Szotyi művek

Szotyi művek

Lassan sült sertéscomb

2020. június 11. - Szotyi művek
Gondolom nem árulok el titkot, hogy sokat főzök itthon... :P
Van olyan étel, ami csak 1-1 alkalommal készül el, de vannak visszatérő kedvencek. Az egyik ilyen a lassan sült sertéscomb. Van már ugyan a blogon ilyen recept, de mostanában másképp készítem, így ideje volt, hogy kapjon egy új bejegyzést. Ráadásul az még egy 2016-os poszt, gyalázatos képekkel, úgyhogy nnna, tényleg itt volt az ideje.
Viszont a lényeg nem változik: a lassan sült hús omlós, szaftos, ízes, sokféleképpen variálható, és röhejesen egyszerű. 
A hamburgerzsemléhez receptet itt találsz

pulled_pork.jpg
Én általában házi barbecue szószt használok hozzá, de pont ilyen jó a bolti is, pláne, ha már van valami kedvenced.
Hozzávalók

4 személyre

1 kg sertéscomb

kb 100ml  BBQ szósz + kb 100 ml a végén, amivel meglocsolod

A húst sózd be, és kend be a a BBQ szósszal. Én lassúfőzőben készítem, így este beteszem az edénybe, és alacsony fokozaton sütöm/főzöm 12 órát. 
Ha nem lassúfőzőt használsz, akkor tedd egy fedeles edénybe a szósszal bekent húst, takard le, és süsd 120 fokon, légkeveréssel, 4,5-5 órát. Ennyi idő alatt isteni omlósra sül, egyáltalán nem szárad ki, de nem is fő szét. Ha elég kalandvágyó és türelmes vagy, akár viheted lejjebb a hőfokot és nyújthatod a sütési időt. Ebben az helyzetben a minél tovább, annál jobb ;)
Mindkét esetben, ha kész vagy, vedd ki a húst a levéből, és egy villával kezd el szálaira bontani. Ha kész vagy, fokozatosan önts rá a sülés közben visszamaradt szaftból. Persze azt is csinálhatod, hogy mindjárt a szószban lévő húst kezded cincálni, de az előbbi nekem azért vált be jobban, mert így csak annyi szaftot teszek hozzá, ami még nem áztatja el teljesen a húst. Például, ha tudom, hogy hamburgerbe pakoljuk, akkor kevesebbet, hogy ne legyünk könyékig szószosak. Ha ezzel megvagy, kicsit terítsd szét egy tepsin, locsold meg még egy kis barbecue szósszal, forgasd át óvatosan, és kb 10 perc alatt kicsit még grillezd meg. Így enyhén rákaramellizálódik a szósz, és még finomabb lesz az egész. 

Nálunk mostanában mustáros, vagy kéksajtos mártással a kedvenc
pulled_pork_mustaros_bbq1.jpg


süti beállítások módosítása