Szotyi művek

Szotyi művek

Házi BBQ szószban sült ananászos csirke

2019. január 31. - Szotyi művek

Már többször is említettem, hogy imádom a lassúfőző edényt. Mert egyrészt egy csomó minden sokkal finomabb benne, de nagyon kényelmes is. Belepakolsz, bekapcsolod, otthagyod éjszakára/délelőttre/stb, és már kész is az ebéd.

Pont így készült ez az ananászos csirke is. Este (na jó, inkább már éjjel volt ;)) összedobtam az edénybe, és reggel csak bedobozoltam, hogy ebédre magunkkal vigyük.

Bár nálam már volt készen BBQ szósz, de azt is hamar elkészítheted. Hűtőben 1 hónapig a világon semmi baja nem lesz. De, ha biztosra akarsz menni, készíts nagyobb adagot, adagold kisebb üvegekbe, és tedd száraz dunsztba. Így bármikor előkaphatsz egy adag házi barbecue szószt a polcról.

Az ananász -bármennyire meglepő - puhára fő, nem szét, és teljesen átveszi a szósz fűszeres ízét, miközben mégis enyhén édes marad. A csirke pedig omlós, és vajpuha marad. :)

ananaszos_felirat.jpg

Természetesen simán elkészíthető céleszköz nélkül is. Akár a hagyományos módon, de ha a lassúfőzést választod, akkor egyszerűen tedd a sütőbe, 100fokra (légkeveréssel). Azért alkalmanként nézz rá, hogy áll a helyzet ;)

Hozzávalók 3-4 főre

A szószhoz:
2 dl ketchup
2 evőkanál balzsamecet
1 kisebb fej hagyma fele
2 evőkanál méz
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál Worcestershire szósz
1 dl víz
1 csirkemellfilé
1 kisebb ananász fele
3 szál újhagyma
Ahogy mondtam, először a a barbecue szószt készítsd el: a hagymát vágd apróra, és a többi hozzávalóval együtt tedd lábosba. Alacsony lángon kb 30 percig főzd, alkalmanként megkeverve, amíg be nem sűrűsödik. A csirkét vágd nagyobb kockákra, sózd, borsozd, és 1 órára pácold be az elkészült barbecue szószba. Közben tisztítsd meg az ananászt, a középső, fás részt kapd ki, és darabold fel. Ezt is inkább nagyobb kockákra hagyd Az újhagymát karikázd fel. Az összes hozzávalót tedd be a lassú-főzőbe (vagy egy hőálló tálba), és alacsony fokozaton főzd 6 órát. Metélőhagymával megszórva, rizzsel tálald.
süti beállítások módosítása