Az sűrűn előfordul, hogy veszek valami alapanyagot, amiből majd lesz valami, és hozzá készül az ebéd, viszont az már ritkábban, hogy egy tányérhoz főzzek :P
Pedig most pont így esett. Délelőtt a Pastel handmade ceramics műhelyében jártam Zsuzsinál, ahol többek között egy gyönyörű, türkiz tálkát is zsákmányoltam, és szerettem volna minél hamarabb felavatni. Hazafelé úgyis beugrottam a piacra, ahol - minő szerencsés véletlen - ott integetett néhány friss, üde pak choi a sorok között. Otthon még volt egy kis maradék sült csirkecomb, és ha már amúgy is bőven belecsúsztunk az ebédidőbe, tökéletes választás volt az expressz pho leves. Persze így nem a hagyományos, autentik, órákon át főzöm változat lett, (bocs, a szakértőktől ;) ) viszont volt a mélyhűtőben marhaalaplé, ami nagyban megkönnyítette a dolgom. Feltétnek tökéletes volt az előbb említett maradék sült, néhány szál újhagyma és petrezselyem, a koriander helyett (ami nekem még mindig szappanízű :P)
Hozzávalók:
1 liter marhahús alaplé
1 csillagánizs
2-3 szegfűszeg
1 nagyobb szelet friss gyömbér
2-3 ek szójaszósz
1 ek halszósz
100-120g rizstészta
2 kisebb pak choi
A tetejére:
sülthús
újhagyma karikázva
jalapeno karikák
chili (szárított, vagy szeletelt)
petrezselyem
citromszelet
főtt tojás...stb
Öntsd egy nagyobb lábosba a marhaalaplevet, mehet hozzá a gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, szója - és halszósz. Főzd kb 20 percet, tedd bele a hat, vagy nyolc -hosszában- részre vágott pak choit is. Közben forrázd le a tésztát. Hagyd, hogy a zöldség kicsit megfonnyadjon, és már tálalhatod is. Pakold tányérba a tésztát, merd rá a levest, és halmozd rá a kiválasztott feltéteket.
Jó étvágyat :)