Már nem is tudom, hogy összesen hány sütőtökös recept van a blogon, de úgy tűnik, hogy az ősz eme ajándéka még mindig kimeríthetetlen forrása az újdonságoknak.
Készítettem már édesburgonyás zsemlét, és az az igazság, hogy a zöldségpüré kifejezetten jót tesz a péksüteményeknek.
Ez a bagett sem a hagyományos kenyérfélékre hajaz, struktúrára sokkal inkább hasonlít a kalácshoz. Persze, nem édes, inkább a laza szerkezete miatt van ilyen érzése az embernek. A külső héja sem ropogós, inkább puha. És a színee? Huhhh... <3
A fahéjas vajat pedig mindenképpen próbáld ki hozzá, azzal lesz igazán teljes az élmény ;)
Hozzávalók
a bagetthez:
50 dkg liszt
1,3 dl víz
1 csomag szárított élesztő (7 g)
1 tojás
6 evőkanál vaj
20 dkg sütőtökpüré
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
a fűszervajhoz:
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 evőkanál sütőtökpüré
2 evőkanál méz
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1/2 teáskanál őrölt fahéj
A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztőt és a cukrot. Keverd el, majd a többi hozzávalóval együtt dagaszd ki, és meleg helyen, letakarva keleszd 90 percig. Oszd 2 részre, formázd bagett alakúra, és tedd a sütőpapírral bélelt formába. Ismét takard le, és további 1 órát pihentesd. Ezután a tetejüket szórd meg liszttel, 2-3 helyen átlósan készíts bemetszést, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 25-30 perc alatt süsd meg.
A vajat robotgéppel habosra keverd habosra. Mehet hozzá a sütőtök, a méz és a fűszerek. Alaposan dolgozd el, és tálald a langyos bagetthez.