Szotyi művek

Szotyi művek

Fehércsokis-áfonyás pite

2020. november 24. - Szotyi művek

Imádom a fanyar vörösáfonyát. Bár friss változatban nagyon ritkán lehet hozzájutni, de jó hír, hogy esetében a fagyasztott változat is remekül működik. Pláne ez nem az a gyümölcs, amit az ember csak úgy elszemezget, vagy bedob pár szemet. Mert kegyetlenül savanyú, és fanyar. Viszont főzve, vagy sütve valami egészen különleges ízt varázsol.

Tehát ahogy már említettem, fagyasztott változatban tartok belőle otthon mindig, és frissen szoktam elkészíteni belőle a lekvárt, vagy a mártást, vagy bármit, amire éppen szükségem van.

tart2.jpg

Például ennek a fehércsokis pitének az egyik rétege is így készült, és az édes csoki mellé nagyon jó választásnak bizonyult.

A pite eredetileg még tavaly karácsonykor készült. Az ünnepek alatt szívesebben készítek hasonló, vertikálisan hátrányokkal küszködő darabokat, mert sokkal egyszerűbb beszuszakolni a hűtőbe, mint egy 20cm magas, és még 10cm díszítéssel készült tortát. Legalábbis nálam ;) Ráadásul szerintem kifejezetten ünnepi a rozmaring ágakkal, és az áfonya szemekkel

tart5.jpg

Hozzávalók 24 cm-es pitéhez

a tésztához:

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 evőkanál cukor

1 csipet só

4 evőkanál jéghideg víz

az áfonyás réteghez:

15 dkg fagyasztott vörös áfonya

1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

3–4 evőkanál cukor

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

a csokoládés réteghez:

20 dkg fehér csokoládé

2 dl habtejszín

15 dkg mascarpone

a díszítéshez:

áfonya

rozmaringág

 A csokis réteget a sütést megelőző napon készítsd elő: forrósítsd fel a tejszínt, tördeld bele a fehércsokit, és néhány percet hagyd állni. Keverd csomómentesre és felhasználásig tedd hűtőbe. Erre azért van szükség, mert így a tejszín teljesen visszahűl, gyönyörűen habbá tudod majd verni, nem marad folyós, de nem lesz annyira tömény, mintha dupla csokimennyiséggel készítenéd.

Másnap a tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késes aprítóba, és daráld morzsásra. Adagold hozzá a vizet, és járasd tovább a gépet, amíg össze nem áll. Ha elkészült a tészta, tekerd fóliába, és legalább 1 órára – de akár 1 éjszakára is – hűtőbe tesszük. Vagyis akár ezt a lépést is elkészítheted előre, így aznap már csak össze kell állítani a pitét. A tésztát nyújtsd 1/2 cm vékonyra, béleld ki vele a piteformát, és 180 fokon, légkeveréssel kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön. Tehát igen, akár a tésztát is kisütheted az előző napon ;)

Az áfonyát, a cukrot, a narancshéjat és -levet kis lángon kb. 20 perc alatt főzd puhára. A kukoricakeményítőt oldd fel kevés vízben, és sűrítsd be vele a mártást. ...és ezt is hagyd teljesen kihűlni. A csokoládés tejszínt  robotgéppel habosítsd ki, közben fokozaton adagold hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét.

Állítsd össze a pitét: a tésztára kend az áfonyazselét, simítsd rá a csokis krémet, végül díszítsd rozmaringgal és áfonyával. Tálalás előtt 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy a tészta kicsit megpuhuljon.

Jóóéég, így leírva tök bonyolultnak hangzik, pedig egyébként tényleg egyszerű, ráadásul a lépéseket - rétegeket több részletben is elkészítheted.

...és hidd el, megéri ;)

tart3.jpg

Fügés-fetás focaccia

A füge chutney után ismét fügés recept, mert még mindig jól el vagyunk látva a terméssel.

Ráadásul a füge és sajt kombó számomra teljességgel megunhatatlan, így igyekszem kimaxolni a lehetőségeket.

fuges-fetas_focaccia_4_of_7.jpg

Most például ezzel a fügés-fetás focaccia-val, egy kevés mézzel csurgatva, ami még jobban kiemeli a feta sós ízét.

A tészta belül könnyű, levegős, és - ha marad -, még napokig puha.

fuges-fetas_focaccia_7_of_7.jpg

Én most lyukacsos szilikon focaccia formát használtam, de természetesen egy sima kb 35x26-os méretű tepsiben is simán elkészíthető (vagy amekkora éppen van otthon. A tészta mennyisége kb erre a méretre értendő)

Bár ez egy elég laza, kicsit ragacsos tészta, de próbáld minél kevésbé lisztezni.

hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
2 csapott teáskanál só
3,5 dl víz
a tetejére:
4 evőkanál olívaolaj
5-6 szem füge
10 dkg fetasajt
2-3 evőkanál méz
2-3 ág rozmaring
nagyszemű tengeri só
bors
A tészta hozzávalóit keverd el, és dagaszd sima, rugalmas tésztává. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára. Ezután gyúrd át újra, és a kezeddel igazítsd egyenletesen a focaccia formába, vagy a tepsibe. Letakarva újabb fél órát hagyd kelni, miközben a sütőt előmelegíted 200 fokra. Locsold meg az olívaolajjal, az ujjaddal több helyen nyomkodd meg, és pakold rá a negyedekre vágott fügét. Morzsold rá a a fetasajtot, a rozmaringot, és csurgass mézet a tetejére. Végül  szórd meg a sóval. Légkeveréses fokozaton 15-20 perc alatt süsd készre . A sütőből kivéve frissen őrölt borssal ízesítsd, és tálald azonnal :D
Jó étvágyat

Füge chutney

Van egy 4 éves fügefánk, ami az utóbbi 1-2 évben örült módon elkezdett nőni, mostanra leelőzte a kb 20 éves orgona bokrot. Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz, ilyen rövid idő alatt, és elpancserkodtam...maradjunk annyiban, hogy ültethettem volna jobb helyre is, és akkor nem kéne behúzott nyakkal közlekedni alatta :P

Viszont az szuper, hogy jöttünkben-mentünkben egy egy szemet mindig lekapunk róla, amit azonnal el is tüntetünk :D

És ez kb egész nyáron így ment, mindig csak néhány szem érett egyszerre, amit gyakorlatilag azonnal meg is ettünk. Viszont iszonyat mennyiségű termés van/volt rajta. Nnna, az elmúlt két hétben ez kb mind egyszerre érett meg, és kezdett potyogni. Ezt azért mégsem hagyhatjuk, így mindenbe is füge került...

Focaccia-ra, szendvicsbe...

...chutney-ba, az pedig a kék sajtra, vagy hús mellé, kinek-kinek ízlése szerint.

fuge_chutney_2_of_2.jpg

hozzávalók:

60ml víz

60ml fehérbor ecet

100g barnacukor (nálam nádcukor)

1 nagyobb fej lilahagyma

1 kisebb alma

10 szem füge

2 szem datolya (király datolyát használtam) esetleg 2 evőkanál arany mazsola

nagy csipet só

1/2 tk őrölt gyömbér

1/4 tk őrölt szegfűszeg

1/4 tk őrölt szerecsendió

1/2 tk chili (elhagyható)

A hagymát vágd apróra, az almát kb 1 cm-es kockákra, a fügét pedig 8 darabra. A datolyát szintén vágd kisebbre. A vizet és az ecetet keverd el egy lábosban, és alacsony lángon olvaszd fel benne cukrot. Add hozzá a többi hozzávalót is, és továbbra is alacsony lángon, letakarva főzd kb 1-1,5 órát, amíg sűrű és szirupos nem lesz. Tedd üvegekbe, és akár dunsztolhatod is, így remek karácsonyi ajándék lehet belőle. Vagy egyszerűen tálald sültekhez vagy aromás sajtokhoz.

fuge_chutney_1_of_3.jpg

fuge_chutney_1_of_2.jpg

 

Steak kéksajtos mártással

Durván 30 éven keresztül meg voltam győződve róla, hogy nem szeretem a marhahúst. Ennek egy gyermekkori rossz élmény volt az előzménye, vagyis inkább egy sorozat akkoriban, mert valahogy mindig az én tányéromra kerültek az inas darabok, vagy a rágós részek. Most így utólag azt mondom, hogy valószínűleg nem volt ezekkel a húsokkal sem semmi gond, csak egyszerűen nem voltak jól elkészítve. Mindenesetre, ez elég volt ahhoz, hogy éveken keresztül cocom-listára tegyem a vörös húsokat. 

Mondjuk az sem sokat segített, mikor kezdő háziasszony koromban rommá klopfoltam, aztán jól meg is sütöttem egy-egy szelet marhát, és nagyon csodálkoztam, hogy miért olyan, mint a cipőtalp...no komment...:P

Aztán nem tudom, mi történt, de egyszercsak rákaptam a vörös húsokra, egyre több változatban készítettem, és mostanra az egyik kedvencem lett. Persze a steak sem kivétel ez alól, amit nagyon, de nagyon ritkán készítek itthon

steak3.jpg

Mert mi tagadás, steak-et sütni bitang nehéz, és őrült zsákbamacska. Sok sok gyakorlás, és kitartás kell ahhoz, hogy az ember jó steak-et süssön. De ha mégis rászánod magad, a bélszínnel egyszerűen nem lehet mellényúlni. 

Igazi ünnepi fogást készíthetsz belőle. Karácsonykor egészben szoktam vásárolni, amit aztán feldarabolok: a vastagabb, középső részéből Wellington lesz, a vékonyabb feléből bifsztek, a alsó részét pedig éppen úgy sütöm meg, ahogy kedvünk tartja.

steak1.jpg

Viszont nemrég fedeztem fel, hogy a Sparban már darabolva is találok gyönyörű szeleteket, így nem kell megvennem egy egészet, hanem csak annyit, ami aktuálisan elfogy.

steak.jpg

Szerintem a bélszín úgy isteni, ahogy van, porhanyós és lágy (látszik, hogy a jószág kb alig használta...), teljesen felesleges rommá ízesíteni, elég egy kevés frissen tört bors, és só. És egy kevés ízes, aromás mártás. Erre pedig a kéksajt tökéletes. Én most az érett Stilton-t választottam, ha már lúd, legyen kövér alapon, és egyáltalán nem csalódtam. Tökéletes párost alkottak, a ropogós sült krumplival együtt 

Ha kipróbálnád a receptet, de elsőre nem kísérleteznél a marhával, akkor nyugodtan válassz szűzpecsenyét helyette, akár csomagolva, akár kimérve frissen a pultból. A SPAR bicskei REGNUM húsüzeméből bármelyik kiszerelés minőségi választás lesz majd.

hozzávalók:

2 személyre

2 szelet Regnum bélszín szelet - 2,5-3cm vastag szeletek

kb 1/2 evőkanál színes bors frissen törve

nagyszemű tengeri só

olívaolaj

a mártáshoz:

1 ek vaj

1 rozmaringág

1 gerezd fokhagyma

50ml marhahús alaplé

200ml tejszín

100g kéksajt / nálam most Stilton

2 ek snidling

A húst csomagold ki, és hagyd kb 30 percet, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Így egyenletesebben sül majd. Forrósíts fel egy serpenyőt. Ha van, érdemes egy vasserpenyőt használni, mert az egyenletesebben melegszik át. A húst szórd meg a borssal és a sóval, majd dörzsöld be az olajjal, és mehet is a forró serpenyőbe.

Én félig átsütve, vagy inkább véresen szeretem, férj pedig jól átsütve (ilyenkor mindig kicsit sírok belül :D), vagyis van benne némi kihívás...

Ha rózsaszínre szeretnéd (és hangsúlyoznám, hogy a sütési idő csak a bélszín esetében - kb - ennyi, más húsnál változik) süsd minkét oldalt 5,5-6 percig.

Ha átsütve, akkor mindkét oldalt 7 percig.

Igen, stopperrel mértem :D

Az utolsó 1 percben dobd hozzá a vajat, a rozmaringot és a fokhagymát, és locsold meg vele a húst. Majd vedd ki a húst, és pihentesd kb 4 percet (az átsültnek elég 2 perc is)

Ezalatt készítsd le a mártást:

Tehát itt a serpenyőnk, benne az olvadt vaj, a rozmaring és a fokhagyma...öntsd fel a hús alaplével, és forrald addig, amíg az össze odasült pörc fel nem oldódik, majd jöhet bele a tejszín. Vedd ki a rozmaringot, és a fokhagymát, és morzsold bele a kéksajtot, és az apróra vágott snidlinget. Kevergesd még 1-2 percet, amíg a sajt el nem olvad, és tálald azonnal. A ropogósra sült krumpli jó választás mellé ;)

steak2.jpg

Sütőtökös biscotti

Jó 10-12 éve készítettem először biscottit, vagyis a klasszikus olasz kekszet, amit akkor sikerült olyan tökéletesen kiszárítanom, hogy kb beletört a fogunk. Nna, mondanom sem kell, sokáig eszembe sem jutott újra nekiállni.

biscotti_2_of_5.jpg

Aztán tavaly télen - férj kérésére - újra tettem egy próbát, ami kifejezetten jól sikerült, és azóta számtalan változatban készítettem már.

Az egyik kedvenc, ez a sütőtökös-áfonyás-csokis változat :D

                   ...és a narancsos-csokis, mokka szósszal, de arról majd később :D

biscotti_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

4 evőkanál vaj
15 dkg cukor
1 tojás
10 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
7 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg aszalt áfonya
a tetejére: 5 dkg étcsoki
A kétféle lisztet a fűszereket a sütőport és a sót szitáld össze és tedd félre. A vajat és a cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tojást és a sütőtökpürét, és dolgozd csomómentesre. Keverd hozzá a lisztes keveréket, végül forgasd bele az áfonyát. A tésztát oszd két részre, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Enyhén vizezett kézzel, mindkét tésztából formázz ellapított, és lekerekített téglatestet. 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 20-25 perc alatt süsd meg. Hagyd hűlni 20 percet, majd egy recés késsel vágd kb 0,5 cm-es szeletekre. Tedd vissza a tepsire, süsd újabb 12-15 percig. Pakold át rácsra, és hagyd teljesen kihűlni. Végül csurgasd le olvasztott csokival, és tedd a hűtőbe, hogy gyorsan megdermedjen.

biscotti_1_of_5.jpg

Tökös zsemlék

...vagyis igazából tök formájúak, mert még csak nyomokban sem tartalmaznak tököt. Cserébe pihe-puha vajas zsemlék, amikből isteni szendvicset készíthetsz.

tokos_zsemle_felirat1_of_5.jpg

Ez az a fajta zsemle, ami még a harmadik napon is frissnek hat, és még csak véletlenül sem a felfújt bolti, amit sütés után néhány órával már nem szívesen eszel meg.

Miután kb két éve nézegetem a Pinteresten ezt a zsemlét, már tényleg épp itt volt az ideje kipróbálni. Bár készíthető akár töltött, vagy édes verzióban is, én első körben a sima, hagyományos változat mellett döntöttem.

Bevallom eleinte úgy terveztem, hogy a szokott adag tésztából csak 3-4 darab ilyen formázottat készítek, de én magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyen, és gyorsan megy a "madzagolás", és mire kettőt pislogtam, már meg is voltam a 10 tököcskével.

tokos_zsemle_5_of_5.jpg

Az első alkalommal sima kenderspárgát használtam a kötözéshez. Ez amúgy teljesen jó választás, csak amikor szeded ki a még meleg tésztából a madzagot, előfordul, hogy benne marad néhány vékonyka kis szál. Persze ki lehet őket szedegetni, de sokat kell vele pöcsölni. Így inkább átnyergeltem a pékzsinegre, ami lényegesen leegyszerűsítette a folyamat végét.

A tésztához Smuczer Hanna vajas kifli receptjét használtam, és a zsemlén kívül nagyon finom kenyér is készíthető belőle. Nálunk egy ideje csak ilyen sül, mert a 7 éves, éppen fogat váltó csemete simán el tudja harapni a héját :)

Hozzávalók:

kb 10 darab zsemléhez:

500g liszt (nem kell kenyérliszt, simán jó a BL55)

25g friss élesztő

350ml tej (szobahőmérsékletű)

csipet cukor

13g só

30g vaj (szobahőmérsékletű)

Az élesztőt morzsold a langyos tejbe. és add hozzá a cukrot is. Hagyd hogy kb 10 perc alatt felfusson. Ha kész, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima és fényes tésztát. Én géppel szoktam dagasztani, így 5-6 percre van szüksége. Ez egy elég lágy tészta, de a dagasztás végére szépen összeáll majd, így ne lisztezd tovább. Gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd hogy a duplájára keljen (a konyharuhán kívül egy folpack-ot is szoktam rá teríteni - a textil alá - hogy ne száradjon ki a tészta teteje). A tésztát borítsd nagyon enyhén lisztezett felületre, és oszd 10, kb 95g-os darabra. Érdemes mérleget használni, hogy a zsömik nagyrészt egyformák legyenek. Egyenként gömbölyítsd ki őket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kapcsold be a sütőt 200 fokra, és tegyél egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőz képződjön. Jöhet a kötözés: Vágj egy kb 80cm-es darab spárgát, tedd rá a tésztagolyót, hurkold, fordítsd, hurkold, majd a tetején csomózd meg.

Mivel egy pöttyet nagy lett a videó terjedelme, és a felület azt mondja, hogy ezt bizony ide nem passzítod fel, így a linket csatolom, ezen meg tudjátok nézni a folyamatot, ami sokkal de sokkal egyszerűbb, mint leírva látod:

Itt találod a videót

Facebookon

Instagramon 

Mindenképpen figyelj arra, hogy ne legyen szoros, tésztába vágó a kötél, mert még kelni fog, és ha nem lesz elég helye, akkor csinál magának, vagyis szét fog nyílni a kötözés mentén.

Persze ez az élvezeti értékéből nem von majd le, csak elég nyomorultul és csálén fog majd kinézni, te pedig tök csalódott leszel, hogy nem ezt a lovat tököt akartad.

Tedd vissza a gúzsba kötött darabot a tepsibe, és jöhet a következő delikvens, amíg el nem fogynak a lelkes jelentkezők. Ha a sütő már kellőképpen felforrósodott, mehetnek is a srácok a sütőbe 15 percre. Szedd át rácsra, és néhány perc múlva, ha már meg tudod fogni, szedd le a zsineget. Ahol összenőtt a tészta, inkább húzd át, ne a tésztát nyisd meg. Szárat készíthetsz darabokra tört fahéjból, vagy csillagánizsból :)

tokos_zsemle_2_of_5.jpg

 

 

Fahéjas levelek

Nagyon omlós, nagyon roppanós, és nagyon, de naagyon fahéjas :D

                     igen, eléggé szeretjük a fahéjat...

A kekszet anyu kedvenc cukros tetejű keksze inspirálta, aminek az alját egy vajas tészta, a tetejét pedig a fahéjjal karamellizálódott cukor teszi igazán remekké.

Klasszik vajas keksz, egy kis illatos csavarral...

levelek1.jpg

hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj kockára vágva
6 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
csipet sütőpor
2-4 evőkanál hideg víz (ha a tojás nem lenne elég nedvesség )
a tetejére:
1 tojás
cukor
kb 1,5 teáskanál fahéj
A tészta hozzávalóit - a víz kivételével - tedd aprítóba, és néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát. Ha nagyon száraz, icipici vízzel lazítsd. Csomagold fóliába, és mehet a hűtőszekrénybe galább egy órára (de akár egy éjszakára is). Felezd meg, azt a részt, amivel nem dolgozol, csomagold vissza, és tedd vissza a hűtőbe. Két réteg sütőpapír között nyújtsd ki, kb 1,5mm vékonyra. Kend meg a felvert tojással, és egy teaszűrő segítségével hintsd meg a a fahéjjal. Szaggasd ki a leveleket, - vagy a neked tetsző formát - tedd tepsire, és szórd meg a cukorral (ne sajnáld). 190 fokos sütőben, légkeveréssel 8-10 percig süsd, majd a maradék, eddig hűtőben pihenő tésztával is pont így bánj el . 

Sütőtökös "minipite"

Gondolom nem árulok el nagy titkot, mikor azt mondom, hogy imádom a sütőtököt, és kb mindent, ami belőle készül.

Az egyik legnagyobb kedvenc pedig, minden kétséget kizáróan, a sütőtökös pite ☺️

Amúgy ezzel a rajongással nem vagyok egyedül a családban, anyu szintén hasonlóan érez, és még tavaly említette, hogy tulajdonképpen neki nem is hiányozna belőle a tészta, bőven elég lenne a töltelék

Mondjuk nem csodálom, hiszen fűszeres, lágy, krémes, és illatos.

És egyébként meg teljesen igaza van, úgyhogy el is készült a tészta nélküli sütőtökös pite, ami így tulajdonképpen szinte már szinte csak egy könnyű mousse, fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval...

sutotokos_minipite_2_of_5.jpg

És, hogy teljes legyen az élmény, a tetején lazán felvert tejszínhabbal, és ropogós dióval

1600364735910_sutotokos_minipite_5_of_5.jpg

Hozzávalók 4 szufléformához

25 dkg sült sütőtökpüré (ez csak annyiban érdekes, hogy sokkal szárazabb, mintha főtt püré lenne)

3,5 dl habtejszín

5 dkg barna cukor

5 dkg cukor

1 csipet só

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 tojás

a tetejére:

tejszín

durvára darált dió

A tojást és a kétféle cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tejszínt, a sütőtökpürét, majd a fűszerekkel dolgozd csomómentesre. A masszát oszd el a 4 szufléformában, állítsd őket magas peremű tepsibe, és öntsd fel 1 ujjnyi magasan vízzel. (a tepsit, ne a formát ;) így nem reped majd meg a teteje, és lazább lesz a gőztől)  Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd készre. Némiképp csalódás, hogy a sütőből kivéve még szép magas "tészta" néhány perc alatt kisebb, illetve laposabb lesz, de mivel ez nem egy soufflé, így nem is várhatunk csodát tőle ;) Teljesen kihűlve, laza habbá vert tejszínnel és dióval megszórva tálald. Persze nekieshetsz még langyosan is, csak akkor nagyon összeesik majd rajta a hab, és kevésbé marad dekoratív. Mindenesetre ez az élvezeti értékéből csak roppant keveset von le :D

Jó étvágyat!

sutotokos_minipite_4_of_5.jpg

Gyömbéres-körtés pite

Tudom, hogy napközben még melengető a napsütés, és a 28 fokos hőmérséklet nem ezt mutatja, de a csípős reggelek szerint bizony már vége a nyárnak.

De sebaj, hiszen az ősz is ezer csodát tartogat. Jöhetnek is mindjárt a melengető és illatos fűszerek, az őszi gyümölcsök, és a pitével, forralt borral bekuckózós délutánok vagy esték :D

kortes_pite_3_of_5.jpg

 

Például ezzel a gyömbéres, körtés pitével, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. A gyömbér amúgy is nagy kedvencünk, a körtéhez pedig kifejezetten passzol. Ahogy pedig már a barackos gallette-nél is írtam, a teljeskiörlésű liszttől és az ecettől isteni omlós lesz a pitetészta. Válassz olyan körtét, ami kevésbé köves, így sokkal puhábbra, és szaftosabbra sül majd végül.

kortes_pite_1_of_5.jpg

hozzávalók: 24cm-es formához                    
a tésztához:
25 kg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál ecet
4 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
70 dkg körte
30 dkg alma
2 cm friss gyömbér
1/2 citrom leve
10 dkg cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

a tetejére: 1 tojás
2 evőkanál cukor

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A körtét és az almát tisztítsd meg, és darabold kb 1cm-es kockákra. Szórd meg a cukorral és a kukoricakeményítővel, locsold meg a citromlével, és reszeld rá a gyömbért is. Villával alaposan forgasd össze, és hagyd állni fél órát, amíg levet ereszt. A tésztát 1/3-2/3 arányban oszd ketté, a nagyobbat lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát. A felesleges részeket vágd le, és tedd a maradék tésztához, amit szintén ugyanilyen vékonyra nyújts ki. Késsel vagy derelyevágóval vágj belőle csíkokat, fonj "szalagot", tekerd meg, vagy majd csak egyszerűen készítsd el a rácsozást belőle.Ha a felvágott tésztát  beteszed a hűtőbe kb 10-15 percre, sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni.
A gyümölcsöt csepegtesd le, és  kanalazd a piteformába. Készítsd el a rácsozást, kend meg a felvert tojással, és szórd meg 2 evőkanál cukorral. 170 fokos sütőben, légkeveréssel, 40 perc alatt süsd készre. Mondanám, hogy várd meg amíg kihűl, de hiába is :P Porcukorral, vagy sóskaramell szósszal tálald.
kortes_pite_5_of_5.jpg

Sütés nélküli gesztenyés süti

Éppen lelkes (nna, annyira már nem) konyhafelújításban vagyunk. Azért nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a 3 nm-ből nem lett hirtelen 30, de arra legalább jó, hogy két hete alig tudjuk megközelíteni az objektumot, nemhogy bonyolultabb műveleteket végezni benne.

Mázli, hogy sütés nélkül is lehet isteni sütiket készíteni :D

Ez a gesztenyés darab, például nagy kedvenc nálunk - nem is értem, mostanában miért nem készítettem, - mert nem elég, hogy nem kell bekapcsolni miatta a sütőt, de összevissza 3 hozzávaló kell hozzá.

                             ...és nagyon finom, kb az az élmény, mintha gesztenyepürét ennél, csak tökéletesen eltalált gesztenye és tejszínhab aránnyal... :D

gesztenyes_1_of_2.jpg

Tehát három hozzávaló:

gesztenyemassza, tejszín, és vajas keksz

Viszont nagyon fontos, hogy jó minőségű gesztenyemasszát válassz, hiszen ez adja majd az egész dolog ízét. Többfélét kóstoltam már, de egy ideje csak a Maroni, Fehérarany gesztenyemasszáját veszem. Nem vagyok a cég embere, nem szponzorált a tartalom, és igen, tudom, hogy picit drágább, mint a többi, de ha megnézed az összetételét, ez nem véletlen

gesztenyes_2_of_2.jpg

De vissza a sütikhez, és ígérem, tényleg nincs vele 10 percnél több meló :)

gesztenyes_1_of_1.jpg

hozzávalók:

500ml habtejszín (hideg!)

400g gesztenyemassza (2 csomag) szobahőmérsékletű

kb 220-250g vajas keksz

A lágy gesztenyemasszát vágd kisebb kockákra, hogy könnyebben elkeveredjen. A hideg tejszínt verd
fel, de nem kell keményre, csak addig, amíg elkezd kicsit sűrűsödni. Így nem fog kicsapódni a vaj, mire mindent sikerül alaposan eldolgoznod.  Ha már kicsit megkeményedett,
apránként – miközben a robotgép közepes fokozatával kevered – dobáld hozzá a gesztenyekockákat.
Ha már sima, kemény habot kaptál, készen is vagy. Egy spatulával azért még forgasd át óvatosan,
hogy mindenhova jusson mindenből, majd kezd el összeállítani a sütit.
A választott forma alját rakd ki keksszel, majd jöhet rá egy réteg krém. Ne sajnáld, mert a keksz be
fogja szívni. Nyugodtan lehet 2 cm vastag. Erre egy újabb réteg keksz, majd ismét a krém. A teteje
krémmel fejeződjön be. Addig folytasd, amíg a krém el nem fogy. Nekem 4 réteg keksz lett, de ez függ a tál vagy forma méretétől is. Mehet is a hűtőbe 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára. Ha a keksz megpuhult, egy éles késsel könnyen szeletelhető :)

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása