Szotyi művek

Szotyi művek

Házi tortilla tekercs

2020. május 11. - Szotyi művek

Mióta elkezdődött ez a kijárási tilalmas, karanténos időszak, azóta kb 2 hetente járunk el bevásárolni. Vagyis azóta sütöm itthon a kenyeret, zsömlét, kiflit...mikor mit. És persze szuper, hogy mindig friss a pékáru itthon, sokkal finomabb, mint a bolt, egy kiflicsücsköt sem dobunk ki, mert minden elfogy, de megmondom őszintén, néha teljesen tele van vele a hócipőm.

Úgyhogy a dagasztás, kelesztés, formázás helyett alkalmanként tortillát készítek, (vagyis laposkenyeret) amit ráadásul Kissajt imád.

tortillatekercs1.jpg

Alapvetően simán megpakolom bármilyen zöldséggel, sajttal, sonkával, vagy tojásrántottával sütöm össze.

Tökéletes alternatíva, ha szeretnél kicsit kilépni a szokásos, szendvics történetből

A napokban pedig egy sajtos-baconös-hagymás krémet készítettünk hozzá. Nálunk az ilyen krémek sokszor úgy készülnek, hogy alapnak lecsepegtetett tejfölt használok. Egy tésztaszűrőt kibélelek papírtörlővel, ebbe megy a kb 400g, minimum 20%-os tejföl. Ezt egy tálba állítom, úgy, hogy az alja ne érjen bele, letakarom egy tányérral, és kb 2 napra beteszem a hűtőbe. Ez idő alatt kicsepeg belőle a savó, és besűrűsödik majd. Annyira, hogyha tovább hagyod csepegni, akkor annyira sűrű lesz, hogy kis golyókat is tudsz belőle formázni, amit aztán eltehetsz fűszeres olívaolajba :D De két nap után akár elég megsózni, és kész az isteni vajkrém. Szóval ez egy elég jó kis alap :)

Hozzávalók:

A tortillához

300g liszt

1tk sütőpor

1/2 tk só

3 ek olívaolaj

160-180ml víz

A víz mennyisége függ a liszt nedvességfelvételétől, így nehéz pontos mennyiséget írni...

Keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajat és a vizet is. Gyúrj egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát, takard le, és tedd félre ,minimum 30 percre. 2 óránál többet azért ne hagyd állni ;) Gyúrd át mégegyszer, hogy sima, ruganyos tésztát kapj, és oszd 6 részre. Fogj egy darab tésztát, formázd golyóvá, és minél kevésbé lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra, lehetőleg 1-2 mm vékonyra. Száraz serpenyőben - a közepesnél kicsit magasabb hőfokon -  mindkét oldalát süsd meg. Kb 1-1 perc elég is neki.Tedd 2 réteg konyharuha közé, hogy puha maradjon, tégy így a többi tésztával is, és hagyd teljesen kihűlni. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítesz, tedd a fagyasztóba, bármikor előveheted, és kb 30mp alatt fel is tudod olvasztani a mikróban. Tökéletesen friss lesz :)

psx_20200501_175054.jpg

A krémhez:

200g natúr krémsajt, vagy tejföl lecsepegtetbe

100g reszelt trappista

100g reszelt cheddar

5 szelet bacon ropogósra pirítva és felkockázva

1 szál újhagyma karikára vágva

só, bors

Dió (apróra vágva) - opcionális (de tök jól ropog benne ;))

Háát...keverj el mindent... :P Az arányokon bátran változtass, vagy használj olyan sajtot, amit szeretsz. A bacon helyett sonkát, vagy lilahagymát az újhagyma helyett. Szóval variáld kedvedre.

Kend meg a kihűlt tortilla lapot, tekerd fel, és ha van türelmed, hagy, hogy kicsit álljon. A tészta picit megszívja magát, így könnyebb szeletelni.

tortillatekercs2.jpg

Jó étvágyat :)

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása