Szotyi művek

Szotyi művek

Glutén és laktózmentes brownie (szerűség)

2018. február 03. - Szotyi művek

...vagy szép, magyar kifejezéssel fudge. Még azt is mondanám, hogy nyers, és vegán, bár mivel nálam nincs ilyen fajta "nehezített pálya", így étcsokit használtam a tetejére.

Mint az emberek durván 2/3 része, január eleje óta diétázom, vagyis próbálok megszabadulni az tavalyi, év végi féktelen dorbézolás(ok) látható következményeitől. Eleinte egész jól elvoltam az édességek nélkül, de azért mostanra már nem annyira őszinte a mosolyom ezzel kapcsolatban. De azért már mégsem valami olyannal csillapítanám a vágyam, amivel betolok egy akkora adag zsírt meg szénhidrátot, ami kb egész napra elég lenne.

brownie.jpg

Szóóval, vissza az alapokhoz, vagyis a három évvel ezelőtti nasikhoz.

Gyors mélyhűtő/hűtő, és kamrakisöprés után lett némi datolyakaramell (mélyhűtő), meg egy zacskó mandulaliszt, amit addig őrizgettem, hogy majd húúú, milyen szuper dolgot csinálok majd belőle, amíg kb holnap le is jár a szav. ideje..., meg egy doboz kókuszkrémet, hasonló állapotban, mint a mandulaliszt... :P

A datolyakaramellt nagyon könnyen elkészítheted, egyszerűen csak áztasd be a kimagozott datolyát meleg vízbe, hagyd ázni 1-2 órát, majd a felpuhult datolyát tedd át az aprítóba, és adj hozzá annyit az áztatóvízből, amennyivel krémesre, és egyneműre tudod turmixolni. Mint mondtam, a fel nem használt paszta, remekül elvan a mélyhűtőben. Ha teheted, a király (medjool) datolyát használd, aminek a tartósításához nem használnak cukorszirupot.

A lenti mennyiségből egy röhelyesen kicsi adag lesz, viszont nagyon tömény, így sanszos, hogy nem eszel belőle meg egy tepsivel. ezzel együtt egyáltalán nem mondanám, hogy nagyon édes, inkább őrülten "csokis", vagyis kakaós. Épp ezért is került rá egy kis csokis-kókuszos "krém", hogy a kakaó keserűségét ellensúlyozza.

A tetejére szórt tengeri só emeli ki igazán az édes ízét, ezért azt érdemes nem lehagyni róla ;)

brownie2.jpg

Hozzávalók:

150g datolyapaszta (elkészítést lásd feljebb)

100g mandulaliszt

40g cukrozatlan kakaópor

60ml kókuszolaj

1 tk fahéj

2-3 ek mandula, vagy kókusztej (vagy amit használni szoktál)

csipet só

A tetejére:

50g étcsoki (+1 ek a tetejére csurgatni)

2-4 ek kókuszkrém (cocomas)

nagyszemű tengeri só

A tészta hozzávalóit tedd az aprítóba, és készíts sűrű masszát. A tejet érdemes apránként adagolni hozzá, nehogy nagyon híg legyen. Nyomkodd sütőpapírra. Egy kb 15x20 cm-es, 1,5cm magas lapot készíts. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a tetejére a "krémet": gőz fölörr (vagy mikróban) olvaszd meg a csokit, keverd hozzá a kókuszkrémet. Dolgozz vele gyorsan, mert a hideg kókusz gyorsan megdermeszti a csokit, és nem fogsz tudni vele szépen dolgozni. Kend a süti tetejére, és tedd vissza még minimum egy órára a hűtőbe (nálam ott volt egész éjjel). Tálalásnál előbb vágd kockára, majd (mielőtt szétszednéd) csurgass rá egy kis étcsokit, szórd meg a sóval

img_0786.jpg

Jó étvágyat!

 

 

süti beállítások módosítása