Elöljáróban: nem szándékom vitát szítani, légyszi, tartsuk egymás tiszteletben :) köszi :)
Ha a halloween szóba kerül, akkor általában kétféle reakcióval találkozik az ember (legalábbis a személyes tapasztalataim alapján):
Az egyik a "'mégis mi közünk van nekünk a halloweenhez, már megint valami amerikai parasztvakítás"
A másik pedig a: "tök jó buli, naná, hogy faragunk tököt, és szívesen beöltözünk"
Gondolom sejted, hogy nálam ez utóbbi játszik. Ennek egyik oka, hogy egy amerikai érdekeltségű cégnél dolgozom, így a halloween mindig is elég közeli volt, másrészt szerintem ez tényleg egy jó buli.
Azért egy kis halloween történet az Édenkert.hu oldalról:
Ezek után teljesen egyértelmű, hogy alkalomhoz illő süti is készül majd nálam :)
...és mi lehetne alkalomhoz illőbb, mint egy temető torta :D
Gyere csak közeleeebb... :D
Kukacokkal, sírkövekkel, tökökkel, mindez a már bevált (mindenmentes) brownie "szerűségen", ami nálunk nagy népszerűségnek örvend :D
A gumikukacokat most cseresznyés Jell-o-ból készítettem, de ez itthon nem igazán elérhető, így egy régebbi változatot írtam le
Hozzávalók
150g barnarizsliszt
50g cukrozatlan kakaó
2 tojás
150g méz
250g almaszósz
4 ek kókuszolaj
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk vaníliakivonat
csipet só
Először készítsd el az almaszószt, mert amíg fő, addig készülhet a többi. Ehhez egyszerűen egy almakompótot készítettem, fahéjjal, szegfűszeggel, és egy egészen pici édesítővel. ekkora mennyiséghez kb 2 nagyobb almára lesz szükséged. Ha megfőtt, turmixold simára, annyi főzőlével, hogy közepesen híg pépet kapj...legalábbis én ilyennek képzelem az almaszószt. :)
Közben melegítsd fel kicsit a mézet, és add hozzá a kakaót. Mire alaposan összekevered, olyan lesz, mint az olvadt csoki. Azért vigyázz, nehogy megégjen, és megkeseredjen. Picit tedd félre hűlni.
Verd fel a tojást, kifehéredésig, jöhet bele az almaszósz, a mézes cucc, a kókuszolaj, végül a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna, és a só.
Béleld ki sütőpapírral a tepsit és 180'C-ra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, kb 20 perc alatt süsd meg. Ha középen még icipicit lágy, már jó is. Figyelj rá, mert könnyen kiszárad.
A kukacokhoz:
4-5 evőkanál málnaszörp
300ml víz
2 csomag zselatin
20 db szívószál
Készítsd elő a szívószálakat: húzd szét az összeset, hogy a bordás része is kinyíljon (ez mennyire furán hangzik így leírva... :P) gumizd össze, és állítsd egy magas, de lehetőleg kis átmérőjű, 3 dl-es pohárba
Forrald fel a vizet, öntsd egy magas edénybe (a literes mérőedény tökéletes választás), és add hozzá a málnaszörpöt. Ne sajnáld, ez adja majd az ízét, és igen, legyen édes, ne olyan, amilyet amúgy innál (ha innál ;)) Szórd hozzá a két csomag zselatint, és keverd addig, amíg el nem olvad.
Önsd rá a szívószálak tetejére, és legalább négy órára tedd hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, nyomd ki egyenként a gumit a szívószálból, és díszítsd vele a sütit :)
A sírkövekhez használj vajas kekszet (ha nagyon lelkes vagy itt találsz receptet), amire csokival, vagy ehető filccel készítsd el a feliratot.
A tököket pedig marcipánból, vagy fondantból készítheted.
Végül állítsd össze a sütit: szórd meg a tetejét a morzsával, nyomd bele a sírköveket, pakold fel a tököket, és szórd rá a kukacokat. Végül morzsolj rá még egy pici tésztát, és már tálalhatod is
Ha nem lenne elég, a halloweenes süti, itt találod a tavalyit ;)