Szotyi művek

Szotyi művek

Baconös-sajtos burgonyarózsa

2018. november 23. - Szotyi művek

Ha almából készülhet rózsa, miért ne lehetne krumpliból is, igaz? :D Édesburgonyából már készítettem néhányszor, most pedig a sima változatból sült. Egy kis szalonnával, és hagymával...csak, hogy teljes legyen az élmény.

Így év vége felé közeledve pedig - szerintem - akár az ünnepi asztalon is helyet kaphat.

Azt érdemes tudni, hogy minden ilyen - rózsa formába hajtogatott ételnek van egy hátránya: nevezetesen, hogy az alsó része, ahol több rétegben van - ebben az esetben - a krumpli, egy picit mindig roppanósabb lesz, mint a teteje. Itt egyszerűen annyira sűrűn helyezkednek el a szeletek, hogy nem tud úgy átsülni, hogy teljesen puha legyen annyi idő alatt, hogy a teteje ne égjen rommá. De ezért kárpótol a vizuális élmény ;)

Vagyis, ha neked a külcsín mellett belefér, hogy a belbecs nem 110%-os, akkor ezt szeretni fogod ;) Ha ez zavar, inkább válassz más köretet :)

A recept az októberi Kifőztük magazinban jelent meg :)

rozsa1.jpg
Szalonnás-sajtos burgonyarózsa / lehet Fűszerész :)
Hozzávalók
kb 8 darabhoz
4 szem közepes burgonya
8 szelet húsos szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál rozmaring
1 teáskanál fokhagymás só
1/2 teáskanál bors
10 dkg reszelt sajt
A vajat olvaszd fel, és keverd el a fűszerekkel. A burgonya héját alaposan dörzsöld le, de ne hámozd meg. Viszont szeleteld vékony, 2mm-es karikákra. Az uborkagyalu erre tökéletes célszerszám. Teríts ki egy szelet szalonnát, és kezd el átlapolva egymásra tenni a burgonyakarikákat addig, amíg a szalonnaszelet végére nem érsz. A sort kezd kicsit hamarabb, a szalonnacsík előtt. A karikák tetejét, egy ecset segítségével kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd meg a reszelt sajttal. Kezd el nem túl szorosan feltekerni arról az oldalról, amelyikről a burgonyát rétegezni kezdted. Állítsd muffinsütőbe, kicsit rendezgesd el, és jöhet a maradék burgonya is. 200 fokos sütőben, légkeveréssel, 30-40 perc alatt süsd aranybarnára.
rozsa2.jpg
süti beállítások módosítása