutotokos_minipite_5_of_5.jpg

Hozzávalók 4 szufléformához

25 dkg sült sütőtökpüré (ez csak annyiban érdekes, hogy sokkal szárazabb, mintha főtt püré lenne)

3,5 dl habtejszín

5 dkg barna cukor

5 dkg cukor

1 csipet só

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 tojás

a tetejére:

tejszín

durvára darált dió

A tojást és a kétféle cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tejszínt, a sütőtökpürét, majd a fűszerekkel dolgozd csomómentesre. A masszát oszd el a 4 szufléformában, állítsd őket magas peremű tepsibe, és öntsd fel 1 ujjnyi magasan vízzel. (a tepsit, ne a formát ;) így nem reped majd meg a teteje, és lazább lesz a gőztől)  Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd készre. Némiképp csalódás, hogy a sütőből kivéve még szép magas "tészta" néhány perc alatt kisebb, illetve laposabb lesz, de mivel ez nem egy soufflé, így nem is várhatunk csodát tőle ;) Teljesen kihűlve, laza habbá vert tejszínnel és dióval megszórva tálald. Persze nekieshetsz még langyosan is, csak akkor nagyon összeesik majd rajta a hab, és kevésbé marad dekoratív. Mindenesetre ez az élvezeti értékéből csak roppant keveset von le :D

Jó étvágyat!

sutotokos_minipite_4_of_5.jpg

Gyömbéres-körtés pite

Tudom, hogy napközben még melengető a napsütés, és a 28 fokos hőmérséklet nem ezt mutatja, de a csípős reggelek szerint bizony már vége a nyárnak.

De sebaj, hiszen az ősz is ezer csodát tartogat. Jöhetnek is mindjárt a melengető és illatos fűszerek, az őszi gyümölcsök, és a pitével, forralt borral bekuckózós délutánok vagy esték :D

kortes_pite_3_of_5.jpg

 

Például ezzel a gyömbéres, körtés pitével, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. A gyömbér amúgy is nagy kedvencünk, a körtéhez pedig kifejezetten passzol. Ahogy pedig már a barackos gallette-nél is írtam, a teljeskiörlésű liszttől és az ecettől isteni omlós lesz a pitetészta. Válassz olyan körtét, ami kevésbé köves, így sokkal puhábbra, és szaftosabbra sül majd végül.

kortes_pite_1_of_5.jpg

hozzávalók: 24cm-es formához                    
a tésztához:
25 kg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál ecet
4 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
70 dkg körte
30 dkg alma
2 cm friss gyömbér
1/2 citrom leve
10 dkg cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

a tetejére: 1 tojás
2 evőkanál cukor

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A körtét és az almát tisztítsd meg, és darabold kb 1cm-es kockákra. Szórd meg a cukorral és a kukoricakeményítővel, locsold meg a citromlével, és reszeld rá a gyömbért is. Villával alaposan forgasd össze, és hagyd állni fél órát, amíg levet ereszt. A tésztát 1/3-2/3 arányban oszd ketté, a nagyobbat lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát. A felesleges részeket vágd le, és tedd a maradék tésztához, amit szintén ugyanilyen vékonyra nyújts ki. Késsel vagy derelyevágóval vágj belőle csíkokat, fonj "szalagot", tekerd meg, vagy majd csak egyszerűen készítsd el a rácsozást belőle.Ha a felvágott tésztát  beteszed a hűtőbe kb 10-15 percre, sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni.
A gyümölcsöt csepegtesd le, és  kanalazd a piteformába. Készítsd el a rácsozást, kend meg a felvert tojással, és szórd meg 2 evőkanál cukorral. 170 fokos sütőben, légkeveréssel, 40 perc alatt süsd készre. Mondanám, hogy várd meg amíg kihűl, de hiába is :P Porcukorral, vagy sóskaramell szósszal tálald.
kortes_pite_5_of_5.jpg

Sütés nélküli gesztenyés süti

Éppen lelkes (nna, annyira már nem) konyhafelújításban vagyunk. Azért nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a 3 nm-ből nem lett hirtelen 30, de arra legalább jó, hogy két hete alig tudjuk megközelíteni az objektumot, nemhogy bonyolultabb műveleteket végezni benne.

Mázli, hogy sütés nélkül is lehet isteni sütiket készíteni :D

Ez a gesztenyés darab, például nagy kedvenc nálunk - nem is értem, mostanában miért nem készítettem, - mert nem elég, hogy nem kell bekapcsolni miatta a sütőt, de összevissza 3 hozzávaló kell hozzá.

                             ...és nagyon finom, kb az az élmény, mintha gesztenyepürét ennél, csak tökéletesen eltalált gesztenye és tejszínhab aránnyal... :D

gesztenyes_1_of_2.jpg

Tehát három hozzávaló:

gesztenyemassza, tejszín, és vajas keksz

Viszont nagyon fontos, hogy jó minőségű gesztenyemasszát válassz, hiszen ez adja majd az egész dolog ízét. Többfélét kóstoltam már, de egy ideje csak a Maroni, Fehérarany gesztenyemasszáját veszem. Nem vagyok a cég embere, nem szponzorált a tartalom, és igen, tudom, hogy picit drágább, mint a többi, de ha megnézed az összetételét, ez nem véletlen

gesztenyes_2_of_2.jpg

De vissza a sütikhez, és ígérem, tényleg nincs vele 10 percnél több meló :)

gesztenyes_1_of_1.jpg

hozzávalók:

500ml habtejszín (hideg!)

400g gesztenyemassza (2 csomag) szobahőmérsékletű

kb 220-250g vajas keksz

A lágy gesztenyemasszát vágd kisebb kockákra, hogy könnyebben elkeveredjen. A hideg tejszínt verd
fel, de nem kell keményre, csak addig, amíg elkezd kicsit sűrűsödni. Így nem fog kicsapódni a vaj, mire mindent sikerül alaposan eldolgoznod.  Ha már kicsit megkeményedett,
apránként – miközben a robotgép közepes fokozatával kevered – dobáld hozzá a gesztenyekockákat.
Ha már sima, kemény habot kaptál, készen is vagy. Egy spatulával azért még forgasd át óvatosan,
hogy mindenhova jusson mindenből, majd kezd el összeállítani a sütit.
A választott forma alját rakd ki keksszel, majd jöhet rá egy réteg krém. Ne sajnáld, mert a keksz be
fogja szívni. Nyugodtan lehet 2 cm vastag. Erre egy újabb réteg keksz, majd ismét a krém. A teteje
krémmel fejeződjön be. Addig folytasd, amíg a krém el nem fogy. Nekem 4 réteg keksz lett, de ez függ a tál vagy forma méretétől is. Mehet is a hűtőbe 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára. Ha a keksz megpuhult, egy éles késsel könnyen szeletelhető :)

Jó étvágyat!

Joghurtos kekszes csirkemell

Évek óta lelkesen, és a család nagy örömére készítem ezt a receptet, amit még anno Nigella-tól tanultam.

Könnyen elkészül, sokféleképpen ízesíthető, és a joghurttól annyira omlós és lágy lesz a csirke, hogy nem is hinnéd, hogy csirkemellből készítetted. A keksz ropogósra sül, és lazán beburkolja a szaftos hússzeleteket.

Nagyon szeretjük csak simán, natúr joghurtba pácolva is, de akár valamilyen fűszerkeverékkel ízesítve is finom. Nálunk általában valamilyen saláta készül mellé, tipikusan könnyű, nyári ebéd, a maradék néhány darab pedig rendszerint elfogy délután, jöttünkben - mentünkben felkapkodva.

joghurtos_csirke.jpg

Most tzatziki fűszerkeverékkel ízesítettem, de akár egy zöldfűszeres is remekül megy hozzá. Vagy egyszerűen csak megsózom a joghurtot, és abba forgatom a csirkedarabokat.

hozzávalók:               

1 csirkemell filé
2 dl görög joghurt
1 teáskanál só
1 evőkanál tzatziki fűszerkeverék
15 dkg sós omlós keksz (pl TUC)


A csirkemellet vágd közepes csíkokra és tedd félre. A joghurtot keverd el a fűszerkeverékkel és a sóval, majd forgasd bele a húst. Néhány órára, de akár egy egész éjszakára is mehet a hűtőbe. A kekszet törd apróra, de nem egészen morzsásra. Én zacskóba teszem, a zacskót konyharuhába csomagolom, és nekiesek a nyújtófával. A nagyobb darabokat simán kézzel elmorzsolom. Mindenesetre ehhez semmiképpen ne az aprítót használd. Egyenként forgasd meg benne a hússzeleteket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos légkeveréses sütőben, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül 25 perc alatt süsd meg. A sütési idő háromnegyedénél forgasd át, hogy egyenletesen piruljanak. Salátával, vagy más könnyű körettel tálald.

Jó étvágyat :)

Barackos áfonyás galette

A pite, vagyis ebben az esetben a galette (ami lássuk be, kb pont ugyanaz, csak kicsit kevesebb vele az adminisztráció) számomra a tökéletes süti.

Minden benne van, ami a boldogsághoz kell: édes gyümölcs, omlós tészta, és - részemről - rendszerint valamilyen aromás növény a töltelékben, ami ebben az esetben ugyan csak menta volt, az is inkább dizájnelemként funkcionált, de azért kellett valami zöld is.

galette_4_of_4.jpg

galette_2_of_4.jpg

A hagyományos pitetésztához képest az utóbbi időben egy kevés teljes kiőrlésű liszt is kerül a tésztába, amitől enyhén diós íze lesz, illetve egy icipici ecet. Így sokkal omlósabb lesz a tészta, és valahogy sokkal kevésbé is szívja meg magát a töltelékből kifolyó nedvességgel.

A vajas tésztánál szintén nagyon fontos, - hogy a végeredmény isteni omlós legyen, - hogy hidegen dolgozz vele, vagyis miután elkészítetted a tésztát, egy órára mindenképpen tedd hűtőbe. Ezt a lépést nem tudod elsinkófálni (vagyis nem érdemes), viszont jó hír, hogy a kész tészta akár egy-két napot is simán elvan a hűtőben. Én pl mindig előző este szoktam bekeverni a pitetésztát, mint ahogy sütni szoktam.

Ha igazán hardcore-ban szeretnéd tolni, akkor, mikor összeraktad a galette-et, tedd be még fél órára a hűtőbe, mielőtt kisütöd. Pl úgy, hogy összerakod a pitét, és amíg bemelegszik a sütő, addig a pite a hűtőben hűsöl. Viszont ez nagyon leves töltelék esetében nem működik, mert a nyers tészta és a gyümölcslé annyira nem jó barátok ;)

hozzávalók:                    

a tésztához

250g liszt

50g teljes kiörlésű liszt

100g vaj

5 ek cukor

1 tk ecet

kb 50ml hideg víz

a töltelékhez

4 szem barack

1 marék áfonya

2 ek barnacukor

1 tojás a kenéshez + mandulalapok

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A barackot most meg, vágd ketté, és szeleteld 1/2 cm-es szeletekre. Nyújtsd ki a tésztát egyenletesen, 1/2 cm vékonyra, olyan köralak-szerűre. Tudod, minél csámpásabb, annál rusztikusabbnak néz ki (maximalisták hátrányban :P), pakold rá a gyümölcsszeleteket kedved szerint úgy, hogy körben hagysz egy 4-5cm-es üres sávot. Ha elszánt vagy, akkor körkörösen, szépen elrendezve, egymást átfedve a szeletek, vagy úgy, ahogy én is: a fél barackokat kicsit a kezeddel ellapítva, a tésztára pakolva. Szórd rá az áfonyát, majd hintsd meg a barnacukorral. Hajtsd fel a széleket, kend meg a (tésztát) felvert tojással, és szórd meg a mandulalapokkal. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsire, és (vagy a hűtőbe, vagy) a 190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, 30 percre. Süsd aranybarnára és ropogósra, majd tálald langyosan,mentával és

porcukorral megszórva, vagy

karamellel csurgatva, vaagy

egy gombóc vanília fagyival, de a legjobb, ha nem vagy visszafogott, és

dobsz rá egy gombóc fagyit, csurgatsz rá karamell szószt, és mégcsak véletlenül sem aggódsz a holnapon, miközben boldogan bekanalazod ;)

galette_3_of_4.jpg

 

Fehér "sangria"

Tavaly nagy kedvencem lett a nektarin szirup...vagyis tulajdonképpen mindenféle szirup, amit mindig az éppen aktuális idénygyümölcsből készítettem. Mindig csak kis adag készült, sokszor csak azért, mert maradt pl néhány szem gyümölcs, ami már nem volt annyira friss, hogy szívesen megettük volna...

Így született az első nektarin változat is, amit aztán nem csak a palacsintára csurgattunk lelkesen, hanem a kedvenc fehér sangriámba is került.Tulajdonképpen nem is sangria, hiszen nincs benne más alkohol, inkább egy nagyon gyümölcsös, és frissítő fehérbor

3a569b6d-1da1-48a6-86c6-410d0c984769.jpeg

Igen, tudom: bort nem rontunk el semmi huncutsággal, pláne, hogy én általában a testes vörösborokat kedvelem, és azt meg pláne nem, de nyáron bizony könnyen csúszik a gyümölcsös fehérbor, sok sok gyümölccsel, és az emlegetett nektarin sziruppal. Egy forró napon, jól behűtve...gyorsan fogyó, veszélyes kombináció ;)

Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölccsel készülhet, nálam az üveg

chevignon blanc mellé most

nektarin,

málna, és

bazsalikomlevelek kerültek bele.

            ...és persze a már sokat emlegetett nektarin szirup ;)

Keverj el mindent, hagyd állni 1-2 órát, közben jól hűtsd be. Óvatosan fogyaszd ;)

psx_20200805_220907.jpg

A nektarinszirupot így készítsd:

3 szem nektarin
1,5 dl víz
20 dkg cukor
1/2 citrom leve

A sziruphoz először keverd el a cukrot a vízzel, s kezdd melegíteni. Mikor a cukor elolvadt, tedd hozzá a hámozatlan, kockákra vágott nektarint, és a citromlevet. Főzd 5-8 percig, amíg a nektarin meg nem puhul, majd egy botmixerrel pürésítsd. További 5 percig forrald, amíg a szirup ki nem tisztul. Ha szükséges habozd le. végül öntsd üvegbe, és hagyd kihűlni.

Ősszel nagyon jó választás, szintén a fehérbor mellé az alma, körte, és néhány rozmaringág

Próbáljátok ki, isteni aromás, és fűszeres lesz a végeredmény :)

Banános zabpelyhes keksz

Megvan a klasszikus amerikai csokis keksz, a chocolate chip cookie?

                Nnna, bár ez nagyon hasonlít rá külsőleg, de azon kívül, hogy ebben is van csoki-csepp, itt be is fejeződött a hasonlóság.

bananos_zabpelyhes_keksz.jpg

Persze nem azért, mert nem szeretem azt a kis csokis, alkalmanként diós csodát, hanem mert kb így kezdődik a recept: 1 csésze vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze barnacukor...stb...

és a legrosszabb, hogy egy szem nem elég belőle, de még 10 sem, sőt, tulajdonképpen már a nyers tészta is elég jó :P Vagyis dolgozik a jogos önvédelem, és a bölcs előrelátás: nem készítek, vagy csak naagyon nagyon ritkán

Ez a változat lényegesen barátságosabb hozzávalókkal bír. A megszületésében határozottan motivált, hogy már megint kornyadozott itthon két rommá érett banán, és már nagyon elég volt a banánkenyérből.

És ha nem is chocolate chip cookie, de nagyon jó kis zabkeksz kerekedett belőle, ami inkább puha, mint omlós, könnyű, laza szerkezetű, tök jó benne a ropogós dió, és az utolsó szálig elfogyott :)

De azért ne legyenek illúzióid: nagyon nem diétás ez sem ;)

Hozzávalók:         

2 érett banán
10 dkg barnacukor
5 dkg cukor
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
25 dkg liszt
10 dkg nagyszemű zabpehely
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt bourbon vanília, vagy 1 tk vaníliakivonat
10 dkg csokicsepp
5 dkg dió felaprítva (elhagyható, de nagyon finom benne)

A banánt törd össze villával, és keverd hozzá a barnacukrot. Tedd félre. A tojást és a vajat tedd tálba, és robotgéppel verd habosra. Tedd hozzá a cukrot, és a banános masszát is. A lisztet vegyítsd el a zabpehellyel, a szódabikarbónával, a fahéjjal, és a vaníliával, add a tojásos keverékhez, és keverd csomómentesre. Végül a csokit, és a diót is forgasd bele. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3 cm távolságra pakolj evőkanálnyi halmokat, kicsit lapítsd el, mert ez nem folyik szét annyira, mint a vajas nagytesója, és 180 fokos sütőben 10-11 perc alatt süsd készre. Pakold át rácsra, és hagyd kihűlni. Fémdobozban 1 hétig biztos elvan...ha marad ;)