Szotyi művek

Kukoricás burgonyalepény

2020. február 11. - Szotyi művek

Van néhány olyan étel, amiből rendszeresen nem tudom belőni a megfelelő adagot.Ilyen pl a rizs, és pláne a krumplipüré.

Jó, tudom, pancser vagyok, hiszen biztos le lehetne mérni, hogy mennyi krumpli kell hármunkra, de őszintén, sosem jut eszembe.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban nem volt mikrónk, - ahogy kb senkinek akkoriban - anyu (aki kb pont így volt ezzel, úgyhogy lehet, hogy ez nálunk egyszerűen így szokás :D) pedig, mikor megmaradt a krumplipüré - mivel melegíteni nem nagyon lehetett - hagymát pirított olajban (bocccs, zsírban :D) és abban sütötte ropogósra a maradék püréből készült lepénykéket

Hát imádtuk :D

kukoricas_fritter3.jpg

Nnna, ez is hasonló, csak kicsit csak kicsit felturbóztam. Akár köretnek is tökéletes, de szerintem főételnek is simán megállja a helyét, pláne egy nagy adag tejföllel a tetején ;)

hozzávalók:
25 dkg krumplipüré
10 dkg kukorica (fagyasztott is lehet)
3 szál újhagyma
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál petrezselyem
a sütéshez: olaj

A hozzávalókat keverd el, formázz kb 1 cm vastag, tenyérnyi méretű lepényeket, és kevés olajon pirítsd aranybarnára.

Jó étvágyat ;)

kukoricas_fritter2.jpg

Diós-pesztós babka

Bár a baka hagyományosan édes változatban szokott készülni, azért bizony a sós variációt is érdemes kipróbálni. Az édessel megegyezően ez sem egy bonyolult darab, és legalább annyira jól variálhatóak a töltelékek.

Nálam utoljára vörös pesztóval, dióval, és parmezánnal töltve készült, amire pácolt fetát kentünk, vagy egyszerűen csak a fűszeres olajba tunkiztuk :D

babka_1.JPG

Én ebből a mennyiségből két kisebb darabot készítettem, de természetesen egyben is megsütheted.

Hozzávalók:

A tésztához:

300g kenyérliszt (+ még egy kevés, ha nagyon ragacsos lenne a tészta)

1 csomag szárított élesztő

1,5 tk só

1/2 kk bors

80 ml tej (2,8%)

1 ek cukor

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj 

A töltelékhez:

1 üveg vörös pesztó

100 g dió apróra darabolva

50 g parmezán

Picit langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Tedd félre 10 percre, amíg a teteje habos nem lesz. A lisztet keverd el a sóval, és a borssal, majd mehet hozzá a tojás és az olvasztott vaj is. Végül öntsd nyakon az élesztős tejjel, és dagaszd addig, amíg sima tésztát nem varázsolsz. Leginkább géppel, mert azzal is kell neki  vagy 5-7 perc. Ez alapvetően egy lágy tészta, de ha nagyon ragacsosnak látod, egy kis lisztet adj hozzá. Ha kész, gömbölyítsd ki, és letakarva hagyd kb 45 percet kelni. Nem kell hogy a duplájára nőjön. Borítsd lisztezett felületre, felezd el (ha inkább két kisebbet készítenél te is), és nyújts belőle olyan vékony téglalapot, amennyire csak tudsz. Igen, ez egy kelt tészta esetében annyira nem könnyű, de, ha összejött a fél cm, akkor nagyon jó vagy. Kend meg a pesztó felével, szórd meg a dió felével, végül - ki nem találod majd...- jöhet a parmezán fele is. A hosszabb oldal mentén, lehetőleg minél szorosabban, tekerd fel, vágd ketté a tekercset hosszában, és csavard össze a két oldalt. (ITT lelkesen be is fotóztam, ha nem lenne érthető a leírás)Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, és letakarva hagyd pihenni 25-30 percet. Addig készítsd el a maradék tésztát is, és a sütőt is melegítsd elő 190 fokra. Légkeveréssel süsd 35-45 percig, attól függ, mennyire nyomtad össze a formában a tésztát. Ha a teteje nagyon barnulna, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd, hogy picit kihűljön

Jó étvágyat :)

Marinált feta

Eredetileg karácsonyi ajándéknak készült, de szerencsére otthonra is maradt egy kis kóstoló, mi pedig teljesen rákattantunk erre a fűszeres olajban áztatott, aszaltparadicsommal és olívabogyóval gazdagított feta kockákra.

Friss kenyérrel, vagy pesztós babkával - aminek a receptjével még adós vagyok, de a napokban hozom azt is...így, ha ezt most elkészítitek, néhány napot hagyjátok érlelődni, és aztán összedobjátok a babkát is

                                                                                                 ...aminek addigra lesz receptje :D

                  Jó lesz :D

feta.jpg

feta2.jpg

Hozzávalók:

10 dkg fetasajt
3 evőkanál zöld olajbogyó
8-10 szelet aszalt paradicsom
3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1/4 teáskanál oregánó
1/4 teáskanál bazsalikom
1/4 teáskanál rozmaring
1/4 teáskanál kakukkfű
csipet csilipehely
Annyi olaj, amennyi ellepi

A fetasajtot vágd 1,5cm-es kockákra, az aszalt paradicsomból készíts falatnyi szeleteket. Felváltva pakold az üvegbe a sajtkockákat, a paradicsomot, és az olívabogyót. Persze össze is lehetne keverni előre, de úgy a feta rommá fog törni. Kb 1,5dl olajhoz keverd hozzá a fűszereket és a citrom levét, öntsd fel vele az üveget, és ha kevés, tölts még töltünk hozzá, amíg el nem lepi az egészet. Zárd le, és tedd hűtőbe néhány napra. Két hétig biztos, hogy nem lesz baja, de egészen biztos, hogy nem tart majd ki addig ;)

 

Vérnarancsos túrótorta

Tavaly tavaszi recept, de végre lassan megint aktuális lesz, hiszen újra itt a vérnarancs szezon, vagy lagalábbis, már nagyon közeledik. Persze, ne dőlj kardodba, ha éppen nincs otthon vérnarancs, de szerintem annyival finomabb, intenzívebb, mint "snassz", sárga társa, hogy érdemes inkább őt választani :D

Pláne, hogy mostanában sokkal, sokkal édesebb vérnarancsot lehet kapni, mint anno gyerekkoromban, amikor inkább a színe miatt volt érdekes, mert amúgy olyan savanyú volt, hogy jaaj... Mondjuk az is igaz, hogy kb csak mikuláskor és karácsonykor látunk narancsot, úgyhogy akármilyen savanyú is volt, imádtuk :D 

Mivel ez most nem sütés nélküli túrótorta, különösen aktuális, sőőőt, kifejezetten hasznos, ha kicsit begyújtod a sütőt :D

                                                                                                     ...nagyon jöhetne már a tavasz...

De vissza is a tortához: ez az a könnyű fajta túrótorta, az a kicsit rezgős, szaftos, puha, nem túl édes...amiből nem elég az egy szelet :) 

turotorta.jpg

turotorta1.jpg
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
4 tojás
15 dkg cukor
1 narancs héja
1 teáskanál vanília kivonat
0,5 dl vérnarancslé (kb 1 nagyobb vérnarancs leve)
50 dkg túró
12,5dkg natúr joghurt
40g barnarizsliszt
A tetejére:
vérnarancs
A tojásokat válaszd szét, a sárgáját verd habosra a cukorral, a vaníliával és a narancshéjjal. Tedd hozzá a túrót, a joghurtot és a narancslevet, és dolgozd csomómentesre. Forgasd bele a rizslisztet, és a tojásfehérje kemény habját. A tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és 170 fokon, légkeveréssel, 55-60 perc alatt süsd készre. További 30 percig nyitott sütőajtónál hagyd hűlni, mielőtt kiveszed a formából. A tetejét díszítsd narancskarikákkal, és már szeletelheted is :)

Kovászos kréker

Továbbra is lelkesen életben tartom a kovászom, de mivel mostanában elég ritkán állok neki kenyeret sütni, így inkább csak etetem a kis jószágot.

Ezért sajnos elég sok kovász lesz az enyészeté, és őszintén, a szívem szakad meg, mikor ki kell dobni. 

És aztán lett ez a kréker... :D

kreker.jpg

   ...amiben naagyon sok kovászt el lehet lőni, sőőt, nincs az az otthoni mennyiség, amit ne lehetne :D

Full faék recept, viszont remekül variálható sajttal, vagy fűszerekkel

A végeredmény egy hajszálvékony, és roppanós kis párnácska, amit komolyan, nem lehet abbahagyni...

kreker1.jpg

Ha nem lenne elég kovászod, hiszen azért nem kevés ez a mennyiség, sebaj:

                       Keverj el 65g kovászt ugyanennyi liszttel és vízzel, és hagyd néhány órát állni.

Vagyis igen, ahhoz a recepthez, amiben a maradék kovászt szeretnéd felhasználni, azt úgy kezd, hogy még többet készítesz :D

Az alap:

1 rész kovász

1 rész kenyérliszt

olaj

Azért nehéz pontos mennyiségeket megadni, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen a kovász állapota. Egy friss kovász sokkal sűrűbb állagú, egy néhány napos már sokkal folyósabb. Így a hozzáadott liszt mennyiségén kell, hogy kicsit variálj. Tudom, ez így nem annyira pontos, de ha a kovászos kenyér elkészítésével boldogulsz, kétlem, hogy ez gondot okozna ;) 

Ez a gyakorlatban nálam ezt jelentette 250ml-es csészével

1 csésze kovász (kb 200g)

1 csésze kenyérliszt (kb 110g)

50 ml  olaj

1 tk só

A kovászhoz add az olajat, majd a lisztet és a sót is. Készíts egy viszonylag sűrű, de azért nyújtható, és nem ragacsos tésztát. Mivel semmilyen folyadékot nem kell hozzáadnod, így a lisztet adagold folyamatosan, hogy megfelelő állagot kapj.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsd 1mm vékonyra, és pizzavágóval szabdald fel kis kockákra, téglalapra...ahogy szimpatikus. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vékonyan kend le olajjal, és pakold rá a tésztalapokat. Nyugodtan mehetnek jó szorosan, nem fognak összenőni ;) A tetejüket is kend le olajjal - ehhez egy olajspray nagyon jó barátod lehet, és szórd meg nagyszemű sóval. Próbáltam a rozmaringot is rászórni, de kb egy darab nem maradt rajta, így gyorsan el is engedtem. Süsd 210 fokon, légleveréssel 9-12 percet, amíg aranybarna nem lesz. Félidőben kezdenek majd el bucisodni :) Nem kell forgatni, ha már jónak ítéled a felső oldalát, kész is vagy. Hagyd még néhány percet a tepsiben, kicsit had hűljön ki, mielőtt nekiesel :)

kreker_sajtos.jpg

A sajtos változathoz:

1 csésze kovász

1/2 csésze kenyérliszt

1/2 csésze reszelt parmezán

1/2 tk só

50 ml olaj

Innentől pont ugyanúgy készül, mint a natúr változat :)

Citromos-kapribogyós sertésszűz

Így az ünnepek után még mindig szívesebben készítek könnyebb ételeket, hétköznapokon pedig amúgy sem szívesen töltöm az estét a konyhában, így általában olyan dolgokat sütök, vagy főzök, amik fél órán belül elkészülnek.

psx_20200107_201144.jpg

Ez a citromos, kapribogyós szűzérme is ilyen. Általában parmezános bundában rántott csirkemellel szoktam készíteni, de ezzel a változattal még a panírozást is megúszom. :)  Az egész elkészül egy serpenyőben, és tényleg nem kell neki még talán 30 perc sem. A citromtól és a kapribogyótól friss, és igazán különleges íze lesz a mártásnak, a hús pedig omlós és szaftos marad. Nálam most tészta készült mellé, de a rizs is simán jó választás :)

Hozzávalók:

Étvágytól, és teljesítménytől függően 2-3 főre ;) Nálunk inkább 3 szokott lenni

1 szűzpecsenye / általában 500g körüli szokott lenni

só, bors

2 ek olívaolaj

A mártáshoz:

2 ek vaj

200ml tejszín

100ml húsalaplé

2-3 gerezd fokhagyma

4 ek parmezán

3 evőkanál kapribogyó (az apróbb fajta)

1 citrom leve

só, bors

petrezselyem

A húst vágd kb 2cm-es szeletekre, és kicsit nyomkodd le kézzel. Sózd, borsozd, és forró serpenyőben süsd az egyik oldalát 3, a másik oldalát 2 percig. Vedd ki a serpenyőből, tedd félre, és mehet is a helyére a vaj, és a kicsit összeroppantott fokhagyma. Picit hagyd, had piruljon, öntsd fel a tejszínnel, és az alaplével, majd a parmezánt, és a kapribogyót is add hozzá. Forrald fel, és öntsd hozzá a citrom levét is. Tedd vissza a hússzeleteket (a kifolyt levet se hagyd veszni), és kb 5 perc alatt sűrítsd be a mártást. Friss petrezselyemmel a tetején tálald :)

Jó étvágyat!

 

 

 

Margherita csirke

Mivel is indulhatna a január eleje...

amikor egyrészt már mindenkinek a hócipője tele a sütéssel, és a főzéssel, de valószínűleg még a folyamatos "csak még egy utolsó falatot" állapottal is...

Legyen az idei év első receptje, és bejegyzése egy villámgyors, és nagyon egyszerű mozzarellás, pesztós, paradicsomos csirke ;) Mert bár tényleg faék, de szerintem - és a család egyöntetű álláspontja is ez lett - nagyon finom.

margherita1.jpg

Nálam búrás grillsütőben készült, de tökéletesen megfelel a célnak a serpenyő is, némi olívaolajjal megágyazva a csirkemell szeleteteknek.

Hozzávalók
2 személyre
1 csirkemell filé
1/4 teáskanál oregánó
1/4 teáskanál bazsalikom
1/4 teáskanál kakukkfű
só, bors
3 evőkanál bazsalikom pesztó
5 dkg mozzarella
10 dkg koktélparadicsom
Tálaláshoz:
néhány levél friss bazsalikom

A zöldfűszereket keverd el. A grillt melegítsd fel. A csirkemellet kapd ketté, enyhén csapkodd meg a klopfolóval, sózd borsozd, és szórd meg a zöldfűszer keverékkel. És mehet is - az előtte vékonyan, olajjal lekent - grillre. Ha már mindkét oldala megsült, borítsd be a mozzarella karikákkal, és további 1 percre tedd vissza a búrát (vagy egy fedőt), hogy a sajt elolvadjon. Kanalazd rá a pesztót, majd a félbevágott paradicsomokat is pakold rá. Friss bazsalikomlevéllel megszórva azonnal tálalhatod is :)

Jó étvágyat!

Karamelles csillagok

Vajas keksz, és karamell...most őszintén, ebből a kombóból csak jó dolog sülhet ki, nem igaz?

keksz_3.jpg

Régóta készítem ezt a vajas kekszet, mert finom, omlós, és mivel egész kevés benne a sütőpor, így remekül használható sütipecséthez, vagy olyan kekszformához, ahol nem szerencsés, ha deformálódik a sütés alatt a tészta. És az sem egy utolsó szempont, hogy elég hozzá az aprító, így a tészta elkészítése kb 3 percet vesz igénybe, és ebben már kb a mosogatás is benne van ;)

A karamell...ohh, a karamell, pláne a szósz, és kötelezően sósan :D

Igen, ez igényel némi gyakorlatot, viszont nincs olyan, hogy elrontott karamellszósz (max, ha leégeted...akkor tényleg menthetetlen...), hiszen könnyen korrigálható. Igazán nem is az elkészítés a bonyolult (nem, az tök faék...), hanem, hogy mindig a célnak megfelelő állagot érd el. Ebben az esetben olyanra lesz szükséged, ami kenhető, de már nem folyik, Nnna, ez melegen - forrón - nem derül ki könnyen, de megoldjuk :D

Először a tésztát készítsd el, mert jó ha néhány órát, de az még jobb, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben

Hozzávalók:

50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
150g liszt
1 csapott tk sütőpor
csipet só
1 tk vanília

Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. Először mérd bele a lisztet, a porcukrot, a sütőport, sót és a vajat. Aprítsd morzsásra. végül jöhet a tojás és a vanília. Addig hagyd menni a gépet, amíg a tészta össze nem áll egy gombóccá. Csomagold fóliába, kicsit lapítsd el, és mehet a frigóba.

A karamellhez:

100g cukor

200ml zsíros tejszín (30%)

2-3 kocka étcsoki (csak a színe miatt)

nagy csipet só

Öntsd lábosba a cukrot, és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen sötét mézszínű, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ha lassú kevergetés közben már látod az edény alját, kész is vagy. Dobd bele a csokit, és ha felolvadt, sózd meg :D Tedd át hőálló tálba, és hagyd, hogy szobahőmérsékletre hűljön.

Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha miután kihűlt, nem vagy elégedett az állaggal, korrigáld nyugodtan: ha nagyon híg, forrald még egy kicsit, ha nagyon sűrűnek látod, akkor ismét forrald fel, néhány kanál tejjel.

Jöhet a keksz :D

keksz4.jpg

Kicsit gyúrd át a tésztát, lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra. A 3mm jó választás. Szúrd ki a formákat, és mindjárt tedd is sütőpapírral bélelt tepsire. Minden második darabnak a lyukas közepét már a tepsiben szúrd ki, így nem deformálódik majd a tészta, és szépen össze tudod majd illeszteni a csillagokat. 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 6-8 percet, amíg szép, aranybarnák nem lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.

Kanalazz egy nagyobb adag karamellt a teli tészta közepére (én csemete "leveses" kanalát használom, ami nagyobb mint a teás kanál, és kisebb mint a hagyományos nagykanál), és tedd rá a lyukas tésztát.

keksz3.jpg

Ha kellőképpen kalandvágyó vagy, szórd meg nagyszemű tengeri sóval is. Igen, tudom, hogy furán hangzik, de a karamell egyszerűen kívánja a sót, így lesz igazán komplex az élmény :D

Mézeskalácsos sajttorta pohárban

Hogy is múlhatna el a karácsony mézeskalács és/vagy sajttorta nélkül? 

Sőőt, a legjobb, ha mindjárt mézeskalácsos sajttorta készül, nem igaz? ;)

De most ne szeleteld, inkább kanalazd, és nem, nem azért mert nem dermedt meg a krém, hanem mert pohárban készül.

Sajnos itthon az ilyen típusú desszertek nem túl népszerűek, mert Férj szerint a sajttorta egy baromi nagy átverés, az nem is torta (mert a torta minimum a csokinál kezdődik), a pohárkrémen pedig általában úgy ahogy van lazán átnéz...

Viszont sajnos én mindkettőt szeretem, így jogos önvédelemként inkább akkor készítek, mikor vendégeket várunk, vagy tudom, hogy lesz rá jelentkező. Pedig ebben az esetben a gazdag, fűszeres krém, a ropogós mézeskalács morzsával, és lágy tejszínhabbal elég ütős triót alkotnak.

Szerencsére anyu besegített az eltüntetésében...

sajttorta5.jpg

Hozzávalók:

15 dkg mézeskalács
3 evőkanál vaj
20 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
A tetejére:
2 dl habtejszín
1-2 evőkanál porcukor
A mézeskalácsot törd morzsásra, és keverd el a vajjal. Oszd szét a hat pohárban. A tejszínt félig verd fel, add hozzá a porcukrot, a mascarponét, végül a mézet, és a fűszereket is, és készíts könnyű habot.
A krémet  kanalazd a morzsa tetejére, vagy töltsd habzsákba, és azzal nyomd bele. Ez utóbbi kicsit macerásabb, de a végeredmény szebb lesz. Verd fel a tejszínt is, édesítsd ízlésed szerint, és mehet a fűszeres krémre. Minimum három órára tedd hűtőbe, de akár egy éjszakára is elfelejtkezhetsz róla. Végül állíts bele egy cuki mézeskalácsfigurát, és szórd meg gyöngycukorral.
sajttorta1.jpg

 

Almás fahéjas dutch baby

Bár a dutch baby eredetileg Holland babát jelent, de igazság szerint ennek az ételnek semmi köze a hollandokhoz. Helyette az amerikai, német bevándorlókhoz, akik a deutsch szó elkorcsosulásából lettek dutchok, az étel pedig nem más, mint egy palacsintafelfújt, valami, ami félúton van a palacsinta, és a yorkshire puding között. A lényeg, hogy elég hozzá egy turmixgép, és jól jön egy vas serpenyő. A végeredmény pedig egy kiadós reggeli vagy vacsora, esetleg egy könnyű ebéd, ami kedved szerint variálhatsz.  Lehet édes vagy sós, családi, vagy kisebb, egyszemélyes változat.

dutch_baby.jpg

Mivel imádom, és viszonylag sűrűn készül itthon, így már találsz a blogon más változatait is. Most egy amolyan téli hangulatú készült: almával, fahéjjal, gránátalmával :D

Hozzávalók: 

Hmmm...mondjuk két személyre...ha annyira nem vagytok éhesek... ;)

1 alma
6 dkg liszt
2 tojás
0,8 dl tej
1,5 evőkanál cukor
0,5 teáskanál fahéj
0,5 teáskanál gyömbér
csipet őrölt szegfűszeg
3 evőkanál vaj
A tálaláshoz: gránátalma, mandulalapok, méz, porcukor
A sütőt melegítsd elő 220 fokra, légkeveréssel, és tedd be a vasserpenyőt. Ha a serpenyő forró, mehet bele a vaj, majd a vékony szeletekre vágott  - de nem meghámozott - alma. Szórd meg kb fél evőkanál cukorral, és kb 5 percre told a sütőbe, hogy az alma kissé megpuhuljon, a cukor pedig karamellizálódjon. Közben a többi hozzávalót tedd a turmixgépbe, és 30 másodperc alatt turmixold készre. Öntsd az egészet az almaszeletekre, és kb 15 perc alatt süsd készre. Ne lepődj meg, önálló életet él majd, de bármennyire is úgy tűnik elsőre, nem mászik majd ki a serpenyőből. Tálald forrón, gránátalmával, mandulaszeletekkel megszórva, porcukorral, vagy mézzel.
Ha igazán hedonista vagy, akár egy gombóc vaníliafagyi is elég jól megy hozzá...szerintem... ;)
dutch_baby3.jpg