Már többször említettem, hogy nagy szerelmese vagyok a lassan sült húsoknak. Nem csak az egész sertéscombot, de a sima csirkecombot is - ha tehetem - alacsony hőfokon, 1,5-2 órát sütöm. Az ételeknek így sokkal teltebb lesz az íze, az állaga pedig egyszerűen zseniális. Simán használhatsz másod, vagy harmad rangú húsokat, vagy akár már nem annyira friss, ress zöldségeket, a végeredmény omlós, és ízletes lesz.
Ja igen...tipikusan a ronda, és finom étel ;)
Nálam most szokás szerint a gombhoz-kabátot helyzet volt, vagyis maradékfelhasználás. Ebben az esetben egy jobb napokat megélt ananászt szerettem volna megmenteni az enyészettől, amivel kapcsolatban, miután kibontottam, még az is kiderült, hogy a nem túl fényes külcsín mellett, még belbecs tekintetében sem járt élen...értsd: fonnyadt volt, és ízelten :P
Úgyhogy ment is a turmixgépbe - természetesen darabolva -, kb egy deci vízzel, és egy evőkanál nádcukorral együtt. Aztán csak nyomtam a gombot, amíg teljesen sima nem lett.
nnna, ez volt az alap, miután a következő párbeszéd zajlott le:
Én: -Mit főzzek holnapra? (klasszikus, igaz? ;)), ennél valamit?
Z (vagyis férj): -Nem tudom, nekem mindegy, most nem nagyon van semmi ilyen (...éééés, ezt is ismerős, ugye...)
É: -Ott az a nyomorék ananász...azzal valami jó lesz?
Z: -Persze, az jól hangzik
...köszi... :*
Hozzávalók:
1 csirkemellfilé
250ml ananászlé (nálam a fenti, turmixolt változat)
1 fej lilahagyma
4 ek nádcukor
1 ek liszt
1/2 tk gyömbérpor
3 ek szójaszósz
4-5 ek ketchup (nálam csípős)
2 ek olívaolaj
Vágd apróra a hagymát, és egy serpenyőben pirítsd meg az olajon. Add hozzá a lisztet, és pirítsd meg kicsit. Öntsd fel az ananászlével, és add hozzá a ketchupon, szójaszószt, cukrot, és a gyömbért is. Hagyd, hogy kicsit besűrűsödjön. A csirkemellet tedd egy közepes méretű sütésálló tálba, aminek van fedele. Öntsd nyakon a szósszal. Az edényt fedd le egy alufóliával, és így tedd rá a fedőt. A lényeg, hogy teljesen le tudd fedni. Tedd a sütőbe, 100'C-ra (légkeveréssel) és süsd kb 3 órát. Ha letelt, óvatosan vedd ki a sütőből, szedd le a borítást, közben vigyázz a kezedre, nehogy megégessen a gőz. Egy villával cincáld szét a húst. Ilyenkor még elég sok a nedvesség körülötte, de tedd vissza a sütőbe (már ne fedd le) kb 20 percre, és tedd feljebb a hőfokot, 180-200'C-ra. Néha keverd át, miközben szépen besűrűsödik.
Köretnek készíthetsz mellé sültkrumplit, salátát, vagy én most az egyszerűség kedvéért friss kiflivel ettem :)
Jó étvágyat!