Már megint fánk, csak mert szeretjük :)
Gondolom ismeritek a piros-fehér csíkos sétapálca nyalókát. De azt is ismeritek, ami nem a sima cukorpálca, hanem a borsmentás változat? Bevallom utoljára kb 15 éve ettem ilyet (vagyis most kaptam egyet Disneyland-ből :D :D) de azóta is keresem. Mindenesetre itthon nem találtam, úgyhogy, ha van tipped, ne tartsd magadban ;)
A lényeg, hogy ebből a vágyból indult ki ez a fánkrecept is :D
A titka, hogy nagyon (nagyon-nagyon) kevés borsmentaolaj kell bele, különben a kellemes, különleges íz helyett olyan lesz, mintha fánkkal mosnál fogat... :P
Most se zavarjon meg a karácsonyi sztájl...igen...el vagyok maradva, nna. Viszont a receptet a Kifőztük magazinban már láthattad
Hozzávalók 28-30 db-hoz
20 dkg liszt
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 tojás
2 dl habtejszín
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
7 g sütőpor
1 csipet só
1/2 kávéskanál piros ételfesték
a tetejére:
10 dkg fehér csokoládé
1-3 csepp borsmentaolaj (100%-os tisztaságú)
A lisztet, a kakaót, a sót és a sütőport szitáld tálba. Az ételfestéket keverd el a tejszínnel. A szoba-hőmérsékletű vajat és a porcukrot robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a tojást is. Keverd tovább, miközben felváltva add hozzá a lisztes keveréket, és a tejszínt. Készíts sima tésztát. Mehet a gépbe a fánkkészítő lap, forrósítsd fel alaposan. Tegyél 1-1 evőkanálnyi tésztát a mélyedésekbe, és 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.
A fehércsokit temperáld, és cseppentsd hozzá a borsmenta olajat. Apránként! Ahogy édesanyám mindig mondta: hozzáadni még tudsz, elvenni belőle már nem ;)
A fánkok felét mártsd az olvadt csokiba, és legalább egy órára tedd frigóba. A díszítéshez morzsolj el egy fánkot (én a nyomikat szoktam ilyenekre használni), és egy csipettel szórd a még olvadt csokira.