...még maradt a meggyből, így- ahogy már említettem is - chutney is készül, vagyis készült belőle.
Ha eddig nem próbáltad volna, érdemes esélyt adni ennek a dél ázsiai eredetű fűszeres szószféleségnek. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezentúl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú chutneyt a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. (forrás: Wikipédia)
Ez a meggyes változat fűszeres, enyhén csípős, kicsit savanykás, és nagyon gyümölcsös.
Húsok mellé, vagy ha nem akarod túlvariálni, egyszerűen aromás, érett sajtok kísérőjeként <3
Hozzávalók:
2 mini üveghez, (vagyis a 30 dkg meggyből szánalmasan kevés lesz, de én általában annyit készítek, ami viszonylag hamar elfogy)
300g meggy kimagozva
90g lágy barna nádcukor (ez enyhe karamelles ízt ad neki)
1/2 közepes fej lilahagyma apróra vágva
80ml száraz vörösbor
20ml vörösbor ecet
1/2 tk chili pehely
1 tk fehér mustármag
1 kis rúd fahéj
1 csillagánizs
1 babérlevél
Boríts össze mindent egy lábosba, és alacsony lángon főzd addig, amíg a folyadék sziruposra nem sűrűsödik. Kb 20-30 perc kell neki. A szemek nem főnek szét, csak a folyadék párolog, és sűrűsödik be. Vedd ki a csillagánizst, a babérlevelet, és a fahéj rudat,
tedd üvegekbe, és lehetőleg tárold hűtőben. Két hét alatt fogyaszd el. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltenni, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és száraz dunsztba tenni.