Szotyi művek

Szotyi művek

Gyömbéres-körtés pite

2020. szeptember 11. - Szotyi művek

Tudom, hogy napközben még melengető a napsütés, és a 28 fokos hőmérséklet nem ezt mutatja, de a csípős reggelek szerint bizony már vége a nyárnak.

De sebaj, hiszen az ősz is ezer csodát tartogat. Jöhetnek is mindjárt a melengető és illatos fűszerek, az őszi gyümölcsök, és a pitével, forralt borral bekuckózós délutánok vagy esték :D

kortes_pite_3_of_5.jpg

 

Például ezzel a gyömbéres, körtés pitével, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. A gyömbér amúgy is nagy kedvencünk, a körtéhez pedig kifejezetten passzol. Ahogy pedig már a barackos gallette-nél is írtam, a teljeskiörlésű liszttől és az ecettől isteni omlós lesz a pitetészta. Válassz olyan körtét, ami kevésbé köves, így sokkal puhábbra, és szaftosabbra sül majd végül.

kortes_pite_1_of_5.jpg

hozzávalók: 24cm-es formához                    
a tésztához:
25 kg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál ecet
4 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
70 dkg körte
30 dkg alma
2 cm friss gyömbér
1/2 citrom leve
10 dkg cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

a tetejére: 1 tojás
2 evőkanál cukor

A tészta hozzávalóit, a víz kivételével tedd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt őrölt morzsásra. Apránként adagold hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta, de még nem ázik el. A tk liszt miatt több vizet vesz majd fel, mint a hagyományos pite-tészta esetében. Csomagold frissentartó fóliába, és mehet a hűtőbe.

A körtét és az almát tisztítsd meg, és darabold kb 1cm-es kockákra. Szórd meg a cukorral és a kukoricakeményítővel, locsold meg a citromlével, és reszeld rá a gyömbért is. Villával alaposan forgasd össze, és hagyd állni fél órát, amíg levet ereszt. A tésztát 1/3-2/3 arányban oszd ketté, a nagyobbat lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vékonyra, és béleld ki vele a piteformát. A felesleges részeket vágd le, és tedd a maradék tésztához, amit szintén ugyanilyen vékonyra nyújts ki. Késsel vagy derelyevágóval vágj belőle csíkokat, fonj "szalagot", tekerd meg, vagy majd csak egyszerűen készítsd el a rácsozást belőle.Ha a felvágott tésztát  beteszed a hűtőbe kb 10-15 percre, sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni.
A gyümölcsöt csepegtesd le, és  kanalazd a piteformába. Készítsd el a rácsozást, kend meg a felvert tojással, és szórd meg 2 evőkanál cukorral. 170 fokos sütőben, légkeveréssel, 40 perc alatt süsd készre. Mondanám, hogy várd meg amíg kihűl, de hiába is :P Porcukorral, vagy sóskaramell szósszal tálald.
kortes_pite_5_of_5.jpg
süti beállítások módosítása