Bár szoktam kenyeret sütni, de bevallom mostanában kicsit ellustultam, és megvettem a péknél, vagy hazafelé az egyik hiperben. Viszont miután az esetek nagy részében a felét kidobom, mert másnapra ehetetlen, minden ilyen alkalommal megfogadom, hogy soha többet nem veszek.
...és most azt hiszem végre megtaláltam a legtutibb stanglireceptet :)
Nem elég, hogy könnyű, laza a tésztája, nem kell keleszteni sem, vagyis csak annyit, amíg a sütő bemelegszik. Ez azt jelenti, hogy durván 40 perc alatt ott van az asztalodon a friss, ropogós, illatos sajtos kifli.
Hozzávalók:
6 darabhoz
1 csomag szárított élesztő
1/4 csésze langyos víz
1/2 tk cukor
3 csésze liszt (BL80, vagy tönköly fehérliszt)
1 tk só
1 ek cukor
1 csésze langyos víz
a kenéshez:
2 ek vaj
sajt
Először futtasd fel az élesztőt: ehhez keverd el a negyed csésze langyos vizet a cukorral és az élesztővel. Adj neki öt percet. Addig egy tálba szitálj össze 2 csésze lisztet a cukorral, sóval, add hozzá a vizet, majd az élesztős trutyit. Kezd el dagasztani, és közben apránként add hozzá a maradék lisztet. Én továbbra is géppel csinálom, így kb 2-3 perc kellett neki, mire elvált a tál oldalától, és sima lett. Nyújtsd ki, egy körülbelül 45x30cm-es téglalapra. Vágd ketté hosszában, majd mindkét részt oszd további három, egyforma téglalapra. Vagyis hat darabra. A hosszabb oldalánál indulva tekerd fel, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, kb 2-3 cm távolságra egymástól. Kend le vékonyan egy ecsettel az olvasztott vajjal, és szórd meg reszelt sajttal. Tekerd le egy frissentartó fóliával, és tedd a tűzhelyre, így amíg a sütő bemelegszik, neki is jut belőle. Most kapcsold be a sütőt, 200'C-ra. Nekem kb 25 perc alatt érte el a sütő ezt a hőfokot és el elég is volt a kifliknek. Vedd le a fóliát, tedd légkeveréses sütőbe 15 percre, majd rácson hagyd enyhén hűlni,
Én most borsópesztót kentem rá ;)
Jó étvágyat! :)