Szotyi művek

Szotyi művek

Sárgarépás banánkenyér

2020. március 16. - Szotyi művek

Imádjuk a frissen présel gyümölcs és zöldségleveket (na jó, ez utóbbit inkább csak én, csemete azért ennyire nem elvetemült), így ebben az időszakban a gyümölcscentrifuga állandó jelenlévője az amúgy zsebkendőnyi konyhámnak. Annyira rá tudok kapni ezekre a levekre, hogy volt olyan időszak, amikor a reggeli kávé helyett is gyümölcslével kezdtem a napot.

                                    ...mondjuk aztán elmúlt, de ki tudja, hátha nem örökre...

Szegény gyümölcscentrifugánk már kiszolgálta az idejét, majdnem 20 éve nyúzom, így örömmel éltem a lehetőséggel, hogy kipróbáljam a Russell Hobbs 3 az 1-ben Ultimate gyümölcscentrifugáját, ami sokkal, több, mint egy hagyományos gyümölcscentrifuga

Igen, ez egy szponzorált tartalom, de a helyzet az, hogy ha nem az lenne, akkor is imádnám, és akkor is pont ugyanígy írnék róla.

Szóval, van ez a csinos kis darab, a maga 800W-os motorjával, ami tökéletes ahhoz, hogy a turmix fejjel ne csak a narancsot, de a jeget, és a sárgarépát is - nem viccelek, nem hiszem el, ha nem próbálom ki - abszolút szétzúzd. Vagyis nem egészenapróaliglátom, demégazértérzemhaiszom méretűre, hanem konkrétan rostjaira. Persze némi folyadék kell hozzá, de a turmixgép ezt nem csinálja meg. Próbáltam...

Szóval reggelente turmixolunk, mindent, ami épp a kezünkbe kerül, csemete kedvence a narancs, mangó, jég/víz kombó, ami aztán megy az üvegbe, és az uzsi dobozba :)

...és a gyümölcscentrifuga: alapvetően mindent tud, amit egy ilyen gépnek tudnia kell. Pillanatok alatt szétkapja a zöldséget/gyümölcsöt, és mivel bazi nagy a betöltőnyílása, így nem kell semmit apróra darabolni. Konkrétan belefér egyben egy szem narancs. Ami számomra a régi gépemhez képest hatalmas könnyedség, hogy külön tartályban gyűjti a rostokat, vagyis nem a végén, összekeverve szedsz ki mindent, hanem külön tudod választani az alapanyagokat. És, hogy ez miért fontos? Mert még csak véletlenül se dobd ki a rostot, ami a centrifugálás után maradt. De a különböző "maradékok" más és más felhasználást igényelnek.

...és most térjünk is egy kicsit vissza a répához, mert ha gyümölcscentrifuga, nekem valahogy mindig a répalé az első, ami beugrik - lehet, hogy szeretem? :D   

A sárgarépa rostja baromi jó pl répatortába, vagy, ha nem akarod bonyolítani az életed,akkor akár banánkenyérbe. De szinte bármilyen hasonló kevert piskótába remek, hiszen szuperszaftos állagot kölcsönöz a tésztának anélkül, hogy eláztatná, hiszen a levét már jóízűen elkortyoltad :)

Itt is egy banánkenyér recept, csak kedvcsinálónak, és akár bázisnak is, hiszen a variációk száma igazán hosszú :) Kicsit hosszúnak tűnik az alapanyagok listája, de ne sokkolj rá, kb a fele fűszer, úgyhogy ha jobban megnézed, kiderül, hogy van otthon minden hozzá

repas_banankenyer.jpg

repa1_1.jpg

Hozzávalók:

150g sárgarépa rost (kb 3 giga répa kell hozzá)

3 közepes, de jó érett banán

2 tojás (M-es méret)

200g liszt

70g lágy barna nádcukor (nem kell ragaszkodnod hozzá, és imádom a karamelles, telt ízét)

1,5 tk sütőpor

1,5 tk szódabikarbóna

1 tk fahéj

1,5 tk gyömbér

50g zabpehely (nagyszemű)

60g kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)

60ml tej

1 marék dió (elhagyható, de miért tennéd, mikor annyira jó, ahogy ropog a tésztában ;)

A banánt törd össze egy villával, mehet hozzá a répa-rost, a tojás, majd a cukor. Végül a kókuszolaj, és a tej is. Ha  kicsit elkeverted, akkor jöhetnek a szárazanyagok. Mondanám, hogy szitáld össze a lisztet a fűszerekkel, és a sütőporral/szódabikarbónával, de megmondom őszintén, és ezt még az életben nem csináltam külön tálban az ilyen receptekben, úgyhogy egyszerűen csak szórd a banános-répás-tojásos-stb cucc tetejére, és egy robotgéppel keverd el. Egy közepesen folyós masszát kapsz majd. Forgasd bele a apróra vágott diót, és tedd az egészet egy sütőpapírral bélelt kb 22x10cm-es kenyérformába. 190'C fokon, légkeveréssel süsd 45-50 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, fedd le alufóliával, és tűpróbával ellenőrizd, megsült-e a közepe is. Hagyd a formában még 10-15 percet, majd rácson hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod. 

Mogyoróvajjal és lejvárral mindent visz ;)

repas_banankenyer1.jpg

Most pedig megyek, és turmixolok egy adag céklát, mert kell a rostja...majd megmutatom, mihez ;)

Jó étvágyat

süti beállítások módosítása