Szotyi művek

Szotyi művek

Cukkini palacsinta

2021. február 17. - Szotyi művek

...és a szokásos kezdet:

                 árválkodott egy fél cukkini a hűtőben... ;)

psx_20201005_145356.jpg

Bár a palacsintát általában mi is édesen szeretjük, alkalmanként becsúszik egy-egy renitens darab, mint például ez a cukkini palacsinta, amihez kéksajtszósz készült, és a végén annyira laktatóra sikeredett, hogy ebédre is tökéletes volt.

psx_20201005_145407.jpg

Mivel, ahogy írtam ismét maradékmentés volt, így a mennyiségek sincsenek kőbe vésve. Azt vedd figyelembe, hogy a tészta szerkezete (kisülve is) egészen könnyű, nem annyira tömör, mint egy lepényé, sokkal inkább mint a pancake-é. Vagyis mikor bekevered a tésztát, nem legyen túl sűrű, de annyira lágy sem, hogy szétfolyjon sütés közben. Ha a tojást szétválasztod, és a fehérjét habbá verve kevered a tésztához, sokkal magasabb, és könnyebb lesz majd a végeredmény ;)

A snidlinget helyettesítheted újhagymával, vagy ha szeretnéd el is hagyhatod, de szerintem nagyon jó, friss ízt tesz hozzá az amúgy nem túl karakteres cukkinihez. A kéksajt pedig részemről a mindenhez is jó kategória, de helyette pl füstölt sajttal is készítheted a szószt.

psx_20201005_145417.jpg

hozzávalók: 1 főre

1/2 saláta cukkini (kb 10cm)

1 dl tej

1 tojás

kb 1/2 csésze liszt - 50-70g

1/2 tk sütőpor 

1 ek snidling

só, bors

A cukkinit reszeld le a kislyukú reszelőn, sózd be, és hagyd állni néhány percet. Addig válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. Enyhén verd fel a sárgáját is, majd add hozzá a tejet, a snidlinget, a kinyomkodott cukkinit, a sütőport, sózd és borsozd. Keverd bele a lisztet. Egy sűrűbb palacsintatészta állagot kell, hogy kapj. Végül forgasd bele a tojáshabot is. Kanalazz kisebb halmokat egy olajjal vékonyan kikent serpenyőben, és alacsony lángon mindkét oldalát süsd meg. Itt egyébként már pont úgy készül, mint a pancake, és nem is kell neki sokkal több idő a serpenyőben.

Tálald magában, vagy sajtszósszal nyakon öntve

A villám-sajtszószhoz:

1 dl tejszín

50g kéksajt (vagy más, karakteres darab)

1 ek snidling

csipet só, bors

A tejszínt tedd lábosba, forrald fel, és közben morzsold bele a sajtot. Kevergesd, amíg el nem olvad, szórd bele a snidlinget,végül ízesítsd a sóval és a borssal.

Mehet is melegen a palára ;)

Jó étvágyat!

 

Nápolyi pizza

Még két-három évvel ezelőtt, a Food network egyik műsorában találkoztam ezzel a pizza recepttel, amit akkor marha lelkesen le is írtam, aztán kb ugyanazzal a lendülettel el is engedtem, mert most őszintéén...ki az az őrült, aki két napig csinál egy pizzát??

Nna, mint kiderült én...

Egy kedves barátnőmmel emlegettük nemrég chat-en, hogy pizzát süt a srácoknak, és kérdezte, hogy van-e valamilyen tuti, bevált, vékonytésztás pizza receptem. Hát nincs :P

Aztán előkotortam az a régi receptes füzetet, és most már van :)

Továbbra is baromi macera, meg őrülten sokáig tart, de azért elég jó a végeredmény, úgyhogy csak megérte az a cirka másfél napos várakozás.

pizza_3_of_3.jpg

Kéksajttal... :D

napolyi1.jpg

Egyébként a metódus nagyon  hasonló a dagasztás nélküli kenyérhez, vagyis kevés élesztővel, jó hosszú ideig hagyjuk, hogy az élesztőgombák tegyék a dolgukat. Őszintén, nem tudom, hogy ez mennyire autentikus recept, talán nem is fontos, mert finom, és végülis ez a lényeg, nem igaz?

Persze azért egy otthon készített pizza, amit a max 250 fokig melegíthető sütőben sütsz, sosem lesz olyan, mint a kemencében, ennél sokkal magasabb hőfokon készített pizza, de azért elég jó, nna... 

Hozzávalók:

4 nagyobb, vagy 6 kisebb pizzához (nálam 6 darab készült, egyet simán betoltam)

500g BL00 pizzaliszt, vagy BL80 kenyérliszt

320g víz

15g só

1/2 tk szárított élesztő

3 evőkanál olívaolaj

Az élesztőt futtasd fel a víz egy részében, a lisztet keverd el a sóval. Add a maradék vizet az élesztőhöz, ez mehet a liszthez, végül add hozzá az olajat is. Dagassz belőle sima tésztát. Ez egy nagyon lágy tészta, így kézzel nem lesz egyszerű dolgod, ha teheted, használj gépet. Ha kész van, gömbölyítsd ki, takard le légmentesen, hogy a teteje nehogy kiszáradjon, Szobahőmérsékleten hagyd kelni kb 8 órát. Lisztezett felületen oszd 4-6 részre, egyenként hajtogasd át 8-9 alkalommal, és ismét gömbölyítsd ki. A bucikat tedd egy zárható dobozba, egymástól kb 3 cm távolságra, és mehet a hűtőbe minimum 12 órára.

napolyi.jpg

12 órás, hűtős kelesztés után

Sütés előtt kb 1 órával vedd ki a hűtőből, nagyon (!) lisztezett felületen elsősorban a kezeddel formázz lapos korongot. A sütőt forrósítsd fel 250fokra, légkeveréssel. A legjobb, ha már jó előre bedurrantod, hogy minél forróbb legyen. Ha van sütőköved szuper, mindenképpen használd, ha nem, akkor a sütőhöz tartozó "gáztepsit" tedd be, mikor begyújtod a sütőt. Nem kell sütőpapír, az a lényég, hogy a forró felületen piruljon a tészta. A kinyújtott tésztát kend meg paradicsomszósszal, szórd meg sajttal, és varázsold rá a tepsire. Hát igen, mivel egy egy nagyon lágy, és vékony tészta, a tepsi meg forró, nem is olyan egyszerű feladat, be kis ügyességgel menni fog ;) Én sütőpapírra teszem még mielőtt telepakolom, és attól csúsztatom át a tepsire.

5 perc elég is neki a forró sütőben. Ha kisült, tépkedj rá száraz sonkát, vagy szórd meg rukkolával. Ess neki még forrón 

A paradicsomszószt kár túlgondolni...

dobj be a turmixgépbe 1 doboz hámozott paradicsomot, egy kevés olíva olajat, sózd, borsozd, tépkedj bele bazsalikomot, (és fokhagymát, ha szereted...) Nyomd a gombot, amíg sima nem lesz

Jó étvágyat :)

napolyi2.jpg

 

Mini fahéjas csigakekszek

Nem igazán szeretem a reggelizőpelyheket, pláne nem tejjel, amikor még szét is áznak. Persze a 7 éves nem osztozik ebben a véleményemben, így ő szívesen kezdi valami hasonlóval a napját.

Így a bolti változat helyett próbálok mindenféle alternatívát összehozni otthon.

Így lett ez a fahéjas minicsiga is, aminek az alapja egy klasszikus vajas keksz, a fahéjas cukorral feltekerve.

mini_fahejas_cereal_7_of_7.jpg

Bár elsőre macerásnak és időigényesnek tűnik, de hidd el, nem az. A keksz tésztáját simán össze lehet dobni az aprítóban, utána pedig már csak darabolni, tekerni és a szeletelni kell ;)

                                                                                             ...na jó, és még sütni... :P

mini_fahejas_cereal_5_of_7.jpg

mini_fahejas_cereal_1_of_7.jpg

mini_fahejas_cereal_3_of_7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejjel, vagy nélküle, reggelire, vagy csak úgy, napközben :) nálunk másnap elfogyott ;)

hozzávalók:

a kekszhez:

50g hideg vaj

1 tojás

60g porcukor (!)

150g liszt

4g sütőpor

csipet só

a csigához:

olvasztott vaj (kb 3 ek)

3 ek cukor

1,5 ek fahéj

A keksz hozzávalóit tedd aprítóba, és 1 perc alatt készíts belőle tésztát. Ha nincs aprítód, akkor előbb morzsold el a lisztet a vajjal, majd gyors mozdulatokkal dolgozd hozzá a többi hozzávalót is. Ez egy elég lágy tészta, és amúgy is vajas, úgyhogy 1 órára mehet is a hűtőbe. Érdemes mindjárt téglalappá lapogatni, hogy majd könnyebben tudd darabolni. én kb 1,5cm vastagra szoktam egyengetni. Ha kicsit megszilárdult, vágj belőle egy darabot, és 2 réteg sütőpapír között nyújtsd ki. Legyen 1,5mm vékony, és kb 7 cm széles. A hossza azon múlik, mekkora volt a darabod, de nem érdemes túl nagyra hagyni, mert nehéz vele dolgozni. A széleit vágd egyenesre. Kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg a fahéjjal elkevert cukorral. Nem kell bele túl sok, mert kipotyog. A szélén hagyj 1/2 cm-t, hogy össze tudd tapasztani. Tekerd fel szorosan, és bármennyire is szeretnéd, ne hengergesd, mert nem tesz neki jót. Szeleteld 1/2 cm-es karikákra, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon, légkeveréssel kb 10-12 perc alatt sül meg :D

Perec falatok

Szeretjük a perecet, és nem csak a puha változatot, sajttal, vagy magokkal, hanem azt, amit anno kb csak a moziban és a vurstliban lehetett kapni, tudod, ami száraz volt, mint a dög (általában...;)) és az a nagyon sós, ragacsos cucc volt ráfolyatva.

Nnna, hát ilyet nem szoktam csinálni itthon, viszont a puha változatot, amit szendvicsalapnak is szívesen használunk, azt igen. Most pedig - hasonlóan ahhoz - kívül-belül falatkák készültek :D

perec_falatok_1_of_4.jpg

Nálam most nagyszemű tengeri só került a tetejére, de mint minden hasonló péksüteménynél, a sótól másnapra egy picit benedvesedik. Persze, ha még aznap elfogy, akkor ez nem is téma, de ha ez zavar, akkor só helyett inkább reszelt sajttal szórd meg.

perec_falatok_3_of_4.jpg

perec_falatok_4_of_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

egy közepes halomhoz

500g liszt

200ml víz

150ml tej

25g élesztő

1 ek cukor

3 evőkanál olvasztott vaj

1,5 teáskanál só

 A fürdőhöz:

Víz (kb 3 liter)

2 csomag szódabikarbóna

A tetejére:

1 tojás sárgája

tenderi só, és/vagy reszelt sajt

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt gyúrj belőle sima, fényes tésztát. Letakarva hagyd 1 óra alatt a duplájára kelni.

Ha megkelt, kicsit lapogasd el, és vágj belőle 2-3 cm vastag "kukacokat". Azokat a darabokat, amiket nem használsz, takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Közben forrald fel a vizet a fürdőhöz. A kukacokat az egyik oldaluk mentén csipkedd össze, hogy hengeres legyen, majd darabold kb 3-4 cm-es darabokra. Nem nagyon kell formázni, ezek inkább rusztikusak, mint szabályosak. Ha az egész tésztát darabokra szabdaltad, akkor szórd a forrásban lévő vízbe a szódabikarbónát (lassan, mert őrülten felhabzik majd), és dobáld bele a tésztát. Egyszerre ne sokat, mert elég neki 30mp, és ha túl sokat teszel bele, az elejét már ki kéne szedni, mire a végét belepotyogtattad. Vagy egyszerre dobj a vízbe egy nagyobb adagot. Tehát főzd 30 másodpercet, közben kavard át kicsit, hogy minden oldalát érje a víz, majd szedd ki és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend le a vízzel elkevert tojássárgájával, és szórd meg a nagyszemű sóval, vagy akár reszelt sajttal.

200 fokos sütőben,légkeveréssel süsd 10-12 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Sajtmártással nagyon jó barátok ;)

Maci tappancsok - zsemle

Az őszi tök formájú zsemle után most maci tappancsokra váltottunk :) 

maci_tappancs_4_of_5.jpg

Első körben ugyanazt a tésztát készítettem, mint az ősszel, de ehhez nem igazán vált be, mert sülés közben szétnyílt, így inkább a mar jól megszokott hamburger zsömle lett az alap. Pihe-puha, laza, és sokáig friss marad. Ha pedig van otthon zsír, akkor a vaj helyett inkább azzal készítsd, mert még finomabb lesz.

Bár egy picit több vele a meló, mint a hagyományos zsemlével, de Mini arca, és a kacagás, mikor meglátta a tapikat, mindent megért

Én 12 darabot készítettem ebből a mennyiségből, de ha nagyobb zsömiket szeretnél, akkor egyszerűen oszd kevesebb részre a tésztát. 

maci_tappancs_5_of_5.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt

25g friss élesztő

3 dl tej

20 g cukor

1,5 tk só (13g)

1 db tojás "L" méret  / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá

50 g vaj (szobahőmérsékletű)

 Kenéshez:

1 ek tojás

1 ek tej  

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy elég laza, ragacsos tészta, érdemes robotgéppel dagasztani, vagy készülj fel egy 10-12 perces komoly izommelóra. De - bár ezt az elején még nehéz elhinni - a végére szépen összeáll majd. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb 40 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 12 kisebb darabra. Én háromszög formára daraboltam (kb egyforma méretűre), ebből mértem az ujjakat: levágtam a háromszög hegyes felét, kb az 1/3 részénél, amit további 4 apró részre osztottam. Ezután formáztam előbb a talpát, végül az ujjakat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a pici golyókat is rendezd el, de épphogy csak odaérjenek egymáshoz, hogy legyen helye tovább kelni. Miközben a formázással játszol, érdemes a maradék tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje.

Végül takard le az egészet (sztem a frissen tartó fólia a legjobb a célra) és hagyd pihenni további 40 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.  

Kend meg a tejes tojással, és mehet a sütőbe.

200'C-os sütőben 13 perc alatt elkészül :) 

Sütőtökös kenyér

Szeretitek a banánkenyeret?

Ha igen, akkor nem lesz ez máshogy a sütőtökös kenyérrel sem ;)

A néhány nappal előbb kisült sütőtök egyáltalán nem volt édes, kidobni nem szerettem volna, viszont remek helyére lelt ebben a fűszeres, édes kenyérben. Jó nagy diódarabokkal, és melengető fűszerekkel :D

...és kicsit még nosztalgiázunk így január közepén, egy kis mézeskalács illatú reggelivel :)

psx_20210110_154201.jpg

 

psx_20210110_154101.jpg 

hozzávalók:

200g sütőtök (nálam sült tökből maradt)

60ml olíva, vagy kókuszolaj

70ml tej (ha főtt tököt használsz, akkor 60ml, mert abban több a nedvesség)

1 tojás

200g liszt

60g barnacukor

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1,5 tk sütőtök fűszerkeverék

1/2 tk fahéj

kb 50g dió nagyobb darabokra vágva

Villával nyomd össze a sütőtököt, add hozzá a tojást, a tejet, és az olajat. Robotgéppel verd fel, majd add hozzá a száraz hozzávalókat. Keverd el, forgasd bele a diót, majd mehet is a sütőpapírral bélelt formába.180 fokos légkeveréses sütőben 33-38 perc alatt süsd meg. (Nekem 36 perc kellett hozzá :P) Tűpróbával ellenőrizd.

Vedd ki a formából, és mielőtt felvágod hagyd, hogy langyosra hűljön. A dióvaj nagyon jó választás hozzá ;)

 

 

Chilis "lasagne"

Nagyon szeretjük a chili con carne-t, viszonylag sűrűn is készítek itthon, és a végére általában egy tányér szokott maradni. Ezzel amúgy nem is lenne gond, csak ilyenkor van az a helyzet, hogy csak egyikünknek (férjnek, vagy nekem) van belőle ebédje.

Vagyis vagy kéne valamit főzni, hogy senki ne maradjon hoppon, vagy alakítani rajta, hogy mindenki boldog legyen :)

Nem kérdés, hogy melyik lesz a nyertes változat, igaz? ;)

Így lett belőle valami, félúton a lasagne és az enchilada között, ami nálunk egyszerűen csak mexikói lasagne fedőnévre hallgat.

enchilada_3_of_3.jpg

enchilada_1_of_3.jpg

Nálam a chili mindig így készül, nem autentikus, viszont mi így szeretjük, és még soha senki nem panaszkodott miatta. 

Régebben volt, hogy marha helyett sertés, vagy pulykahúst használtam hozzá, de az az igazság, hogy sokkal finomabb hozzá a marhahús. 

400g darált marhahús 

1 fej hagyma

1 csomag chili con carne fűszerkeverék (én mindig a Fűszerész keverékét használom) 

2 ek sűrített paradicsom

1 doboz chilis bab

2-3 marék fagyasztott kukorica (ízlés szerint) 

500ml paradicsomlé 

2-3 ek jalapeno karika 

2 ek olívaolaj 

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzápirítom a húst is. Megszórom a fűszerkeverékkel, egy-két percet még pirítom. Aztán az egészet átteszem a lassúfőzőbe, hozzáteszem az össze többi hozzávalót, és 8 órát főzöm alacsony fokozaton. Lassúfőző nélkül egyanez a metódus, csak a tűzhelyen, nagyon alacsony lángon főzd minimum egy, másfél órát. 

Első körben tejföllel és reszelt sajttal tálalom. 

A maradékhoz pedig keszítek egy besamel szószt, lilahagymával, és sajttal, és ezzel rétegezem a megmaradt chilis babot. 

Mivel változó, hogy kinél, mennyi marad, én most a nálam készült mennyiségeket írom le, vagyis alakítsd a saját igényeidre az arányokat. 

Hozzávalók:

3 ek vaj

3 csapott ek liszt

500ml tej (ha van otthon bontott tejszín, az is tökéletes a tej egy része helyett, sőőt!) 

1 közepes fej lilahagyma 

100g sajt

Só, bors

A vajat olvaszd fel, szórd meg a liszttel, picit pirítsd, húzd félre egy kicsit a tűzről, majd lassan öntsd fel a tejjel. Keverd csomómentesre, és közben mehet is vissza a tűzre. Tedd hozzá az apróra vágott hagymát, és a reszelt sajtot. Fuszerezed, és főzzd addig, amíg a sajt elolvad, és a mártás besűrűsödik. 

Más csak össze kell állítani az egészet. 

 

Én 4 tortilla lapba pakoltam a maradékot, és ehhez a mennyiséghez a szósz is bőven elég volt.  

Az alsó réteg a tepsiben egy nagy adag mártás. Majd fogj egy tortillát, mérj rá 3-4 kanál chilit, lapold át, és mehet is a tepsibe. Nekem kettő ilyen lap van egy sorban. 

Erre jöhet szintén egy nagyobb mennyiségű szósz, és egy újabb réteg chilis tortilla. 

Végül öntsd le a maradék mártással, reszelj rá sajtot, és told 180 fokos (légkeveréses) sütőbe, kb 20 percre, vagy amíg a sajt meg nem barnul. Ha nagyon megtömöd a tepsit, tegyél alá valamit, mert könnyen kifolyhat a szósz, és amellett hogy elég büdi az odaégett cucc, de elég nehéz is lekaparni a sütő aljáról (#truestory) 

A tetejét szórd meg metélőhagymával, petrezselyemmel, vagy mindkettővel, és már tálalhatod is ☺️

 

 

"Salisbury steak" fasirtgolyó

A Salisbury steak elnevezés bár igazán előkelően hangzik, de kb egy faék egyszerű, marhahúsból készült fasírtról van szó, amit általában ellapítva, hússzelet formára formáznak, és gombás szószban tálalnak.

Nevét arról angol-amerikai orvosról kapta, aki az elsők között mutatott rá arra a tényre, hogy táplálkozásunk és egészségügyi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással. A doktor úgy vélte, hogy a zöldségek és a keményítőtartalmú élelmiszerek lebontása közben az emésztőrendszerben méreganyagok keletkeznek, ezek pedig a későbbiekben szívinfarktust, rákot, idegrendszeri megbetegedéseket és tuberkulózist idéznek elő. Rámutatott, hogy az ember fogazata, húsevő fogazat, az emberi emésztőrendszer sovány húsok feldolgozására való következésképp a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és zsírok együttvéve is maximum az étrendünk egyharmadát képezhetik, a kétharmad mindenképp sovány hús legyen. Hogy mennyire volt igaza, az mindenki maga döntse el, mindenesetre a neve fennmaradt :D

salisbury_steak_fasirt4.jpg

Hússzelet formájában kevésbé, viszont fasírtgolyóknak elkészítve nagyon szeretjük. Marha helyett akár sertésből, sűrű, és ízes mártással, és krumplipürével nagy kedvenc itthon. (és én elvetemült, még áfonyalekvárt is tálalok mellé ;))

hozzávalók:
a fasírthoz:
50 dkg sertés vagy marha darálthús
3 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
a sütéshez: 2 evőkanál olaj

a mártáshoz:
2 evőkanál vaj
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál worcestershire szósz
2,5 dl húsalaplé
2 evőkanál kukoricakeményítő + 4 evőkanál vízben feloldva
1 evőkanál ketchup
1 csapott evőkanál barnacukor

A fasírt hozzávalóit dolgozd össze, és készíts kb 3cm átmérőjű gombócokat. Süsd meg az olajon, és tedd félre. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát. Mehet hozzá a a ketchup, a barnacukor, és a worcestershire szószt, majd öntsd fel a a húsalaplével. Ízlés szerint sózd. 3-5 perc alatt forrald össze, majd sűrítsd be a kukoricakeményítővel. Pakold vissza a gombócokat, szórd meg finomra vágott petrezselyemmel, és már tálalhatod is.

salisbury_steak_fasirt.jpg

Karácsonyi sajtos pizzagolyó

Karácsonykor általában a második napon gyűlik össze nálunk a család. Vagyis akkorra már senki nem tud ránézni kb semmire. Vagyis bevallom nem nagyon szoktam nagy sütés-főzést csapni, mert egyrészt egy csomó étel marad az előző napokról, másrészt ahogy már írtam, már senki nem túl lelkes, ha evésről van szó. És nem szívesen presszionálnék senki azzal, hogy "pedig mennyit dolgoztam vele" :P

pizzagolyo_1_of_3.jpg

Így inkább egyszerűbb, különlegesebb, vagy mókásabb falatokat készítek.

pizzagolyo_2_of_3.jpg

 

Hogy ez a pizzagolyókból felépült karácsonyfa minek számít, azt mindenki döntse el maga ;)

Mindenesetre jó sajtos, és fokhagymás, pedig én általában nem nagyon szeretem a fokhagymás dolgokat, de ebben az esetben kifejezetten ízlett a kétféle sajt mellé.

A videón, (amit továbbra sem tudok ide beágyazni), de ITT megnézheted mozzarella golyókat használok, de szerintem sokkal jobb más, kevésbé gumi-szerű sajttal készíteni. Nekünk legalábbis jobban bejött. De akár sonkával, vagy paradicsomszósszal is gazdagíthatod. A légyed, hogy a golyókat teljesen zárd le. Így is kifolyik majd a sajt egy része, de nem mindegy, hogy mennyi ;)

pizzagolyo_3_of_3.jpg

hozzávalók:

a tésztához:

500g liszt (ha van, BL00, vagy BL80)

1 csomag porélesztő

1 kiskanál cukor

0,5 dl olívaolaj

3 dl langyos víz

1 teáskanál só

bele:

mini mozzarellagolyók, vagy a választott belevaló

a tetejére:

2 ek olvasztott vaj

1 ek fokhagyma granulátum (ízlés szerint;))

2 tk só

2-3 ek reszelt parmezán

2-3 ek friss petrezselyem apróra vágva

A tészta hozzávalóiból dagassz sima tésztát, és kb 40 perc alatt hagyd, hogy a duplájára keljen. (nem kell felfuttatni az élesztőt). Negyedeld, majd a negyedeket oszd el 8 egyforma darabra. Csomagold be egyenként a sajtgolyókat, és vigyázz, hogy jól összegyúrd a tésztát. Készítsd el a karácsonyfa formát. Kb 1 cm helyet hagyj köztük. Ne túl sokat, mert nem nőnek össze és szétesnek, de ne túl keveset, mert kicsit amorf lesz :P Letakarva hagyd kelni 20 percet, amíg bemelegíted a sütőt 200fokra. Légkeveréssel kb 10 perc alatt süsd aranybarnára. Közben keverd el a vajat a fokhagymával és a sóval. Ha megsült a tészta, még forrón kend át a vajas keverékkel, szórd meg a parmezánnal, és a petrezselyemmel, és díszítsd koktélparadicsom szemekkel. Tálald azonnal - akár némi paradicsomszósszal - amíg olvadós, és nyúlós a sajt.

Jó étvágyat :)

Ha tetszett, itt találsz

instagramon, vagy

facebookon

 

 

Passion fruit curd

A múltkor már említettem, hogy mivel új, és feltörekvő kedvenc csemeténél a passió gyümölcs, így készült belőle több változat is.

A mousse után ez már egy kicsit más történet, aminek a lemon curd, vagyis az angol citromkrém az ötletadója. Amúgy szerintem ez a krém kifejezetten megosztó, vagyis valaki vagy nagyon, vagy nagyon nem szereti. És ez pont így van ennél a változatnál is.

psx_20201130_193021.jpg

Nagyon karakteres, nagyon krémes, és ha szereted a passion fruit-ot, akkor nagyon nehéz abbahagyni :D

Ráadásul most kifejezetten aktuális, mert remek karácsonyi gasztro-ajándék készülhet belőle, ami akár az utolsó percre is maradhat, mert nagyon hamar elkészül ;)

Ahogy látszik is, én most benne hagytam a magokat, de ha téged zavar, akkor egyszerűen nyomd át egy sűrű teaszűrön, ahogy a mousse-nál is.

hozzávalók:

2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1/2 citrom leve
4 szem passion fruit
10 dkg vaj

Először vágd ketté és kapard ki a passió gyümölcs húsát. A vaj kivételével az összes hozzávalót tedd tálba, és folyamatos kevergetés mellett, gőz fölött kb. 10 perc alatt sűrítsd be. Vedd le a gőzről és apránként dolgozd hozzá a kockákra vágott vajat. Hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd tedd üvegekbe, és felhasználásig tartsd hűtőben. Két héten belül mindenképpen nézz az üveg aljára ;)

 

süti beállítások módosítása