A Salisbury steak elnevezés bár igazán előkelően hangzik, de kb egy faék egyszerű, marhahúsból készült fasírtról van szó, amit általában ellapítva, hússzelet formára formáznak, és gombás szószban tálalnak.
Szia, a blog elköltözött. a receptet itt találod
Hússzelet formájában kevésbé, viszont fasírtgolyóknak elkészítve nagyon szeretjük. Marha helyett akár sertésből, sűrű, és ízes mártással, és krumplipürével nagy kedvenc itthon. (és én elvetemült, még áfonyalekvárt is tálalok mellé ;))
hozzávalók:
a fasírthoz:
50 dkg sertés vagy marha darálthús
3 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
a sütéshez: 2 evőkanál olaj
a mártáshoz:
2 evőkanál vaj
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál worcestershire szósz
2,5 dl húsalaplé
2 evőkanál kukoricakeményítő + 4 evőkanál vízben feloldva
1 evőkanál ketchup
1 csapott evőkanál barnacukor
Só
A fasírt hozzávalóit dolgozd össze, és készíts kb 3cm átmérőjű gombócokat. Süsd meg az olajon, és tedd félre. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát. Mehet hozzá a a ketchup, a barnacukor, és a worcestershire szószt, majd öntsd fel a a húsalaplével. Ízlés szerint sózd. 3-5 perc alatt forrald össze, majd sűrítsd be a kukoricakeményítővel. Pakold vissza a gombócokat, szórd meg finomra vágott petrezselyemmel, és már tálalhatod is.