Szotyi művek

Szotyi művek

Fehércsokis-áfonyás pite

2020. november 24. - Szotyi művek

Imádom a fanyar vörösáfonyát. Bár friss változatban nagyon ritkán lehet hozzájutni, de jó hír, hogy esetében a fagyasztott változat is remekül működik. Pláne ez nem az a gyümölcs, amit az ember csak úgy elszemezget, vagy bedob pár szemet. Mert kegyetlenül savanyú, és fanyar. Viszont főzve, vagy sütve valami egészen különleges ízt varázsol.

Tehát ahogy már említettem, fagyasztott változatban tartok belőle otthon mindig, és frissen szoktam elkészíteni belőle a lekvárt, vagy a mártást, vagy bármit, amire éppen szükségem van.

tart2.jpg

Például ennek a fehércsokis pitének az egyik rétege is így készült, és az édes csoki mellé nagyon jó választásnak bizonyult.

A pite eredetileg még tavaly karácsonykor készült. Az ünnepek alatt szívesebben készítek hasonló, vertikálisan hátrányokkal küszködő darabokat, mert sokkal egyszerűbb beszuszakolni a hűtőbe, mint egy 20cm magas, és még 10cm díszítéssel készült tortát. Legalábbis nálam ;) Ráadásul szerintem kifejezetten ünnepi a rozmaring ágakkal, és az áfonya szemekkel

tart5.jpg

Hozzávalók 24 cm-es pitéhez

a tésztához:

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 evőkanál cukor

1 csipet só

4 evőkanál jéghideg víz

az áfonyás réteghez:

15 dkg fagyasztott vörös áfonya

1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

3–4 evőkanál cukor

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

a csokoládés réteghez:

20 dkg fehér csokoládé

2 dl habtejszín

15 dkg mascarpone

a díszítéshez:

áfonya

rozmaringág

 A csokis réteget a sütést megelőző napon készítsd elő: forrósítsd fel a tejszínt, tördeld bele a fehércsokit, és néhány percet hagyd állni. Keverd csomómentesre és felhasználásig tedd hűtőbe. Erre azért van szükség, mert így a tejszín teljesen visszahűl, gyönyörűen habbá tudod majd verni, nem marad folyós, de nem lesz annyira tömény, mintha dupla csokimennyiséggel készítenéd.

Másnap a tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd késes aprítóba, és daráld morzsásra. Adagold hozzá a vizet, és járasd tovább a gépet, amíg össze nem áll. Ha elkészült a tészta, tekerd fóliába, és legalább 1 órára – de akár 1 éjszakára is – hűtőbe tesszük. Vagyis akár ezt a lépést is elkészítheted előre, így aznap már csak össze kell állítani a pitét. A tésztát nyújtsd 1/2 cm vékonyra, béleld ki vele a piteformát, és 180 fokon, légkeveréssel kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön. Tehát igen, akár a tésztát is kisütheted az előző napon ;)

Az áfonyát, a cukrot, a narancshéjat és -levet kis lángon kb. 20 perc alatt főzd puhára. A kukoricakeményítőt oldd fel kevés vízben, és sűrítsd be vele a mártást. ...és ezt is hagyd teljesen kihűlni. A csokoládés tejszínt  robotgéppel habosítsd ki, közben fokozaton adagold hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét.

Állítsd össze a pitét: a tésztára kend az áfonyazselét, simítsd rá a csokis krémet, végül díszítsd rozmaringgal és áfonyával. Tálalás előtt 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy a tészta kicsit megpuhuljon.

Jóóéég, így leírva tök bonyolultnak hangzik, pedig egyébként tényleg egyszerű, ráadásul a lépéseket - rétegeket több részletben is elkészítheted.

...és hidd el, megéri ;)

tart3.jpg

süti beállítások módosítása