Mikor ezelőtt bő 13 éve összeköltöztünk Férjjel, és egy polcra kerültek a könyveink, lelkesen vetettem bele magam a könyvtárába. Az egyik első regény ami a kezembe került a Trónok harca volt, aminek a második, Királyok csatája című kötetében szerepelt egy sajtos-almás-diós lepény, amit Meleg Pite sütött, és amit Arya kapott fel Harrenhal-ban. Nna, fogalmam sincs, hogy miért maradt ez ennyire meg bennem, pedig akkoriban kb tized annyi időt sem töltöttem a konyhában, mint most, mindenesetre maradandó élménynek bizonyult :D
Egyszer neki is láttam egy hasonló készítéséhez, de mind a tészta, mind a belevaló nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Akkor sima trappistát használtam hozzá...maradjunk annyiban, hogy nem volt jó...
Viszont továbbra is szerelmes vagyok a Chez Sennerei sajtokba, és mivel a múltkor már bizonyított a szűzpecsenyével, itt volt az ideje, hogy újra nekilássak.
Egy egyszerű, vajas tésztát készítettem, hogy vékony és omlós legyen, belülre pedig a már említett édes alma, dió, és a 4-5 hónapig érlelt Bajor gazda sajt került
Hogy a regényben ilyen volt-e vagy sem, tulajdonképpen mindegy is, mert ez bizony nagyon finom ;)
A tészta vékony s ropogós, a sajt lágy, és imádom mellé a diót és az almát :D
...és egyébként még egyszerű is. Bár azt nem állítom, hogy őrülten laktató, de mi leves után ettük, második fogásként. Tökéletes választás volt
Hozzávalók:
4 darabhoz
A tésztához:
120g liszt
60g hideg vaj
csipet só
1 tk ecet
2 ek hidegvíz
A töltelékhez: kb 1/3 arányban
60g Bajor gazda sajt
1 kisebb alma (édeset válassz)
1 marék dió
A kenéshez: 1 tojás+1 ek tej
...és ráadásul még nagy meló sem lesz ;)
A vajas tésztát szokás csak gyorsan állítsd össze. Az késes aprító jó barátod ebben is. Csak szórd bele a lisztet, a vajkockákat, pörgess rajta néhányat, majd a többi hozzávaló is mehet bele. Nem kell, hogy összeálljon a gépben, elég ha morzsás. A kezeddel gyúrd össze, és fóliába csomagolva tedd egy órára a hűtőszekrénybe.
Ha nem használsz aprítót, morzsold el a vajat a liszttel, majd szintén mehet hozzá a többi hozzávaló is.
A töltelékhez vágd egyforma, kb 0,5 cm-es kockákra az alapanyagokat.
A tésztát oszd 4 egyforma darabra, és lisztezett felületen nyújtsd kb 3mm vékony koronggá. Halmozd rá az egyik oldalra a töltelék negyedét, kend meg a széleit vékonyan felvert tojással, és hajtsd rá a másik oldalt. Zárd le a széleket egy villával, vagy akár egymásra is hajtogathatod, ahogy én is tettem. A maradék tésztával ugyanígy tégy. A felvert tojás maradékához adj egy evőkanál tejet (ettől fényesebb lesz), és kend le a táskák tetejét. 190'C-os sütőben, légkeveréssel süsd 25 percet, amíg aranybarna nem lesz.
Tálald azon melegében ;)
Ha tetszett, tudsz követni Facebookon
Vagy itt találsz Instagramon