Persze, tudom, hogy lehet élni lassúfőző nélkül, (sokáig nekem is nagyon jól sikerült ;) ) és igen, tényleg el lehet készíteni bármit a hagyományos tűzhelyen, vagy a sütőben is, de tudod mégis miért iszonyú praktikus és kényelmes jószág? Én kétféleképpen használom, vagyis a nyár közeledtével már háromféleképpen: Felteszem benne főni a levest, a bepácolt húst, vagy a ragut, este, lefekvés előtt bekapcsolom alacsony fokozatra, és reggelre kész. Ez elsősorban hétköznap jön nagyon jól, mikor azt a kis időt, ami Minivel van lefekvés előtt, nem a konyhában szeretném tölteni. Vagy hétvégén. Reggel összekészítem az edényben a "bárakármit", bekapcsolom a magasabb fokozatra, nyugiban elkortyolom a kávém, összekapjuk magunkat, és elintézzük a hétvégi bevásárlást. Mire hazaérünk, kész az ebéd. És, ahogy az előbb említettem, így a nyár közeledtével sütit is sütök benne. Így nem kell bekapcsolni a sütőt, és tovább melegíteni az amúgy sem hűvös konyhát.
Ráadásul szerintem szinte minden sokkal finomabb lassan sütve. A hús omlós és szaftos marad, a húsleves gyönyörű tiszta, nagyon ízes, és bármilyen furcsa, a zöldség egyáltalán nem fő szét.
Most húsgombóc készült benne :)
Hozzávalók
2-3 személyre
A húsgolyóhoz:
50 dkg darál sertéscomb
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2-4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál petrezselyem
1 teáskanál só
bors
A sütéshez 2-3 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
3 púpos evőkanál sötétbarna, lágy nádcukor
60 ml szójaszósz
60 ml ketchup
2 evőkanál méz
2 evőkanál fehérbor ecet
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
1-2 szál újhagyma
1 evőkanál szezámmag
Először készítsd el a húsgombócot, a hagymát vágd apróra, a fokhagymát nyomd össze, és a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. Készítsd diónyi gombócokat. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és 3-4 perc alatt pirítsd körbe a golyókat. Közben keverd el a szósz hozzávalóit. A megpirult gombócokat szedd át a lassú főzőbe, és öntsd nyakon a mártást. Óvatosan forgasd össze, és alacsony fokozaton főzd 4 órát. Tálalásnál szórd meg a karikára vágott újhagymával, és a szezámmaggal. Rizzsel tálald :)
Jó étvágyat!