Szotyi művek

Meggy chutney

2020. július 12. - Szotyi művek

...még maradt a meggyből, így- ahogy már említettem is -  chutney is készül, vagyis készült belőle.

Ha eddig nem próbáltad volna, érdemes esélyt adni ennek a dél ázsiai eredetű fűszeres szószféleségnek. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú chutneyt a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. (forrás: Wikipédia)

Ez a meggyes változat fűszeres, enyhén csípős, kicsit savanykás, és nagyon gyümölcsös. 

Húsok mellé, vagy ha nem akarod túlvariálni, egyszerűen aromás, érett sajtok kísérőjeként <3

meggy5.jpg

Hozzávalók:

2 mini üveghez, (vagyis a 30 dkg meggyből szánalmasan kevés lesz, de én általában annyit készítek, ami viszonylag hamar elfogy)

300g meggy kimagozva

90g lágy barna nádcukor (ez enyhe karamelles ízt ad neki)

1/2 közepes fej lilahagyma apróra vágva

80ml száraz vörösbor

20ml vörösbor ecet

1/2 tk chili pehely 

1 tk fehér mustármag

1 kis rúd fahéj

1 csillagánizs

1 babérlevél

Boríts össze mindent egy lábosba, és alacsony lángon főzd addig, amíg a folyadék sziruposra nem sűrűsödik. Kb 2-30 perc kell neki. A szemek nem főnek szét, csak a folyadék párolog, és sűrűsödik be. Vedd ki a csillagánizst, a babérlevelet, és a fahéj rudat,

meggy_3_of_1_-2.jpg

meggy_1_of_1.jpg

tedd üvegekbe, és lehetőleg tárold hűtőben. Két hét alatt fogyaszd el. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltenni, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és száraz dunsztba tenni.

 

Fűszeres kéregben sült csirkemell

Mikor azt hiszed, hogy a csirkemell már semmilyen meglepetést nem okozhat,

akkor egyszercsak itt egy változat,

ami fűszeres,

         kívül ropogós,

               belül omlós és szaftos,

                        nem, még csak véletlenül sem szárad ki, mert a parmezános kéreg magába zárja az ízeket, és a nedvességet.

Ráadásul nem kell pácolni, így fél óra alatt már asztalon is van.

fuszeres_csirke2.jpg

Nálunk hatalmas kedvenc lett, salátával, vagy valamilyen klasszik körettel, de akár simán, kovi ubival is.

Hozzávalók:

1 csirkemellfilé

3 evőkanál olívaolaj

a fűszerkeverékhez:

6 púpozott evőkanál reszelt parmezán

2 teáskanál vöröshagymás bors

2 teáskanál füstölt fűszerpaprika

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

1 teáskanál morzsolt oregánó

1 teáskanál fokhagymapor

2 teáskanál morzsolt petrezselyemlevél

 A csirkemellet felezd el, majd hosszában is vágd ketté. Enyhén klopfold ki, de ne verd vékonyra, csak, hogy kb mindenhol egyforma legyen a vastagsága. Óvatosan sózd meg (a permezán is sós), és tedd félre.

A fűszerkeverék hozzávalóit keverd el. Ha eleve darált parmezánt használsz, akkor nincs vele különösebb adminisztráció, de ha frissen reszeled, akkor érdemes a kész fűszerkeveréket egy kávédarálóban, vagy aprítóban forgasd átforgatni. Minél egyneműbb a keverék, annál szebb, és jobb lesz a végeredmény, hiszen annál jobban bevonja majd a hússzeleteket. A csirkemell szeleteket forgasd meg a fűszerkeverékben. A felhevített olívaolajon, közepes lángon néhány perc alatt süsd készre. Már kész is vagy, tálald azonnal, amivel csak szeretnéd.

Jó étvágyat :)

 

Fűszeres meggy lekvár

Anyu nemrég meglepett egy giga adag meggyel. Egy giga adag, nagyon savanyú meggyel, és aztán egy még nagyobb, de ugyanolyan savanyú halommal.

Egy része ment a fagyasztóba, és természetesen lett belőle lekvár is...

                                    ...és - ha minden a terveim szerinte alakul - chutney is készül majd belőle, de az még folyamatban van :P

Vissza a lekvárhoz: készítettem már fele cseresznye, fele meggy lekvárt, de most inkább valami fűszeresebbet szerettem volna.

És ha meggy, akkor pite, meg valamiért a karácsony (mondjuk, aki ismer tudja, hogy kb mindenről IS karácsony...), vagyis fahéj, szegfűszeg, narancs... Ahhh...már az illata is isteni, pláne az íze :D Nem tettem bele túl sok fűszert, hiszen ezek mind karakteres ízek, és nem szerettem volna, ha elnyomják a gyümölcsöt. Így inkább csak kiemelik a meggy aromáját.

lekvar_1_of_1.jpg

A cuki címke Soadyart Andi keze munkáját dicséri :)

A gyümölcsöt nem turmixoltam le, egyben, vagyis felezve maradtak a szemek, és nem kifejezetten zselés, inkább lágy, és krémes lett a végeredmény. Próbáld ki, nem csalódsz majd ;)

hozzávalók:

1 kg meggy (magozva mértem)

300g cukor

2 kisebb fahéjrúd

1/4 teáskanál szegfűszeg

1 teáskanál szárított narancshéj (vagy, ha van friss narancs, akkor 1 narancs héja és leve)

1 csomag dzsemfix vagy 1 evőkanál pektin

A meggyet tedd lábasba, mehet rá a cukor. Kezd melegíteni (alacsony lángon), és ha már elolvadt a cukor, és levet is eresztett, tedd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a narancsot, és a pektint/dzsemfixet is. Kapcsold picit magasabbra a hőfokot, forrald fel, és hagyd, hogy bugyogjon 2-3 percig. Közben én egy krumplinyomóval enyhén megnyomkodtam a szemeket, de tényleg csak kicsit, hogy a leve minél jobban kijöjjön, de azért ne menjen szét. Ha kész, vedd ki a fahéj rudakat, habozd le, és töltsd csírátlanított üvegekbe. Tedd száraz dunsztba, vagy járj el a dzsemfix utasításai szerint.

Nálunk most épp mogyoróvajas szendvicsen van a legjobb helyen :D

 

Lassan sült csirkemell tortillában

Ismét lassan sült, de sertés helyett most csirkemell került az edénybe. Mert nemcsak a marhának, vagy a disznónak, de akár a csirkemellnek is nagyon jót tesz, ha minél lassabban készül el.

Bár csirkemellről van szó, egyáltalán nem szárad ki, sőt, magába szívja az ízeket, szaftos lesz, de mégsem szétfőtt.

tortilla_1.jpg

Most tortillába tekertük, így enyhén mexikói ízvilággal készült :) Szinte bármi kedvedre való zöldséggel töltheted, szerintem a ropogós retek, és az enyhén savanyú, és csípős jalapeno kifejezetten jó hozzá, ahogy a krémes avokádó is jó választás

Az elkészült fűszerkeveréket hetekig eltarthatod, és bármikor előkaphatod, ha valami karakteresebb frissensültet készítenél. De akár egy sültkrumplit is megbolondíthatsz vele.

hozzávalók:
a fűszerkeverékhez:
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál oregánó
1 teáskanál fokhagymapor
1 evőkanál só
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
1/2 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál barnacukor
1/2 teáskanál bors
az összeállításhoz:
1 csirkemell filé
1 kis üveges Taco szósz (200ml)
a tálaláshoz:
kukorica tortilla
tejföl
jalapeno
retek
avokádó
saláta
Készítsd el a fűszerkeveréket, és kb két evőkanálnyit szórj a csirkére. Tedd a lassúfőzőbe, vagy egy fedeles edénybe, és öntsd le a taco szósszal, és főzd alacsony fokozaton 6-7 órát. Igen, tudom, hogy ez baromi hosszú időnek hangzik, de a lassúfőző egyik legnagyobb okossága, hogy este bekészíted, reggel kikapcsolod. Vagy reggel összerakod, elintézed a bevásárlást, vagy bárakármit, és mire hazaérsz, kész az ebéd. Ha sütőben készíted, akkor 100 fokon, kb 2 órát adj neki. Villával tépkedd szálasra. A tortillalapokat száraz serpenyőben pirítsd meg, kend meg tejföllel, kanalazz, vagyis villázz rá húst és zöldségeket. Tekerd fel, és fogyaszd azonnal

Lassan sült sertéscomb

Gondolom nem árulok el titkot, hogy sokat főzök itthon... :P
Van olyan étel, ami csak 1-1 alkalommal készül el, de vannak visszatérő kedvencek. Az egyik ilyen a lassan sült sertéscomb. Van már ugyan a blogon ilyen recept, de mostanában másképp készítem, így ideje volt, hogy kapjon egy új bejegyzést. Ráadásul az még egy 2016-os poszt, gyalázatos képekkel, úgyhogy nnna, tényleg itt volt az ideje.
Viszont a lényeg nem változik: a lassan sült hús omlós, szaftos, ízes, sokféleképpen variálható, és röhejesen egyszerű. 
A hamburgerzsemléhez receptet itt találsz

pulled_pork.jpg
Én általában házi barbecue szószt használok hozzá, de pont ilyen jó a bolti is, pláne, ha már van valami kedvenced.
Hozzávalók

4 személyre

1 kg sertéscomb

kb 100ml  BBQ szósz + kb 100 ml a végén, amivel meglocsolod

A húst sózd be, és kend be a a BBQ szósszal. Én lassúfőzőben készítem, így este beteszem az edénybe, és alacsony fokozaton sütöm/főzöm 12 órát. 
Ha nem lassúfőzőt használsz, akkor tedd egy fedeles edénybe a szósszal bekent húst, takard le, és süsd 120 fokon, légkeveréssel, 4,5-5 órát. Ennyi idő alatt isteni omlósra sül, egyáltalán nem szárad ki, de nem is fő szét. Ha elég kalandvágyó és türelmes vagy, akár viheted lejjebb a hőfokot és nyújthatod a sütési időt. Ebben az helyzetben a minél tovább, annál jobb ;)
Mindkét esetben, ha kész vagy, vedd ki a húst a levéből, és egy villával kezd el szálaira bontani. Ha kész vagy, fokozatosan önts rá a sülés közben visszamaradt szaftból. Persze azt is csinálhatod, hogy mindjárt a szószban lévő húst kezded cincálni, de az előbbi nekem azért vált be jobban, mert így csak annyi szaftot teszek hozzá, ami még nem áztatja el teljesen a húst. Például, ha tudom, hogy hamburgerbe pakoljuk, akkor kevesebbet, hogy ne legyünk könyékig szószosak. Ha ezzel megvagy, kicsit terítsd szét egy tepsin, locsold meg még egy kis barbecue szósszal, forgasd át óvatosan, és kb 10 perc alatt kicsit még grillezd meg. Így enyhén rákaramellizálódik a szósz, és még finomabb lesz az egész. 

Nálunk mostanában mustáros, vagy kéksajtos mártással a kedvenc
pulled_pork_mustaros_bbq1.jpg


Hamburger zsemle

Imádjuk a hamburgert, itthon is rendszeresen szoktunk készíteni. Nem csak a hagyományos - hamburgerhúsos - verzió, hanem a lassan sült sertéscombbal töltött verzió is nagyon népszerű nálunk.

pulled_pork2.jpg

Persze házi buciban az igazi ;)

Van már hamburger zsemle recept a blogon, ami nagyon finom, viszont sajnos inkább frissen. Másnapra már nem az igazi. Viszont mostanában folyamatosan sütöm itthonra a pékárút, és ha nem kenyeret, akkor vajas zsemlét, amiben nem vízben, hanem tejben futtatom fel az élesztőt. Ideje volt így kipróbálni a hamburger bucit is :D

Az arányok ugyanazok, mint az eredetiben, csak tej, és vaj került bele a víz, és a kókuszolaj helyett. 

hambi_zsomle.jpg

Elég jó lett, és még másnap is pihe-puha :D A továbbiakról nem tudok beszámolni, mert híre, hamva nem maradt :)

Ahogy mondtam, mi most házi BBQ szószban, lassan sült sertéscombbal töltöttük meg, és kéksajt mártást csurgattunk rá :D

hozzávalók:

500 g liszt
25g friss élesztő
2,5 dl tej
20 g cukor
1,5 tk só
1 db tojás / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá
50 g vaj (szobahőmérsékletű)

Kenéshez:
1 ek tojás
1 ek tej 

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 9 nagyobb, vagy 12 kisebb darabra. Ezután formázz belőle zsömléket. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd pihenni fél órát. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.  
 Végül kend meg a tejes tojással, és ha van kéznél, szórd meg szezámmaggal, vagy nigella-val.
200'C-os sütőben 15 perc alatt elkészül :)

3 színű joghurt torta

Már hónapok óta készülök, hogy elkészítsem ezt a tortát, és mivel a múltkori epres joghurttortát is nagyon szerettük, és végre van hozzá friss gyümölcs is, így itt volt már az ideje ;)

       ...bár bevallom félúton már határozottan azt éreztem, hogy jobb lett volna még várni vele, de a végeredmény nagyon jó lett, így csak jó, hogy nem hallgattam saját magamra :D

Egyébként alapvetően nem egy bonyolult darab, bár igaz, kicsit számolni kell, a krém, és a gyümölcs aránya miatt, de ez tényleg nem agysebészet. Viszont meg kell várni, hogy egy-egy réteg megkössön, én meg háát, nem vagyok épp türelmes...

joghurt_torta_szoveg1.jpg

Viszont cserébe nem csak szép, de nagyon finom is lett, igazi nyári, könnyű desszert.

A fehér réteg gyakorlatilag egy joghurtos panna cotta

     a rózsaszín édes-epres, míg 

          a lila (?) feketeribizlis-áfonyás, kicsit savanykás.

A ropogós, fehér csokis kekszréteggel együtt teljes a kép :D

joghurt_torta.jpg

Mindenképpen lapzselatint használj hozzá, így hamarabb megdermed majd, nem kell órákat várni két réteg között

Hozzávalók:

16cm-es formához

a kekszes alaphoz:

50g vajas keksz

50g vaj

30g fehér csoki

Olvaszd össze a vajat a csokival, és mehet is minden az aprítóba. Ha nagyon száraznak érzed a kekszet, egy kis vajat adj még hozzá. Nyomkodd a sütőpapírral (a végén könnyebb lesz tányérra tenni ;)) bélelt tortaformába, és tedd hűtőbe.

és most jön a macerásabb rész...

a krémhez:

500g görög joghurt

200ml habtejszín

250g eper

250g feketeribizli/áfonya/szeder...bármi, ami sötét színű (én most a fagyasztott erdeigyümölcs mixből válogattam ki minden lila darabot...no comment...)

3 ek porcukor

cukor

1/2 citrom leve

12 lap zselatin

Hát akkor lássuk is ;)

Az epret tisztítsd meg, várd apróra, szórd meg 1-2 evőkanál cukorral és locsold meg 1/4 citrom levével. 

Majd jöhet egy másik lábosban a választott lila gyümölcs, szintén kb 2 ek cukor, és a citrom. A citromtól marad majd szép, élénk a színe, nem barnul majd be.

Tedd félre mindkettőt, legalább egy fél órára. Ennyi idő alatt szépen levet ereszt majd. Ezután kezdd főzni mindkettőt. Ha már puha a gyümölcs, botmixerrel pürésítsd, és mindkettőt, külön-külön nyomd át egy sűrű szitán, hogy ne maradjon benne mag. Persze ezt a lépést akár ki s hagyhatnád, de egyrészt szerintem sokkal szebb, másrészt elég pocsék ráharapni a magokra, úgyhogy inkább mégse ;)

Szintén külön, keverd el a görög joghurtot, és a tejszínt. Hát, nem vitás, ez nem egy mosogatásbarát recept :D

Most mérd le külön-külön a kétféle gyümölcspépet, és add hozzá a tejszín mennyiségéhez

Nekem lett 180g epres, 170g lilagyümis, és van a 700g tejszínes cucc. Vagyis összesen 1050g "krém". Mivel egyforma rétegeket szeretnénk, így ezt elosztjuk 3 részre, vagyis egy réteg, 350g krémből áll majd. Így a 180g eperhez 170g tejszínes joghurt kell majd, a 170g lilához 180g, a maradék 350g pedig a fehér réteg lesz majd.

Huhh...remélem érthető eddig :D

Akkor állítsuk is össze:

A 350g fehér réteghez add a 3 evőkanál porcukrot, tedd lábosba. 4 zselatinlapot áztass be hideg vízbe néhány percre. Ha megpuhult, nyomkodd ki, tedd a krémbe, és lassú tűzön kezd melegíteni. Elég csak meglangyosítani, hamar elolvad benne a lap, és már öntheted is a krémre. Lassan, és óvatosan, nehogy a kekszet felkapja a krém. Tedd hűtőbe legalább egy órára, vagy amíg meg nem dermed.

Most jön az epres réteg, a 4 zselatin lappal, és a melegítéssel. Öntsd a fehér rétegre, és persze mehet vissza a hűtőbe.

És hihetetlen, de már el is érkeztünk az utolsó réteghez. Jöhet a lila, a zselatin, a melegítés, és a rózsaszín rétegen irány a hűtő.

Kb 2 óra után, ha már késznek ítéled, óvatosan vágd körbe, és vedd ki a tortaformából. Díszítsd friss gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával...

Jó étvágyat ;)

Jesszus...az életben nem írtam még ilyen hosszú bejegyzést...

joghurt_torta7.jpg

 

 

Epres - bazsalikomos panna cotta

Végre eperszezon, és itt a hazai, friss, édes csoda, vagyis mostanában mindenben is eper van/lesz :D

Gréti néhány hónappal ezelőtt felfedezte magának a panna cottát. Persze ő mást választott, de simán lenyúlta az enyémet, és annyira ízlett neki, hogy itthon is kért. Abba most nem megyek bele, hogy már számtalanszor készült itthon, de eddig valahogy nem jött be neki...de ha cukrászdában tálalják...nna, az tök más :P

Persze a panna cotta nem egy túl bonyolult recept, kb millió van a neten, de most egy kis csavarral készült. 

epres3_felirat.jpg

Nálam ha eper, akkor a bazsalikom szinte kötelező hozzá - egyszerűen imádom ezt a kombót, vagyis most is került bele, viszont nem az eper barátjaként, hanem a tejszínbe főztem bele az aromás, illatos leveleket. Így még jobban kijöttek az ízek, és isteni, és karakteres lett a tejszínes réteg.

epres1_1.jpg
hozzávalók:
3 pohárhoz (háát, nem lett egy nagy adag :P)
a tejszínes réteghez
4 dl zsíros tejszín
5 dkg cukor
1 csapott evőkanál zselatin
8-10 nagyobb bazsalikomlevél
az epres réteghez:
30 dkg friss eper
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
1 teáskanál zselatin, 2 evőkanál vízben feloldva (opcionális)
a tetejére:
eper, bazsalikomlevél
Öntsd egy lábasba a tejszínt, a cukrot, a bazsalikomleveleket, és kezd melegíteni. Közben a zselatint old fel 3 evőkanál vízben, és ha a tejszín már meleg, tedd hozzá. Folyamatos kevergetés közben forrald fel, és azonnal vedd le a tűzről. Szűrd át, és töltsd poharakba. Néhány órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. Az epres réteghez darabold fel a gyümölcsöt, szórd meg a cukorral, locsold meg a citrom levével, és 1 órát hagyd állni. Ha levet engedett, kezd melegíteni. Forrald fel, és főzd néhány percig, amíg az eper enyhén meg nem puhul. és Tedd hozzá a feloldott zselatint is. Ha teljesen felolvadt, vedd le a tűzről. Kicsit hagyd hűlni, mert, ha nagyon forró, felkapja az alsó réteget, és kanalazd a megdermedt krémre. Mehet vissza a hűtőbe, amíg az eper is meg nem dermed. Díszítsd eperrel és bazsalikommal. 
Ha nem zselés eperréteget, hanem inkább folyósabbat szeretnél, hagyd ki a zselatint az eper mellől

Fűszeres újkrumpli

Mekkora boldogság, hogy az idén az újkrumpli szezon kezdete egybe esik a grillszezon kezdetével :D

Hétvégén be is izzítottuk a(z) - elektromos - grillt

                            ...jóó, tudom, hogy nem olyan, mint a faszenes, de ez van, nem vagyok telhetetlen, és már az is igazi boldogság, hogy kint a kertben készíthetem az ebedet :)

psx_20200510_173556.jpg

A házi BBQ szószban sült csirke mellé pedig ez a friss zöldfűszerekkel készült újkrumplit tálaltam, amit még forrón, mustáros, citromos olívaolajjal forgattunk össze. Háát, elég jó lett :D

Hozzávalók:

1 kg parázsburgonya

1 közepes fej lilahagyma csíkokra vágva

1/2-1/2 csokor kapor és petrezselyem

10-12 levél bazsalikom

1/2 dl olívaolaj

2-3 evőkanál mustár (ha van, érdemes az aromásabb dijoni-t, vagy a magos változatot használni)

1/2 citrom leve

só, bors

A krumplit mosd meg alaposan. Én nem szoktam meghámozni, csak alaposan megdörzsizem, hogy lejöjjön, aminek le kell. Mindenesetre semmiképpen ne áztasd, mert csak megszívja magát vízzel ;)  Egy kevés olívaolajon süsd puhára, és ropogósra. Közben vágd apróra a fűszereket, tedd félre, és keverd el az olajat a mustárral, citrommal, sóval, borssal. Szórd meg az apróra vágott zöldfűszerekkel, add hozzá a hagymacsíkokat, jól keverd el, és öntsd egy nagyobb tálba. Locsold meg a mustáros olívaolajjal, és tálald azonnal.

psx_20200510_173617.jpg

Házi tortilla tekercs

Mióta elkezdődött ez a kijárási tilalmas, karanténos időszak, azóta kb 2 hetente járunk el bevásárolni. Vagyis azóta sütöm itthon a kenyeret, zsömlét, kiflit...mikor mit. És persze szuper, hogy mindig friss a pékáru itthon, sokkal finomabb, mint a bolt, egy kiflicsücsköt sem dobunk ki, mert minden elfogy, de megmondom őszintén, néha teljesen tele van vele a hócipőm.

Úgyhogy a dagasztás, kelesztés, formázás helyett alkalmanként tortillát készítek, (vagyis laposkenyeret) amit ráadásul Kissajt imád.

tortillatekercs1.jpg

Alapvetően simán megpakolom bármilyen zöldséggel, sajttal, sonkával, vagy tojásrántottával sütöm össze.

Tökéletes alternatíva, ha szeretnél kicsit kilépni a szokásos, szendvics történetből

A napokban pedig egy sajtos-baconös-hagymás krémet készítettünk hozzá. Nálunk az ilyen krémek sokszor úgy készülnek, hogy alapnak lecsepegtetett tejfölt használok. Egy tésztaszűrőt kibélelek papírtörlővel, ebbe megy a kb 400g, minimum 20%-os tejföl. Ezt egy tálba állítom, úgy, hogy az alja ne érjen bele, letakarom egy tányérral, és kb 2 napra beteszem a hűtőbe. Ez idő alatt kicsepeg belőle a savó, és besűrűsödik majd. Annyira, hogyha tovább hagyod csepegni, akkor annyira sűrű lesz, hogy kis golyókat is tudsz belőle formázni, amit aztán eltehetsz fűszeres olívaolajba :D De két nap után akár elég megsózni, és kész az isteni vajkrém. Szóval ez egy elég jó kis alap :)

Hozzávalók:

A tortillához

300g liszt

1tk sütőpor

1/2 tk só

3 ek olívaolaj

160-180ml víz

A víz mennyisége függ a liszt nedvességfelvételétől, így nehéz pontos mennyiséget írni...

Keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajat és a vizet is. Gyúrj egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát, takard le, és tedd félre ,minimum 30 percre. 2 óránál többet azért ne hagyd állni ;) Gyúrd át mégegyszer, hogy sima, ruganyos tésztát kapj, és oszd 6 részre. Fogj egy darab tésztát, formázd golyóvá, és minél kevésbé lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra, lehetőleg 1-2 mm vékonyra. Száraz serpenyőben - a közepesnél kicsit magasabb hőfokon -  mindkét oldalát süsd meg. Kb 1-1 perc elég is neki.Tedd 2 réteg konyharuha közé, hogy puha maradjon, tégy így a többi tésztával is, és hagyd teljesen kihűlni. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítesz, tedd a fagyasztóba, bármikor előveheted, és kb 30mp alatt fel is tudod olvasztani a mikróban. Tökéletesen friss lesz :)

psx_20200501_175054.jpg

A krémhez:

200g natúr krémsajt, vagy tejföl lecsepegtetbe

100g reszelt trappista

100g reszelt cheddar

5 szelet bacon ropogósra pirítva és felkockázva

1 szál újhagyma karikára vágva

só, bors

Dió (apróra vágva) - opcionális (de tök jól ropog benne ;))

Háát...keverj el mindent... :P Az arányokon bátran változtass, vagy használj olyan sajtot, amit szeretsz. A bacon helyett sonkát, vagy lilahagymát az újhagyma helyett. Szóval variáld kedvedre.

Kend meg a kihűlt tortilla lapot, tekerd fel, és ha van türelmed, hagy, hogy kicsit álljon. A tészta picit megszívja magát, így könnyebb szeletelni.

tortillatekercs2.jpg

Jó étvágyat :)