Szotyi művek

Szotyi művek

Olívaolajos csokis keksz

2019. október 06. - Szotyi művek

Néhány héttel ezelőtt, mikor Kata megkeresett az Olvar-tól, hogy lenne-e kedvem megkóstolni a termékeiket, örömmel mondtam igent. Hiszen nap, mint nap használok olíva olajat, nem csak a hagyományosat, de a fűszeres, vagy ízesített változatot is. A napokban meg is érkezett a csomag, benne igazi meglepetésekkel.

Cherry ecet, füstölt paprika, olívaolajos chips, és számomra a szerelem első látásra, a csokis olívaolaj

Igen, jól olvastad: csokis olívaolaj. Elképesztően csokis illatú, gyümölcsös, mégis kicsit fanyar ízű. Muszáj volt megkóstolnom, egészen meglepő ízű darab. Annyira, hogy azonnal ki is kellett próbálnom ebben a nagyon csokis, fahéjas, gyömbéres kekszben, amiben remekül érvényesül az olívaolaj íze. Sőt, pontosan ettől lesz különleges. És kérlek, ne hagyd le a sót a tetejéről, az teszi majd fel az Í-re a pontot, és hozza ki a keksz édes, fűszeres ízét.

psx_20191004_174831.jpg

A tészta már nyersen is nagyon finom (igen, mindent megkóstolok nyersen is, ettől anno anyu eléggé ki volt, mert ez alól pl a nyers fasírt sem volt kivétel, mostanában pedig a férjem sokkolom vele, mert Mini pont ugyanilyen :D ...jóó, neki a nyers hús még nem hagyom :D ) és simán elkóstolgattam volna. Eszméletlen karakteres az olívaolaj, teljesen egyedi ízt kölcsönöz a tésztának. Legközelebb valamilyen krémet készítek majd belőle

De most vissza a kekszhez...

Azon ne akadj fel nagyon, hogy kb (pont) annyi cukor van benne, mint liszt, mivel elég sok kakaó kerül bele, muszáj, hogy ezt cukorral ellensúlyozd, különben nagyon keserű lesz, pedig ez mégiscsak egy édesség, úgyhogy inkább engedd el ;)

Hozzávalók: Kb 15 darabhoz

125ml csokis olívaolaj

150g cukor

50g kakaó

150g liszt

csipet só

1 tk sütőpor

1 tk fahéj

0,5-1 tk őrölt gyömbér (ízlés szerint, én imádom)

1 ek melegvíz

1 marék dió aprítva

100g étcsoki (én csokicseppet használtam, mert az sütésálló, de az apró kockára vágott táblás csoki is megfelelő. Csak ne használj extra magas kakaótartalmút, mert nagyon keserű lesz))

A tetejére: nagyszemű tengeri só

Keverd el az olajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és habosítsd ki. Mehetnek bele a szárazanyagok, a vízzel lazítsd kicsit, végül forgasd bele a csokit és a diót. Sűrűbb, brownie tészta szerű állaga lesz majd. Legalább 30 percre tedd a hűtőbe, de akár egy éjszakát is maradhat. Készítsd elő egy sütőpapírral bélelt tepsit, és kanállal porciózd ki a tésztát. Ne lepődj meg, örülten ragad ;) Hagyj köztük kb 4 cm helyet. és kicsit lapogasd el a halmokat. Szórd meg a sóval, és 200 fokos sütőben süsd 10 percet. Mikor kieszed, még lágy lesz a közepe, de ne süsd tovább, mert csak kiszárad, és megég a külső része. Így viszont puha, puszedlis marad a közepe, és ropogós lesz a külső része. Mondanám, hogy hagyd kihűlni teljesen, de szerintem úgysem jön össze :D

Azért vigyázz, nehogy megégesd a szád ;)

 

 

süti beállítások módosítása