Gondolom nem árulok el nagy titkot, mikor azt mondom, hogy imádom a sütőtököt, és kb mindent, ami belőle készül.
Az egyik legnagyobb kedvenc pedig, minden kétséget kizáróan, a sütőtökös pite ☺️
Amúgy ezzel a rajongással nem vagyok egyedül a családban, anyu szintén hasonlóan érez, és még tavaly említette, hogy tulajdonképpen neki nem is hiányozna belőle a tészta, bőven elég lenne a töltelék
Mondjuk nem csodálom, hiszen fűszeres, lágy, krémes, és illatos.
És egyébként meg teljesen igaza van, úgyhogy el is készült a tészta nélküli sütőtökös pite, ami így tulajdonképpen szinte már szinte csak egy könnyű mousse, fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval...
És, hogy teljes legyen az élmény, a tetején lazán felvert tejszínhabbal, és ropogós dióval
Hozzávalók 4 szufléformához
25 dkg sült sütőtökpüré (ez csak annyiban érdekes, hogy sokkal szárazabb, mintha főtt püré lenne)
3,5 dl habtejszín
5 dkg barna cukor
5 dkg cukor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 tojás
a tetejére:
tejszín
durvára darált dió
A tojást és a kétféle cukrot kézi robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a tejszínt, a sütőtökpürét, majd a fűszerekkel dolgozd csomómentesre. A masszát oszd el a 4 szufléformában, állítsd őket magas peremű tepsibe, és öntsd fel 1 ujjnyi magasan vízzel. (a tepsit, ne a formát ;) így nem reped majd meg a teteje, és lazább lesz a gőztől) Előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd készre. Némiképp csalódás, hogy a sütőből kivéve még szép magas "tészta" néhány perc alatt kisebb, illetve laposabb lesz, de mivel ez nem egy soufflé, így nem is várhatunk csodát tőle ;) Teljesen kihűlve, laza habbá vert tejszínnel és dióval megszórva tálald. Persze nekieshetsz még langyosan is, csak akkor nagyon összeesik majd rajta a hab, és kevésbé marad dekoratív. Mindenesetre ez az élvezeti értékéből csak roppant keveset von le :D
Jó étvágyat!