Szotyi művek

Mandulás édes kenyér

2019. december 06. - Szotyi művek

Szintén a lejárós mandulatej esete...

Mivel nem akartam olyan mennyiségű mandulalikőrt készíteni, amiben ellőhettem volna az egész litert, így valami más után is kellett nézni. A Pinterest ilyenkor is remek barátom, így jött az édes kenyér ötlete. Amúgy is sűrűn készítek hasonlókat, akár banán - vagy almás kenyér formájában, miért ne lehetne mandulatejjel is hasonlót :)

És a legjobb, hogy semmi nem kellet hozzá, csak ismét a turmixgép, és a cup készlet. Szeretem ezeket a recepteket, amihez nem kell patikamérleg, és még a mosogatás is elég hamar megvan ;)

A hozzávalók végén szereplő narancsvirág aroma elhagyható, de a múltkor vettem, és már alig vártam, hogy végre kipróbáljam. Nnna, az illata (...szaga...) rettenetes, kb mint a gagyi légfrissítők, de az íze a sütiben kifejezetten kellemes :)

img_20191118_160150_767.jpg

A végeredmény egy igazán szaftos piskóta, ami elég édes (de nyugi, nem az az émelygősen ehetetlen kategória), így érdemes valamilyen fanyar lekvárral ellensúlyozni. Én narancsos vörösáfonyalekvárt főztem hozzá, kb 10 perc alatt. Ebben az időszakban amúgyis kb mindenhez tudnák áfonyalekvárt enni...

Természetesen bármilyen növényi tejjel készíthető, nálam most épp mandula volt otthon

mandulas.jpg

Egyébként én ezt tök el tudom képzelni karácsonyi ajándékként, kisebb formában sütve, szalaggal átkötve, néhány ág rozmaringgal díszítve :)

Hozzávalók:

250ml-es csészével

1 csésze cukor

2 csésze liszt

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 tojás

1 csésze mandulatej

1/3 csésze kókusz, vagy olívaolaj

1 narancs héja és leve

1 tk narancsvirág aroma (elhagyható)

A tojást és a tejet tedd a turmixgépbe, habosítsd fel, majd mehet a narancs leve és a héja is. Végül az olaj, és a szárazanyagok. Ez egy elég sűrű tészta, így érdemes párszor egy spatulával körbetörölni a turmix oldalát. Ha már csomómentes, öntsd az egészet egy sütőpapírral bélelt kenyérformába. Akkorát válassz, hogy a forma fele felett ne sokkal érjen véget a tészta, mert igazi kis monster, őrülten megnő majd sütés közben.180 fokon, légkeveréssel, 50-60 perc kell neki. Tűpróbával ellenőrizd, ha pedig nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd legalább langyosra hűlni :)

Jó étvágyat