Szotyi művek

Karamelles csillagok

2019. december 19. - Szotyi művek

Vajas keksz, és karamell...most őszintén, ebből a kombóból csak jó dolog sülhet ki, nem igaz?

keksz_3.jpg

Régóta készítem ezt a vajas kekszet, mert finom, omlós, és mivel egész kevés benne a sütőpor, így remekül használható sütipecséthez, vagy olyan kekszformához, ahol nem szerencsés, ha deformálódik a sütés alatt a tészta. És az sem egy utolsó szempont, hogy elég hozzá az aprító, így a tészta elkészítése kb 3 percet vesz igénybe, és ebben már kb a mosogatás is benne van ;)

A karamell...ohh, a karamell, pláne a szósz, és kötelezően sósan :D

Igen, ez igényel némi gyakorlatot, viszont nincs olyan, hogy elrontott karamellszósz (max, ha leégeted...akkor tényleg menthetetlen...), hiszen könnyen korrigálható. Igazán nem is az elkészítés a bonyolult (nem, az tök faék...), hanem, hogy mindig a célnak megfelelő állagot érd el. Ebben az esetben olyanra lesz szükséged, ami kenhető, de már nem folyik, Nnna, ez melegen - forrón - nem derül ki könnyen, de megoldjuk :D

Először a tésztát készítsd el, mert jó ha néhány órát, de az még jobb, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben

Hozzávalók:

50g hideg vaj
1 tojás
60g porcukor (!)
150g liszt
1 csapott tk sütőpor
csipet só
1 tk vanília

Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. Először mérd bele a lisztet, a porcukrot, a sütőport, sót és a vajat. Aprítsd morzsásra. végül jöhet a tojás és a vanília. Addig hagyd menni a gépet, amíg a tészta össze nem áll egy gombóccá. Csomagold fóliába, kicsit lapítsd el, és mehet a frigóba.

A karamellhez:

100g cukor

200ml zsíros tejszín (30%)

2-3 kocka étcsoki (csak a színe miatt)

nagy csipet só

Öntsd lábosba a cukrot, és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen sötét mézszínű, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ha lassú kevergetés közben már látod az edény alját, kész is vagy. Dobd bele a csokit, és ha felolvadt, sózd meg :D Tedd át hőálló tálba, és hagyd, hogy szobahőmérsékletre hűljön.

Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha miután kihűlt, nem vagy elégedett az állaggal, korrigáld nyugodtan: ha nagyon híg, forrald még egy kicsit, ha nagyon sűrűnek látod, akkor ismét forrald fel, néhány kanál tejjel.

Jöhet a keksz :D

keksz4.jpg

Kicsit gyúrd át a tésztát, lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra. A 3mm jó választás. Szúrd ki a formákat, és mindjárt tedd is sütőpapírral bélelt tepsire. Minden második darabnak a lyukas közepét már a tepsiben szúrd ki, így nem deformálódik majd a tészta, és szépen össze tudod majd illeszteni a csillagokat. 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd 6-8 percet, amíg szép, aranybarnák nem lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.

Kanalazz egy nagyobb adag karamellt a teli tészta közepére (én csemete "leveses" kanalát használom, ami nagyobb mint a teás kanál, és kisebb mint a hagyományos nagykanál), és tedd rá a lyukas tésztát.

keksz3.jpg

Ha kellőképpen kalandvágyó vagy, szórd meg nagyszemű tengeri sóval is. Igen, tudom, hogy furán hangzik, de a karamell egyszerűen kívánja a sót, így lesz igazán komplex az élmény :D