Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis bokor mentát, amit lelkesen ki is ültettem a kertbe. Már a következő évre is elképesztő mértékben terjedt szét, de mostanra már kb kaszálni lehet, teljesen kitöltötte a rendelkezésére álló teret :)
Ez alapvetően nem gond, imádjuk a mentát, nem csak limonádéba, de húst pácolni, salátába, krémbe, levesbe...
...most pedig pesztót készítettem belőle, (többé-kevésbé) a hagyományos bazsalikomos változat mintájára. Friss citrusos, és nem, egyáltalán nem olyan, mint a mentolos fogkrém ;)
Tésztára, parmezánnal megszórva tökéletes nyári ebéd :)
Hozzávalók:
4 marék mentalevél
10 dkg pirított, sótlan mogyoró
7 dkg parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és héja
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 dl olívaolaj
Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tedd aprítóba. Néhány másodpercig járasd a gépet, majd folyamatosan csurgasd hozzá az olívaolajat is, amíg sima masszát nem kapsz. Felhasználás előtt - lezárt üvegben - minimum 6 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek igazán összeérjenek. 1 hónapig simán eláll, de használat után kanalazz rá egy kevés olívaolajat, hogy ne érje levegő :)