Szotyi művek

Szotyi művek

Mézeskalács likőr

2017. november 20. - Szotyi művek

A családban évek óta leálltunk az ajándékozással. Persze a törpék kapnak meglepit, de mi inkább csak apróságokkal lepjük meg egymást. Én például minden évben valamilyen ehető/iható ajándékkal lepem meg a családom, és a barátaim. Az idén sem lesz ez másképp: valaki egész biztosan talál a fa alatt ebből a finomságból is.

likor2.jpg

A létrejötte egyébként teljesen a véletlen műve, vagyis első körben inkább "maradékfelhasználásnak" indult: Volt néhány szem, kicsit már száradtabb mézeskalács, és két tojássárgája a hűtőben :P

Az biztos volt, hogy nem szeretnék bele tejszínt tenni, mert egyrészt iszonyú zsíros, másrészt borzasztó sűrű lesz tőle a likőr, amin az sem segít (sőőt), hogy elég sűrűn kell kell rázni az üveget.

Pont néhány nappal azelőtt találkoztam valahol a Rafaello likőrrel, ahol a kész golyókból készül az ital. Ennek mintájára, illetve a tojáslikőr alapját felhasználva készítettem ezt a változatot. 

Hozzávalók:

100g mézeskalács

800ml tej (2,8%)

2 tojás sárgája

1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

2-3 ek cukor

1 fahéjrúd

150-200ml vodka

A mézeskalácsot tedd tálba, és öntsd fel annyi tejjel, amennyi ellepi.

...és felejtkezz is el róla legalább egy fél órára...majd, ha már teljesen szétázott, tedd turmixgépbe, és addig turmixold, amíg az összes tészta el nem tűnik. Szűrd át, és tedd félre.

A maradék tejet forrald fel a fahéjjal, és a cukorral. A tojást tedd nagyobb tálba, és vékony sugárban, folyamatosan keverve, csurgasd hozzá a forró tejet. Tedd vissza a tűzhelyre, és forralj rajta egyet. Közben kevergesd továbbra is. Vedd le a tűzről, és add hozzá a turmixolt mézeskalácsot. Ne főzd tovább, mert likőr helyett kb egy besamel mártás lesz belőle...vagy rántás... :P

likor3.jpg

Hűtsd le, add hozzá a vodkát. Töltsd üvegbe, és felhasználásig tárold hűtőben :)

süti beállítások módosítása