Szotyi művek

Szotyi művek

Karamelles almáspite nyalóka

2017. február 27. - Szotyi művek

A héten tartották a farsangi bulit az oviban, amire szerencsére vihetünk házi sütiket. Mivel elég nagy sikere volt a múltkori cakepopnak, így gondoltam most sem nagyon lőhetek mellé a pálcikással :) Arról nem is beszélve, hogy mivel a kölykök nem nagyon maradnak a popójukon nassolás közben sem, így legalább csak mérsékelten kenik össze magukat könyékig a sütivel. Én most fagyipálcikákat használtam, mert azokat könnyebb megfogni, de természetesen vastagabb hurkapálcából is készülhet a nyele. Bár utóbbiról nem tudok nyilatkozni, a fagyipálcán tökéletesen megállt a pite.

pite_2.jpg

Bár igaz, az almás pite nem kifejezettem farsangi nass, de azért nem kell őket sajnálni...szalagos fánkból is szépen telepakolták a pocakot ;)

pite1_2.jpg

Nálunk az almás süti mellé alap a karamell, úgyhogy ebből sem maradhatott ki.

Háát...nem egy diétás darab, nna...

Hozzávalók: kb 22 darab 6cm átmérőjű nyalókákra

A tésztához:

3 csésze liszt

200g vaj

4 ek cukor

csipet só

annyi, nagyon hideg víz, hogy összeálljon a tészta

Nem szeretem túlbonyolítani, vagyis megy minden az aprítóba. Előbb a liszt és a kockákra vágott hideg vaj, majd a cukor, só, és apránként a víz, amíg a tészta össze nem áll. Kb 30mp. Aprító híján: morzsold el a vajat a liszttel, mehet hozzá a cukor és a só, majd szintén apránként a jéghideg víz. Egy villával "vágd" össze az egészet, és csak a végén gyúrd kézzel, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon fel. Tedd fóliába, és mehet egy órára (vagy akár egy éjszakára) a hűtőbe.

A karamellhez:

100g kristálycukor

200ml tejszín

nagyobb csipet só

A cukrot olvaszd fel, és hagyd pirulni, amíg aranybarna nem lesz. Óvatosan, -nehogy a felcsapó gőz megégessen- apránként öntsd hozzá az előzőleg kicsit felmelegített tejszínt. Folyamatos kevergetés közben forrald fel, és főzd addig, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Közben add hozzá a sót. Kicsit nehezített pálya, mert azt a pillanatot kell elkapnod, amikor már elég sűrű, de még nem csapódott ki a zsír (utána kuka). Kb akkor jó, hogyha lassan kevergeted, már látszik az edény alja. Ha jól dolgoztál akkor semmilyen formára nincs szükség, egyszerűen öntsd ki a kész karamellt egy sütőpapírra, kicsit igazítsd el, és hagyd teljesen kihűlni. Vajjal megkent, vékony pengéjű késsel vágd apró kockákra.

Mivel ez egy elég lágy karamell marad, ez a fajta nem alkalmas arra, hogy például nagyobb darabokra vágva egyenként csomagold, viszont sokkal (soookkkkal) hamarabb elkészül, és ebbe a sütibe tökéletesen alkalmas.

pite3.jpg

A töltelékhez:

2 közepes alma

50g nádcukor

1/2 citrom leve

1 tk fahéj

1 ek liszt

Az almát vágd apró kockákra, szórd meg a cukorral, és a fahéjjal, facsard rá a citromot és keverd össze. Szitáld rá a lisztet, és ezzel is keverd el alaposan. Így nem fogja eláztatni a tésztát, mert a liszt felszívja a nedvességet.

pite2_2.jpg

Az összeállítás:

Felezd el a tészta mennyiségét, és nyújtsd ki 4-5 mm vastagra (a többit tedd vissza a hűtőbe). Szaggass belőle korongokat. Kend meg felvert tojással, tedd rá a pálcikát úgy, hogy legalább a korong feléig érjen. Tegyél kis halom almát, majd néhány kocka karamellt, és borítsd be egy másik tésztával. Nyomkodd le körben alaposan, és egy villával és erősítsd meg a szélét. Ne tömd meg nagyon a karamellel, mert ki fog folyni, és elég sután néz ki. A tetejét kend meg a tojással, és vágj rá pici rést, hogy a gőz távozhasson. Süsd 200'C-on, légkeveréssel, 15-17 percet. Mielőtt nekiesnél, hagyd kicsit hűlni ;)

 

süti beállítások módosítása